Ekonomi

Sakarya'da yetiştiriliyor, dünyada rakibi yok

Sakarya'da yetiştirilen ve dünyaya ihraç edilen dalların soluk altını namına da seslenme edilen coğrafi işaretli ayvanın hasadı başladı. Damakları tatlandıran ayvanın rekoltesi karşı bilgelik sağlayan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, “Ayvanın yük altında bulu

Sakarya'da yetiştiriliyor, dünyada rakibi yok
22-10-2021 14:23

Sakarya'nın Geyve ile Pamukova ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi ayraç meydan ayvanın 2021 yılındaki hasadı başladı. Pekmezi, kurutması, reçeli ile kompostosu meydana getirilen ve hemen elle birleşen dalların solgun altını, iç ortalık ihtiyacının ehemmiyetli tarafını karşılamasının beraberinde dünyanın nice noktasına ihraç ediliyor.

Dallardan birleşen ayva, bahçede işçiler kabilinden kalitesine uyarınca ayrılarak kasalara yerleştirilip itici iklim depolarına kaldırılıyor. Burada meydana getirilen işlemler daha sonra ise ayva, Türkiye pazarının beraberinde Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya'ya gönderiliyor.

13 bin dekar bölgede yetiştirilen ayvanın bu seneki rekoltesi kısaca 65 bin titrem olması hedefleniyor. Fiyatların sabık senelere uyarınca ayrımsız bulunduğunu tamlayan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, tarladan kısaca 2 buçuk liraya satılan ayvanın marketlerdeki fiyatlarının 8 ila 10 liralık ortada bulunduğunu belirtti.

Hasadı meydana getirilen ayvanın dünyada rakibinin olmadığını dile getiren müstahsil Kemalettin Yörük ise ayvanın bu denli ünlenmesinde bölgenin arsa yapısı, iklimi ve çiftçinin itinayla yetiştirmesinin iri gösteriş oynadığını aktardı.

Hasadına başlanan ayvanın dünyada rakibi yok

Hasadı meydana getirilen ayvanın dünyada rakibinin olmadığını tamlayan müstahsil Kemalletin Yörük, “Budamaya Şubat ayında başlıyoruz daha sonra dallarını pili makinesiyle kırıyoruz ve ilaçlarını veriyoruz. Bakım işlemlerine ise hasat dönemine denli bitmeme ediyoruz. Ayvanın budama ve art pili işlemi bittikten sonraları hemen deva ve sulama işi kalıyor. Bizim ayvamız Pamukova ve Geyve ayvası yerine yalnızca ihracata seslenme ediyor ve kılıç ayvaya ‘Sarı altın' deriz. Hasadına başlanan ayvanın dünyada rakibi yok. Bizim ayvamızın topraklardan, iklimden, bölgeden kaynaklı yerine güzeldir. Al, kes, ye suludur boğazda kalmaz, elma derece yenebilir” dedi.

Sakarya'dan, dünyaya

Türkiye'de nice ilin ayva yetiştirmeyi denediğini tamlayan Yörük, “Biz istiyoruz ki şuan ki enflasyona uyarınca ayvanın branşında şuanda 4 liralık olması gerekirdi. Ayva tonajlı ürün 1 liralık 90 kuruştan 2 liralık ortada gidiyor dalından bari 4 liralık olsaydı bari kılıç anca bekliyorduk. Ayvalarımız buradan Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya'ya gidiyor. Mide ekşimesine birebire mevrut müşterek meyvedir, reçeli mümkün ve bunun güzelliği dünyada tartışılmaz. Türkiye'de nice il ayva yetiştirmeyi denedi olmadı. Her şeyin müşterek bölgesi mevcut Allah bu toprakları vermiş çiftçimizde gerekeni yapıyor kusursuz servet çıkıyor. Dünyada ün fail ayvamız tescillendi. Geyve ve Pamukova'nın üzerine ayva üreten müşterek arsa yok” sanarak konuştu.

Ülkenin yüzdelik 65'lik ihtiyacını karşılıyor

Ayvanın bu seneki rekoltesinin efdal bulunduğunu tamlayan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya ise, “Ülkemizin ayva ihtiyacının kısaca yüzdelik 65'ini Sakarya bölgesi yetiştiriyor. Bununda kısaca 60 bin tonunu Geyve ve Pamukova bölgesi yetiştiriyor. Ayvanın eşya altında bulunan rekoltesi ise 13 bin dekar meydan üzerine salname 60 bin titrem yöresinde ve bu seneki toplam ürün az buçuk henüz yükseklerde 65 bin tonlara çıkarabiliriz. Biz buna Pamukova ve Geyve'nin ‘Sarı altını' yerine seslenme ediyoruz. Bizim zorumuza revan şu; 5 yıl geçmiş kılıç ayva üretimini kısaca 2 buçuk liralık üstünden verdik bu yıl halen henüz kısaca 2 buçuk lira. Girdi maliyetlerimiz çoğaldı. Biz, çabucak istihsal yapmamıza karşın bu fiyatların değişmemesinden ne müstahsil ne de mahveden mutlu değil. Çok uzlaştırıcı olduğu için ötürü ayvanın raflardaki fiyatı şuanda 8 ile 10 liralık arasında. Üretici ve tüketiciyi için karşıya getiremedikten sonraları maatteessüf bu balans tek devir değişmeyecek. Rekolte bu yıl baş döndürücü güzel ancak değer yerine mutlu değiliz. Aradaki değer farkını toplam ürün karşılarsa hali bu biçimde telafi etmeye çalışacağız doğrusu kilodan kazanacağız bu sene” biçiminde konuştu.

Burak Can Tokyürek - Orkun Kaya
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?