Sağlık

Sağlık personellerinden dünkü yıl mesajı

Salgınla mücadelede kavi ortak yılı henüz geride bırakan sağlık çalışanları, 2022 senesinde aşılamayla baş başa salgının tesirini kaybetmesi ve Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sonuç bulmasını dilek etti.

Sağlık personellerinden dünkü yıl mesajı
30-12-2021 11:35
Ankara

Salgınla mücadelede sıkıca ve öldürücü ortak yılı şimdi geride bırakan sağlık çalışanları, 2022'de aşılamayla baş başa salgının tesirini kaybetmesi, Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sonuç bulması temennisinde bulundu.

Türkiye genelinde on binlerce sağlık çalışanı, 2 yıla yakın salgınla mücadele zamanında en ön saflarda mücadele verdi. Bu süreçte Kovid-19'a yakalanan, hayatını kaybeden yahut aşırı sevdikleri meslektaşlarını, yakınlarını bu hastalığa kurban verici kaç doktor, şvester ve sağlık çalışanı oldu.

Hastalara onma verebilmek düşüncesince ailelerinden ayrı düşen, sevdiklerine sarılamayan, peçe ve tulumların içinde günlerce çalışma gerçekleştirmek mecburiyetinde artan sağlık çalışanları, aşıların geliştirilmesi sebebiyle 2021'i şimdi kontrollü ama gine de mücadelenin sürdüğü sıkıca ortak yıl kendisine uğurladı.

Dünya 2022 yılına "merhaba" demeye hazırlanırken, bu sürecin kahramanlarından Ankara Şehir Hastanesi Kovid-19 birimleri ve koyu bakım servislerinde fariza karşıcı sağlık mensupları da his ve beklentilerini AA muhabirine anlattı.

"Aşılama sebebiyle Kovid-19 nâkil sağlık personellerinin sayısı aşırı azaldı"

Genel Hastane Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ayşegül Erciyas, salgının ikinci senesinde Kovid-19'la mücadelede ağırbaşlı ortak sınama kazanıldığının altını çizdi.

Bu süreçte hastalara nitelikli bakım sunumuna müteveccih yetişek faaliyetlerinin bitmeme ettiğini, başkaca sağlık personellerinin sıkıntılarının giderilmesi, salname müsaade alamayanların ailelerini görebilmesi düşüncesince herhangi ortak ayrışık kolaylığın sağlandığını aktaran Erciyas, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Sağlık çalışanlarımız noktayı geldi evlatları hastayken burada bakım vermeye bitmeme etti noktayı geldi kişi çalışmış bulunduğu koyu bakımda ana babasına da bakım verdi. Üzücü vakalarla da böylelikle bizi bahtiyar fail vakalarla da karşılaştık. Geçirdiğimiz sonuç dü yıl sağlık çalışanlarını yoran, yıpratıcı ortak proses he ama profesyonelliği tek devir vasıtasız bırakmadılar, bakım düşüncesince herhangi ortak devir buradalardı. Salgının önce senesinde bire ortak anda kaç sağlık çalışanımız Kovid-19 geçiriyordu. Fakat ikinci yılda aşıların devreye girmesiyle Kovid-19 olanların sayısı aşırı azaldı. Hastalığı geçirenler de evde istirahatle bu süreci atlattı."

Erciyas, aşılamanın olay sayılarına müspet el ettiğini vurgulayarak, 2022'de Kovid-19'un tesirini kaybetmesini umduklarını söyledi.

"Hastalarımızı şefkatle, merhametle kucakladık"

Yoğun bakım servisinin mesul hemşiresi Fatmagül Aşır ise Genel Hastane kendisine bugüne denli kaç Kovid-19 hastasının tedavisini üstlendiklerine dikkati çekti.

Aşır, "Salgınla mücadele sürecinde dört başı mamur meslektaşlarım, hemşire, tabip dostlarım ortak fasile üzere çalıştık. Hastalarımızı şefkatle, merhametle kucakladık, bakım verdik. Yeri geldi ana ata olduk noktayı geldi ahi olduk. Bu süreçte ailelerimizden aşırı ayrı kaldık ama bu vaziyeti tek devir tek hastamıza yansıtmadık. Tam aksine canla başla savaştık, çalıştık, onların anbean indinde olduk." niteleyerek konuştu.

"Bakım verirken bayılan sağlık çalışanı arkadaşlarımız oldu"

Yoğun bakımda özetleyebilecek ortak güzel anısının bulunmadığını dile getiren şvester Aşır, şunları kaydetti:

"Salgın sürecinde koyu bakım servisleri ağır ve koyu ortak tempodaydı. İçimizde bakım verirken bayılan hemşire, sağlık çalışanı arkadaşlarımız oldu. Bir kısmımız hastaya dahil ederken öteki arkadaşlarımız da gayda giyerek fenalaşan meslektaşlarını hariç çıkartıyordu. Özellikle Kovid-19'un önce süreçlerinde ortak hastanın başlangıcında 3 vakit çalışma veriyorduk, başlangıcında bekliyorduk. Bu süreci aşırı sıkıca şerait altında geçirdik. Bu sebeple 2022'de her insana şimdi uzun, mıhlı ömürler diliyorum. Hayatta apayrı tek şeyin ehemmiyetli olmadığını kılıç sağlık mensupları kendisine gördük."

"Arkadaşlarımızı kaybettiğimizde aşırı biberli eyyam yaşadık"

Zor ortak proses geçirdiklerini vurgulayan şvester Servet Bebek de "Özellikle tabip ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızı kaybettiğimizde aşırı biberli eyyam yaşadık, en iri üzüntümüz bu oldu. Bayramlarda ailelerimizin yanına gittiğimizde ana babamıza sarılamamak, vaktiyle bulunduğu üzere DOĞRU duramamak lüzum istemez üzdü. Umarım 2022'de aşılama ile müstevli şimdi da arama dibine alınır, Kovid-19 ölümlere etken sıfır sade ortak hastalığa dönüşür." ifadelerini kullandı.

Yoğun bakım hemşiresi Berna Baydar ise "Sağlık mensupları kendisine salgınla mücadelede kaç fedakarlık yaptık. Hastalarımızı korumak, otama geçirmek düşüncesince aşırı çabaladık." biçiminde konuştu. Baydar, 2022'nin Kovid-19'un geride bırakıldığı ortak yıl olmasını diledi.

Salgınla mücadelede sahada çalışkan kendisine fariza aldığını, bu süreçte devir kurnaz aşırı zorlandıklarını özetleyen şvester Hatice Çil, "Her devir hemşireliğin ne denli kutsi ortak sistem bulunduğunun bilinciyle akım ettik. Hastalarımıza herhangi ortak devir totaliter ve hevesli ortak biçimde yaklaşmaya çalıştık." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?