Ekonomi

Sağlık hizmeti ve yazılım ihracatında gaye 10 bilyon dolar

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Bahat, Türkiye'nin sağlık hizmeti, harcama gereç ve yazılım ihracatında 5 yılda 10 bilyon dolarlık amaca ulaşabileceğini belirtti.

Sağlık hizmeti ve yazılım ihracatında gaye 10 bilyon dolar
30-11-2021 11:25
Antalya

Antalya'da meydana gelen "HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı"na eklenen Bahat, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kovid-19 salgınının, sağlıkta özelin, darülfünun ve ya kamunun müşterek halis muhlis bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Salgın sürecinde sağlık hizmeti verenler ile nitelik üreten, yazılım yapan, tıbbi harcama malzemeci ve ilaççıların bire müşterek potada bulunduğunu gördüklerini vurgulayan Bahat, "Sağlıktaki hepsi planlamaların dehşet hallere gereğince yapılması gerekiyor. Ülkemizin bu süreçte başağrısı çekmemesinin nedenlerinden bir tanesi krize tedarikli yakalanmasıdır." sanarak konuştu.

Bahat, salgına girerken toy hastanelerin birlikte özel, şehir, darülfünun ve büyüklük hastanelerinin olmasının üstünlük sağladığını tabir etti.

Sağlıktaki tedavinin birlikte sağlık turizmi düşüncesince potansiyelin önemine ayraç fail Bahat, şunları kaydetti:

"Türkiye misyon ihracatında hususi hastanelerle sağlık turizminden 2,5 bilyon dolardan müşterek tomar dirimsel elde fail müşterek ülke. Burada ihracatını elden bununla hudutlu bırakmadan yazılım ihracatını, tıbbi materyal ve harcama materyali ihracatına dönüştürdü. İnşallah tılsım ve telkih ihracatına da dönüştürecek. Çünkü nüfusunun yüzdelik 50'si 32 yaşın altında bulunan müşterek ülkeyiz. Çok dobra büyük gençlerimiz var. Çok emeksiz öğreniyorlar. Evet çetin günlerden geçiyoruz, koronavirüs dünyayı ve ülkemizi aşırı sarstı. Ancak bizim görevimiz umutsuzluk çıkmak değil, çıkar yol üretmek. Türkiye ilkin sağlık hizmeti, harcama materyal ve yazılımların ihracatında önümüzdeki 5 yılda ayrıca elan çelimsiz müşterek müddette 10 bilyon dolarlık maksata ulaşacaktır. Özellikle sağlık yazılımlarında Türkiye aşırı ileride."

"Özel hastaneler müstevli sürecinde iyon yüzdelik 30'unu aldı"

Sağlıkta ölçülemeyen müşterek şeyin değerlendirilemeyeceğini özetleyen Bahat, "Sağlıkta yazılımlar maliyetleri aşırı düşürür, kaliteyi, ölçülebilirliği ve denetlenmeyi artırır. Kamunun da bizi denetlemesini artırdı. Bundan sonraları sağlıkta elan aşırı yazılımları, robotları konuşacağız." sanarak konuştu.

Sağlık Bakanlığının e-Nabız uygulamasıyla ehemmiyetli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bahat, müstevli çağında kimin temaslı, kimin aşısız olduğunun, kimin kuralları ihlal ettiğinin kolaylıkla belirlenebildiğini aktardı.

Salgının toy icraat sebebiyle elan dobra yönetildiğini tamlayan Bahat, "Özel hastaneler müstevli sürecinde kamunun yükünün yüzdelik 30'unu aldı. Bu önemliydi, müşterek yegâne yatağa üstelik ihtiyacın bulunduğu halde kamunun emrine girdiler. Tüm kaynaklarını seferber ettiler. Türkiye'de uğur boncuğu hasta, apayrı ülkelerdekinin bilakis acillerde, yataksız ve ya tedavisiz kalmadı. Bu da bölüm kendisine bizim onurumuz, gururumuz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?