Yaşam

Safkan Arap atlarına pekmez, sarıerik ve yumurtalı hususi şita menüsü

Malatya'da safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesindeki ferment aygırlar, dargın şita günlerinde harnup pekmezi, döşenmemiş kayısı, yumurta, yulaf ve mineraller içeren hususi menülerle besleniyor.

Safkan Arap atlarına pekmez, sarıerik ve yumurtalı hususi şita menüsü
01-02-2022 12:29
Malatya

Akçadağ ilçesinde 1865 senesinde 27 bin dönüm araziye "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan, 1928'de "Sultansuyu Harası" ismini düzlük işletmede 157 senedir cins atlar yetiştiriliyor.

Osmanlı Sarayı'nın ve ordunun ihtiyacını istikbal etmek amacıyla kurulan işletmede henüz sonradan yarışlar düşüncesince safkan Arap atı yetiştiriciliğine başlandı.

Toprak yapısı, nebat örtüsü, su kalitesi ve hava koşulları itibarıyla akıllıca bölgede kurulan işletmede cins nitelikleri bozulmadan, mızrap ve adale yapısı ile tırnakları sağlam, uysal, dobra görünüşlü, geçinme gücü faziletkâr özelliklerde yetiştirilen aygır, kısrak ve tayların yemek, hizmet ve egzersizlerine hizmet gösteriliyor.

Yaz aylarında yonca, yulaf, rüşvet ve ayrışık minerallerle sönümsüz cevher aygırların şita aylarındaki menülerine süresince harnup pekmezi, döşenmemiş sarıerik ve haya az daha besinler ekleniyor.

"Beslenmelerine aşırı ilgi ediyoruz"

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Olcay Akın, AA muhabirine, safkan Arap atı yetiştiriciliğinde Türkiye'deki ehemmiyetli merkezlerden bir tanesi olduklarını söyledi.

İşletmedeki atlara adeta gözleri az daha baktıklarını tabir fail Akın, atların gelişimini problemsiz çekmek düşüncesince mevsime hususi tagaddi seçimi benimsediklerini anlattı.

Akın, yetiştirdikleri beygirlerin başarılarıyla tarihe önceki Arap atları bulunduğunu belirterek "Şampiyon atlarımız deminden de burada geleceğin şampiyonlarının babası adına işletmede fariza yapıyor. Soğuk şita günleri bizi etkilemiyor. Atlara en elleme biçimde enerjilerini faziletkâr tutacak, meni kalitelerini artıracak besinler veriyoruz. Atlarımızı geçmişteki başarılarındaki az daha buradaki beslenmelerine de aşırı ilgi ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Soğuk şita günlerinde atların negatif etkilenmemesi düşüncesince hususi menüler hazırladıklarını dile getiren Akın şöyleki bitmeme etti:

"A vitamini düşüncesince havuç, harnup pekmezi, yumurta, çağ kurusu kayısı, yonca ve çayır otunun en kalitelileri atlarımıza bu mevsimde soğuğu henüz mıhlı atlatmaları düşüncesince veriliyor. Havaların soğumasıyla atların erke ve protein gereksinimleri henüz da artıyor. Bunu bildirmek düşüncesince beslenmelerinde havuç, harnup pekmezi, yumurta, çağ kurusu kayısı, yonca ve çayır otunun en kalitelilerini veriyoruz. Atlarımıza sert ot dediğimiz yonca, çayır otları ve suları behemehâl anbean önlerinde. Havuç, harnup pekmezi, yumurta, çağ kurusu sarıerik az daha besinler de sabahleyin ve geceleyin ezanı edinmek az daha herhangi ortak çağ dü defa veriliyor."

Akın, atların mıhlı kalabilmeleri düşüncesince besinlerinin önemine ayraç ederek "Atların beslenmesinde birlik ortak rejim uyguluyoruz ne aşırı yağlanmalarını ne de güçsüz kalmalarını istiyoruz. Bağışıklık sistemlerinin faziletkâr olmalarına, bire ortak sürede yağlanmamalarına ilgi ediyoruz. Onun düşüncesince herhangi ortak ay rutin dem tahlilleri yapılıyor. Kandaki yağ oranları, uykuluk enzimlerine bakılarak rejimleri ortak tane hiç efsanevi bazında düzenleniyor. Bir böke hazırlop yetişmiyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?