Yaşam

Saat ve çiftteker parçalarını canlı heykellere dönüştürüyor

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi faziletli lisans talebesi Mustafa Tuğrul, saat mekanizmalarını ve çiftteker parçalarını kullanarak metal heykeller yapıyor.

Saat ve çiftteker parçalarını canlı heykellere dönüştürüyor
09-11-2021 11:39
Eskisehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü faziletli lisans talebesi Mustafa Tuğrul, çamaşır azgını saat mekanizmaları ve çiftteker parçalarını neşeli heykellere dönüştürüyor.

Metalden mermere, mobilyadan küresel adanmış meydana getirilen iş yerlerine aşırı sayıda çalışkanlık kolunda işletmenin bulunmuş olduğu Baksan Sanayi Sitesinde metal oluk üretimi meydana getirilen müşterek dükkanda zanaat eserleri ortaya çıkarılıyor.

Lisans öğrenimi esnasında da metal heykellerle uğraşan Tuğrul, metal oluk üretimi meydana getirilen işletmede namına ayrılan kısımda türlü asar yapıyor.

Heykeldeki durağanlık algısını hâllenmek düşüncesince emektar saatlerin çarklarını, bisikletlerin pedalları ile zincirlerini ve birtakım dişli parçalarını kullanan Tuğrul, şimdiye denli 10 neşeli yontu tasarladı. Tuğrul'un insanoğlu ile at, turna kabil efsanevi figürlerinden oluşan eserleri fuar ve sergilerde dikkati çekiyor.

Mustafa Tuğrul, AA muhabirine, atılmış metallerden betili heykeller yaptığını söyledi.

Çocukluğunda namına tahsil edilen oyuncukların içini merakla açtığını tamlayan Tuğrul, şöyleki konuştu:

"Oyuncakların mekanizmalarını kurcalardım. Nasıl cereyan ettiklerini, nite döndüklerini hesaplamaya çalışırdım. Bu meşguliyet henüz sonradan iyi sanatlar lisesine başlamamla resimle, sonrasında da heykelle henüz hevesli müşterek boyuta geçti. Heykelde akışmaz fikrini ve algısını az buçuk da tahrip etmek düşüncesince neşeli eserleri yeğleme ettim. Hareketli heykellerde de çoklukla atılmış malzemeler kullanıyorum. Mutfak malzemeleri, çatal, bıçak, kaşık... Onun haricinde otomobil parçaları, çarklar, dişliler, rulmanlar, bobinler aşırı müşterek tomar bilinçlilik olabiliyor. Duvar saati parçaları... Onların içerisindeki düğü mekanizmalar aşırı hoşuma gidiyor. Çarklar ve dişliler, onların yerleşimleri, hesaplamalar, bunları heykelde görmek da ayrı müşterek heyecan, beğeni veriyor. Yıllardır esasta mevcud müşterek mekanizmayı işlevinin dışında, tarihi belirtmek namına müşterek zanaat yapıtı üstünde görsel müşterek algıyla arz etmek peyrev düşüncesince de ayrımlı oluyor."

"Kinetik yontu gerçekleştirmek mühendislik bilgisi de gerektiriyor"

Tuğrul, akışmaz heykele layıkıyla sanatseverlerden henüz müşterek tomar özen gören kinetik heykelin akıbet zamanlarda ortaya çıktığına ayraç etti.

Yaptığı kinetik heykelleri sanatseverlerin cereyan ettirme olanağı bulduğunu özetleyen Tuğrul, şunları kaydetti:

"Böylece heykele de engelleme etmiş olmaktadır aslında. Bunu seviyorum zira peyrev de o heykele katılıyor. Aslında kinetik heykellerin inşası henüz zor. Çünkü yontu bilgisi haricinde mühendislik bilgisi de gerektiriyor. O otomobil parçalarının, çarkların, dişlilerin, zincirlerin yerleştirilmesinin hesaplamaları sağlam de havadan olmuyor. Bedenen bitkinlikten aşırı düşünerek müşterek yorgunluğa girişmiş oluyorsunuz, kinetik yontu yapmış olduğunuz zaman. Çok müşterek tomar uğraşıyorum. Mekanik mühendisliği ile de alakadar olmak gerekiyor. Bazı parçaları cereyan yol açmak düşüncesince mekanik mühendisliği ile ilgilendiren türlü tezleri ve yazıları okuyorum. Bugüne denli kestirmece 10 kinetik yontu yaptım. İnsan figüründe yaptığım da ha efsanevi figüründe kullandığım da oldu. Aslında ikisi de kinetik yontu düşüncesince aşırı yatkın."

Tuğrul, iri heykellerin çoğu kez atılmış malzemelerden yararlanıldığı düşüncesince 1000'den müşterek tomar parçadan oluştuğuna değinerek, kinetik heykelleri aşırı iri boyutta yapmadığından henüz az zerre kullandığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?