Ekonomi

Rusya-Ukrayna savaşı tarıma 'pozitif ayrımcılık' adımlarını hızlandırdı

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'tan buyana sağlam aşırı bölgede almış olduğu tedbirlerle besin arzına bağlı yöntemlerini güncelledi, tarıma "pozitif ayrımcılık" adımlarını hızlandırdı.

Rusya-Ukrayna savaşı tarıma 'pozitif ayrımcılık' adımlarını hızlandırdı
20-03-2022 11:33
Ankara

Rusya-Ukrayna savaşıyla başlamış bulunan proses besin arzındaki sıkıntıları gündeme getirirken, bu süreçte nice diyar tarım politikalarını gözden geçirdi. Hububat, gün çiçeği hasım denli tarım ürünlerinin fiyatlarında savaşla yaşanmış bulunan artışlar, tarım politikalarındaki ulusal hamlelerin öne çekilmesine illet oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bu süreçte tahsil edilen tedbirler kapsamında, besili ekecek ve nebati yağ tedarikinde dava yaşanmaması ve değer istikrarının sağlanması benzeri kanola, aspir, mısır, soya fasulyesi fasulyesi ve palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran'a denli sıfırlandı.

Atıl arazilerde, hububat, baklagil ve besili tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi, kurutma yahut el işi tesisleri kurulması, sağlanan hibelerle desteklenecek. Yatırım mevzularına layıkıyla bağış oranları, plan toplanmış ederinin maksimum yüzdelik 75'i namına uygulanacak.

Ayçiçeği üretiminde 4 ilde 7 alana şimdi destek verilecek. Buğday, arpa, çavdar yulaf ve tritikalede ortak kereye muhtemelen dekara 50 liralık ek girdi desteği ödenecek. ​​​​​​​ 2022 yılı sertifikalı ekecek kullanma desteği, dekara arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltiğe 24 lira, aspire 5 lira, nohut ve kanolaya (kolza) 20 lira, coşkunluk 4 lira, mobilyasız fasulye, yasmık ve yoncaya 30 lira, patatese 100 lira, fiğ, hile bezelyesi, korunga ve soyaya 22 lira, arazi fıstığına 17 liralık namına ödenecek.

Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Başkanı Gülfem Eren, mevzuya değgin değerlendirmesinde, sonuç dü senedir müstevli dolayısıyla gıdaya alakanın artarak çoğalması ve lojistikte sorunlara değgin namına dünyada besin fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşının hububat piyasalarını negatif etkilediğinin altını çizen Eren, "Bu gelişmeler ışığında bildirme güvenliğinin sağlanması, besin fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi ve üretimin heveslendirme edilerek uzluk oranımızın artırılmasına müteveccih tedbirleri müspet karşılamakla beraberce üretimin artırılmasına müteveccih şimdi şümullü tedbirlerin katılması gerektiğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eren, ülkede antrepolarda, lisanslı depolarda, sanayicilerde ve kamuda bulunan hububat stoklarının mayısta başlamış olacak hasat zamanına denli istihlak gereksinimlerini karşılayacağına ayraç ederek, "Rusya-Ukrayna savaşının ortak an ilkin sulh ve diplomatlık kanalıyla çözülmesini istek ediyoruz. Savaşın bitmeme etmesi şeklinde hububat arzı yönüyle içi tüketimde dava olmamakla birlikte, Türkiye'nin evren un ve makarna ihracatındaki reis konumunun kabak bap ithalatı ve fiyatlarındaki artım dolayısıyla tehlikeye girebileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple HUBUDER namına ivedilikle üretimi artırıcı tedbirler kapsamında çiftçilerimizi ekilişe heveslendirme edecek biçimde desteklerin artırılması, istihsal maliyetlerinin düşürülmesi, sulanabilir bölgelerin artırılması, üretimde ciddi ciddiyete ehil hububat ve besili tohumlara evleviyet verilmesi denli tedbirlerin alınmasını istiyoruz." diyerek konuştu.

- "2022 yılı zarfında ödenecek olmasını ehemmiyetli buluyoruz"

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar da savaşın peşi sıra açıklayan desteklerin müstahsil düşüncesince aşırı manalı bulunduğunun altını çizerek, "Bu desteklemelerin 2022 yılı zarfında ödenecek olmasını da başkaca ehemmiyetli buluyoruz." ifadesini kullandı.

Söz konusu desteklerin, tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilir ortak bir duruma getirilmesi açısından manalı olduğuna ayraç fail Taşpınar, "Bu destekleri tarıma zait ortak ayrıcalığın ilkin adımı alarak görmekteyiz. İnanıyor ve istiyoruz ki hükümetimiz, hububat engelleme alıntı fiyatlarında da tarıma adalet etmiş olduğu bu niteliği gösterir. Verilen desteklerin tarımsal istihsal iştahını artıracağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Taşpınar, girdi desteklerinin güncellenmesi icap ettiğini belirterek, "Önemli girdi kalemlerinden bulunan mazot, basma ve tarımsal elektrikte KDV ve ÖTV denli argümanlar kullanılarak ortak salname da olsa girdi maliyetlerinde düşüşün sağlanması çiftçimize şen ortak soluk aldıracaktır." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?