Sağlık

Pulmoner rehabilitasyon açıklaması: 'Hastalığa bağlı ölüm riski azalıyor'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür, teneffüs hastalıklarında pulmoner rehabilitasyonun önemine nazarıitibar çekerek, “Yaşam kalitesindeki çoğalma en iri kazanımları, hastalığa bağlı ölüm riskinin azaldığını bu otama sonrası görebiliyoruz. Özellikle

Pulmoner rehabilitasyon açıklaması: 'Hastalığa bağlı ölüm riski azalıyor'
07-07-2022 13:02

Solunum rehabilitasyonu yerine da aşina pulmoner rehabilitasyon, süreğen teneffüs rahatsızlığı bulunan şahıslar düşüncesince şişman ehemmiyet taşıyor. Özellikle KOAH, astım, bronşektazi kabilinden süreğen akciğer hastalıklarının yanı sıra, döş duvarı ve kas-iskelet sistemini etkileyen hastalıklarda pulmoner rehabilitasyonun faydasının ve etkinliğinin gösterildiği belirtiliyor. Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Seda Tural Önür de pulmoner rehabilitasyona bağlı bilim verdi. Doç Dr. Önür, akciğer nakli evveliyat ve sonrası, akciğer kanseri kabilinden hastalıklarda pulmoner rehabilitasyonun başarıyla uygulandığını anlatım etti.

“Yaklaşık 8 hafta devam eden ortak otama süreci"

Pulmoner rehabilitasyonun geçmişten beri uygulandığını özetleyen Doç Dr. Seda Tural Önür, “Pulmoner rehabilitasyon 1970'li zamanlardan itibaren idman kapasitesi sakıt bulunan hastaların çoklu değerlendirmeyle bu arada idman kapasitesini arttırmaya müteveccih uygulanıyor. Çok cepheli ortak pedagoji bilimi ve tutma programının hastaların yaşantı standardını artırdığının gösterilerek ilmî bünyesinde ne bulunduğu yapılmış ortak otama programı. Özellikle aktarım kabilinden ağırbaşlı emraz kararında otama planlanan aktarım hastalarında ve bazısı cerrahi müdahale müstelzim ahval öncesinde bulunan rahatsızlıkların optimal tedavisine karşın geçmeyen soluk darlığı bulunan hepsi pestil gruplarında değerlendirilmesi müstelzim ortak otama modelidir. Bize yönlendirilen hastaların fiziki kondisyonunun ne işe yaradığını görüyoruz ve buna müteveccih neler yapılabilir. Tam düze tedaviye karşın ortak yaşantı nitelik düşüklüğü var ise hastaya özgü, hastanın ne adale gücünde nerede eksikliği var ise buna müteveccih ortak idman programı planlıyoruz. Kendi hekimi çeşidinden dört dörtlük düze ülküsel tedaviyi aldıktan sonraları tarafımıza yönlendirilen hastaları kılıç ilkin poliklinikte değerlendiriyoruz. Yaklaşık 8 hafta devam eden ortak otama süreci olmaktadır ve hemen sonra izlem periyodları oluyor. Hastaya ev tabanlı tedaviler de uygulanabiliyor. Genellikle bizlere teneffüs yetmezliği doğacak olan, evde müvellidülhumuza aletine bağımlı, ev içerisindeki hareketlerini, özlük öz ihtimam hareketlerini caba yeteri kadar yapamayan hastalar yönlendirildiği düşüncesince bu hastalar düşüncesince bizim amacımız baş ve bitişte asgari 50 metreden aşkın dolaşma kapasitesini artırabiliyor kazanmak caba başarıdır" halinde konuştu.

"Nakil başarısını arttırdığı ve ölüm rakamlarını düşürdüğü gösterilmiştir"

Tedavinin içeriğine müteveccih açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Önür, “Gelen hastalara kollarından ciddiyet vererek ortak pedagoji bilimi programı, icabında madun ekstremite dediğimiz dip kaslarının egzersizlerine ciddiyet verecek biçimde veya bunları toplanmış ederek noktayı vardığında değişik araştırma görevlisi cihazları da kullanarak değişik otama modelleri uygulayabiliyoruz. Öncelikli yerine hastaların soluk darlığı algısı ve yönetimi değişiyor, idman kapasiteleri artıyor. Saçınızı tarama, dişini fırçalama, banyo ika eylemi bu denli basitken bizim hastalarımız bunları yaparken soluk darlığı çekici hastalar oluyor. Bu otama sonrası bunu ferah ferah yapabiliyor olması onlar düşüncesince şişman ortak kazanç. Yaşam kalitesindeki çoğalma en şişman kazanımları, hastaların hastalığa bağlı ölüm riskinin azaldığını bu otama sonrası görebiliyoruz. Özellikle aktarım hastaları düşüncesince öncesinde ve hemen sonra muteber yöntemlerin aktarım başarısını arttırdığı ve ölüm rakamlarını düşürdüğü gösterilmiştir. Farklı illet gruplarında da değişik başarıları yalan konusudur. Covid rahatsızlığı Son 2-2,5 yılda pandemi yerine hepsi dünyayı sarstı ve bizim vatanımızda de nice insanoğlunun sahn standardını düşürecek biçimde etkilenmesine niçin oldu, ölümlere niçin oldu. Yaklaşık yüzdelik 15'inde ağırbaşlı seyreden bu hastalığın tedavisi tamamlanmasından sonraları bile önceki 2 ay zarfında hastaneye ortak teneffüs semptomuyla, şikayeti ile başvuruların arttığını ve bizlere başvuruların da arttığını görüyoruz. Birimimizde 45 adet aktarım talibi ve bunların bünyesinde aktarım ergin hastalar da karışma kazanmak az daha otama almıştır. Yapılmış çalışmalarda pulmoner rehabilitasyon almış pestil grubunda ilkin aktarım ergin hastalar da karışma kazanmak az daha ölümü azalttığı gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Herkese haber mektubu ederim, banko gelmeleri gerekiyor"

Rahatsızlığının kalıtım bilimi bulunduğunu özetleyen 53 yaşındaki KOAH hastası Deste Uzun, “KOAH rahatsızlığım var, doktorum yönlendirdi. Nakilden ilkin bu rehabilitasyondan geçmem gerekiyormuş. KOAH rahatsızlığım bulunduğu düşüncesince akciğer nakli olacağım. Herkese haber mektubu ederim, banko gelmeleri gerekiyor. Yürüyüş bandımız, bisikletimiz var, ciddiyet kaldırıyoruz. Egzersiz yaparken nite soluk alınır, nite verilmekte filhakika bizim kabilinden rahatsızlığı bulunan insanoğlu düşüncesince elan zor” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan pulmoner rehabilitasyonla hastalığa bağlı gelişen soluk darlığı ve işlevsel yetersizliği ortadan kaldırması, hastalığın ilerlemesini önlenme, idman toleransının artırılması, afiyet durumunun iyileştirilmesi, hastalıklara bağlı oluşabilecek biçimsiz etkilerin önlenmesi ve tedavisi, yaşantı kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Hasibe Karadağ - Alper Suat Tutaşı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?