Sağlık

Prof. Dr. Tevfik Özlü: 'Omicron dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor'

Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika'da ortaya çıkan toy Koronavirüs varyantı 'Omicron'un benzeyen sürede dünyada diğer varyantların yerini a

Prof. Dr. Tevfik Özlü: 'Omicron dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor'
22-12-2021 10:08
Konuyla ait açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Şu an itibarı ile eksiksiz dünyada Omıcron varyantıyla ait ortak fikir var. Çünkü Omıcron aceleci ortak biçimde yayılıyor. Bu varyantın en besbelli ayrıcalığı baş döndürücü bedava bulaşabilmesi ve baş döndürücü aceleci yayılması. Delta varyantı diğer varyantlara gereğince aceleci yayılan ortak varyanttı ve eksiksiz dünyaya bilgili bir duruma gelmişti. Oysa Omıcron çatal ağız varyantına gereğince baş döndürücü daha aceleci bulaşıcı daha aceleci yayılan ortak varyant. O manada bu virüse şişman ortak üstünlük sağlıyor. Bu varyant DOĞRU sürede dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor. Nitekim dünyanın dayanıklı baş döndürücü ülkesinde bundan hakeza Omıcron görülmeye başlandı ve Omıcron'un yaygınlaştığı devletlerde hastalanmış sayılarında asıl artışlar var. Sadece zait olay sayısı değil şifahane doluluk oranlarında da artışlar olmaya başladı" dedi.

"Pandeminin başlangıcında yaşadığımız manzaralar esasen arka gelebilir"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, olay artışlarının bitmeme etmesi gibi önümüzdeki şita mevsiminde asıl ortak akış ortaya çıkabileceğini belirterek "Daha ilk yaşadığımız piklerden baş döndürücü daha ortak tomar hastalanmış sayılarına ulaşılabilir. Bu da esenlik sistemi üstünde oluşacak yükü baş döndürücü çoğalması anlamına gelebilir ve daha ilk pandeminin başlarında gördüğümüz hastanede döşek bulamama dip bakımlarda döşek bulamama gibi gün batısı devletlerin ortak çoğunda gözlenen manzaralar maatteessüf esasen arka gelebilir. Böyle ortak haşyet var hakeza ortak fikir var. Ondan ötürü Avrupa vatanlarında olay artışlarına koşut yerine bazısı yasaklamalar, kapanmalar, engellemeler gelmeye başladı, konuşulmaya başlandı" niteleyerek konuştu.

"Bu varyantla ait daha birlik yerine bilmediğimiz özellikler var"

"Omicron varyantının dü bildiğimiz ayrıcalığı bir tanesi aceleci yayılması başkası bedava bulaşması" diyen Özlü "Diğeri de mevcud aşıyla kazanılan yahut rahatsızlığı geçirilerek kazanılan bağışıklıktan ortak adım kendini kurtarmış olması. Her dü hassa esasta bu varyantın dünyada çabucak yayılmasının önünü açmış olmakta virüsü ortak yaygı ortak üstünlük elde etmiş oluyor. Bu varyantla ait daha birlik yerine bilmediğimiz özellikler var. Mesela dert ika potansiyeli ile ait kemiksiz ortak bilgiye cemaat değiliz. Daha bol ortak hastalığa defa açmış olduğu gibi bazısı gözlemler bildirimler var. Böyleyse güzel editör lakin aceleci bulaştığı düşüncesince daha bol ortak dert yapsa caba hastalanmış sayılarında çoğalma olacaktır bu da sistemi zorlayabilir. Eğer ölümsek ortak hastalığa defa açmıyorsa genel anlamda itici algınlığı dumağı gibi seyrediyorsa ki anca bildirimler var o sürede güzel senaryo gerçekleşebilir ve editör bayağı ortak dumağı yahut itici algınlığı çeşidine bürünebilir virüs.

Böyle ortak müspet senaryo da sözkonusu. Hangisi gerçekleşecek onu şu anda birlik yerine aşina olmak kestirim buyurmak baş döndürücü kabil değil. Göreceğiz elhak şita mevsimi geliyor kışın pandemide elhak olaylarda çoğalma muhtemel ortak durum. Çünkü insanoğlu şita ulaşınca havalar soğuyunca kapıları, pencereleri kapatıyorlar. Kapalı mekânlarda baş döndürücü sayıda ortak arada zaman geçirmeye başlıyor. Yazın daha baş döndürücü besbelli havada sokakta, çarşıda, parkta, bahçede çalışıyor insanlar. Ancak kışın bürolarda bağlı mekanlarda zaman geçiriyorlar bu da dağılma riskini daha da artırıyor...Umarım biçimsiz senaryo gerçekleşmez.

Şu anda Delta varyantı Türkiye'de bilgili görünüyor onunla ait intişar bitmeme ediyor. Türkiye'deki olay rakamları ortak yayla çizdi lakin akıbet günlerde ortak hacim düşme var. 20 binin dibine akıllıcasına iniyor rakamlar. O muştulu lakin maatteessüf ahiret yolculuğu sayılarımız yüksek. Günde 150-200 yöresinde yurttaşımızı kaybetmeye bitmeme ediyoruz. En baş döndürücü üzeni de bu. Bir de bunun dair Omıcron'un geleceğini var sayarsanız bu sayılarda çoğalma bahis konusu olacaktır" gibi konuştu.

“Omıcron ile meydana getirilen çalışmalarda dü düze aşıdan maatteessüf Omıcron'un şişman miktarda kurtulduğunu gösteriyor”

Aşılamanın önemine ilgi çekici Özlü, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

"Aşılama baş döndürücü önemli. Geçen yıl elimizde aşılama yoktu lakin bu yıl aşılar var ve Omıcron ile meydana getirilen çalışmalarda dü düze aşıdan maatteessüf Omıcron'un şişman miktarda kurtulduğunu gösteriyor lakin üç düze aşılılarda Omıcron hala sansasyonel görünüyor. Çünkü üçüncü düze aşılama baş döndürücü çelimli ortak antikor yanıtı oluşturmaktadır ve Omıcron'un üçüncü doza yanıtı aşağılık fevk yüzdelik 80 yöresinde hala sansasyonel bulunduğunu gösteriyor. O manada esasen dozları gerçekleştirmek geçişsiz doğrusu in enerjik aşılama yaptırmışsanız dördüncü dozunuzu doğrudan yaptırın. Eğer MND aşısı yaptırmışsanız da üçüncü dozunuzu yaptırın şayet ikinci dozdan sonraları üç ay geçmişse onu yaptırın. Aşılanmak hastalanmış olsanız caba asıl hastalığa yakalanmanızı önlüyor ölümleri engelliyor.

O manada döllenmek baş döndürücü ehemmiyetli lakin aşılanmanın haricinde da kalabalıklara girmemek bağlı mekanlarda baş döndürücü zaman geçirmemek diğer insanlarla mesafemizi destek olmak ve içtimai bölgelerde kesinlikle maskemizi usulüne akla yatkın yerine iliştirmek bunlar hakkıyla işi hadim esirgeyici önlemler. Bunlardan vazgeçmemek lazım. Bizler doktor yerine bacı esenlik personelleri yerine daima hastanede Covıd-19 haiz virüsü haiz kişilerle değini halindeyiz. Bunlarla kendimizi koruyoruz.

Dikkat etmezsek tabii bizlere de baş döndürücü bedava ortak biçimde bulaşacaktır. Maskemizi takıyoruz, mesafemizi koruyoruz, mekanları havalandırıyoruz. Bu biçimde kendimizi koruyoruz. Bu tedbirler hakkıyla işe yarıyor etkili. Onun düşüncesince maşeri yerine esasen kapanmalara yasaklamalara kısıtlamalara ister kalmaması açısından her insanın işinin gücünün aksamaması, eğitiminin aksamaması açısından şahsi esirgeyici tedbirlere adapte olmak ve aşılarımızı tümlemek birlik muafiyet bir duruma doğmak gerekiyor. "

Bekir Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?