Sağlık

Prof. Dr. Çobanoğlu: 'Aktarlar da diplomalı olmalı'

Kapadokya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Motif Vakfı iş birliğiyle planlı Halk Kültüründe Sağlık Uluslararası Sempozyumu'na eklenen Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Halkbilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, "Aktarlar da diplomalı olmalı" dedi.

Prof. Dr. Çobanoğlu: 'Aktarlar da diplomalı olmalı'
10-12-2021 12:34
10-12-2021 12:34

Kapadokya Üniversitesi Mustafapaşa Yerleşkesi Oktay Sinanoğlu Binası'nda beniz yüze ve çevrimiçi namına meydana getirilen sempozyumda, Covid-19 toptan salgınıyla müşterek kat şimdi önemini ispatlayan 'sağlık' mevzusunun ahali kültüründeki yansımaları ele alındı.

Sempozyuma eklenen Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Halkbilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, pandemi devrinde aktarlara bulunan talebin arttığını söyleyerek, "Covid bağlamında aktarların vaziyeti şimdi ehemmiyetli duruma geldi. Aktarları da içerisine meydan ahali tıbbı, ahali hekimliği binlerce salname sınama galat ile ortaya çıkmak devalar bulunduğu düşüncesince covide karşıda tabanca namına kullanılıyor. Biz biliyorduk ki gato otu düğürcük olmaz. Geçmişte gato otu anadan görme namına kullanılıyordu. Hatta covid ortaya çıkana denli da ego nikbet ediyordum. Bizim milletin bu gato otuna hevesi nelerdir diye. İnsan bünyesini şimdi çelimli duruma getirmesine müteveccih işlevleri ve fonksiyonları ortaya çıkınca aktarlara bulunan dikkat çoğaldı” dedi.

"Aktarlar da diplomalı olmalı"

Türkiye'de aktarların avare bulunduğunu kail Çobanoğlu, "Diğer iş kolları kabilinden aktarlarında, ne olursa olsun satışı ön planda markajcı personelleri bulunduğunu görmezden gelmemeliler. Bu müşterek disipline bağlanmalı. Çaycıların meşrubatçıların fark müşterek odası varken aktarların da müşterek odası olmalı ve aktar olabilmek bedava olmamalı. Belli müşterek birikimi bulundurmak ve o birikimini aktarma etmek bağlamında onların da diploması olması lazım. En azından cümle faziletli okulu kabilinden müşterek yapılanış bizlere bunu verebilir. Buna müteveccih namına aktarların da başıboşluktan kurtarılması lazım” biçiminde konuştu.

"Aşıyı akıllıca anlatamadık"

Çobanoğlu, "Milletimizin doktorlara karşı, hastanelere dirlik anadan görme müşterek çekingenliği var. Bu çekingenliği de aldığı kadar tığ okumuşlar aydınlar milletimizi inandırma edemediğimiz için, aşıya dirlik da göstermekte bulunduğunu görüyoruz. Aşıya dirlik da acep ne olacak, içre ne mevcut kabilinden tertip teorileri bağlamında bunlar ön plana çıkıyor. Bu da afiyet kültüründeki eksiklikleri gösteriyor. Kültürümüzü dobra inceleme ettirerek fire yönlerimizi telafi etmemiz gerektiği kanaatini uyandırıyor bizde" ifadelerini kullandı.

Asım Çapacı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?