Yaşam

Osmanlı mirası camilerin kubbelerini fotoğraflıyor

Türkiye'nin Osmanlı mirası camilerinin kubbelerini içerden ve haricen fotoğraflayarak değişik birlikte sağ açıklık sunan fotoğrafçı Cemil Şahin, en aşırı Mimar Sinan'ın başyapıtı Selimiye Camisi'nin kubbesini fotoğraflamayı seviyor.

Osmanlı mirası camilerin kubbelerini fotoğraflıyor
03-12-2021 12:50
Edirne

Fotoğrafçılığa 33 sene önceki başlamış bulunan Cemil Şahin, 2009 yılından buyana Türkiye'nin en abidevi camilerinin kubbelerinin fotoğraflarını çekiyor.

Kubbeye çıkmadan önceki hazırlıklarını karşılayıcı Şahin, çekimlerini bariz ve kurak havalarda gerçekleştiriyor.

Kurşun kaplamaların üstünde üşüşmek düşüncesince akla yatkın tabanlı pabuç yeğleme fail Şahin, ser sayesinde çıkmış olduğu kubbeleri fotoğraflıyor.

Şahin, iç mekan çekimlerinde de camilerin anne kubbelerinin ihtişamını fotoğraflarına yansıtıyor.

Tarihe gezi Fatih Camisi ile başladı

Şahin, AA muhabirine, kubbe fotoğrafçılığına start hikayesinin rüştiye yıllarına dayandığını söyledi.

1983 senesinde rüştiye 3. sınıftayken gün dersinde Selimiye Camisi'ni okuduklarını tamlayan Şahin, "Selimiye Camisi'nin ortak tane ortak fotoğrafı vardı. Hocama sormuştum, 'Başka ortak fotoğrafı namevcut mu diye?' Hocam da bana 'Evladım bu zamanki teknolojide elimizdeki olanak bu' demişti. Bu, beni o günden bugünlere getiren ortak devir yolculuğu oldu." dedi.

Şahin, tarihe bulunan merakından çevre kubbeleri fotoğraflamayı aşırı istediğini, Fatih Camisi'yle başlamış bulunan yolculuğunun bugünlere geldiğini anlatım etti.

Selatin camiler zarfında kendisini en aşırı etkileyen caminin Selimiye bulunduğunu özetleyen Şahin, şöyleki bitmeme etti:

"Mimar Sinan, 'Tezkiretü'l Bünyan' kitabında 2. Selim'e, 'Padişahım Hristiyanlar kılıç Müslümanlara 'garabe' derler, Ayasofya'nın kubbesinden elan iri ortak kubbe bulunmamakta niteleyerek böbürlenirler. Biz de ortak kubbe deneyelim ki Ayasofya'dan iri olsun.' der. Mimar Sinan, 2. Selim'in yardımı ile bugün zarfında bulunmuş olduğumuz bu evren şaheserini meydana getirir. Hakikaten buranın kubbesi, Ayasofya'nın kubbesinden sağlıksız m. elan büyüktür. Ben şahsen ölçmüş ortak isim adına da bunu söylüyorum. Selimiye Camisi ortak evren mirası. Osmanlının başlangıç eseri ve bizim de hala zarfında bulunmuş olduğumuz tarihe enerji markajcı ve kubbesinin ortak benzeri elan sıfır ortak yapı."

Şahin, kubbe fotoğrafçılığına sultanlar camilerle başladığını, Büyük Çamlıca Camisi derece zamanımız eserlerini de fotoğrafladığını belirtti.

Çekimlerine Mimar Sinan'ın ikinci şaheseri bulunan Süleymaniye Camisi, arkası sıra Sultanahmet ve Selimiye ile bitmeme ettiğini kail Şahin, "Selimiye Camisi'nin eş kısmından kubbeye derece bulunan ser sayısı 99'dur. Bu da Esma'ül Hüsna demek. Çünkü Mimar Sinan camilerine baştan sona şifreler koymuş. Bugün benim düşüncesince aşırı hususi ortak gün. 11 yılda bu kubbeye 99. kat çıkıyorum. Bugün ayrı ortak cümbüş ve ayrı ortak alım çalım yaşıyorum." dedi.

Şahin, Mimar Sinan'ı aşırı dost bir tanesi adına başyapıtı Selimiye Camisi'nin restore edilecek olmasının mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Restorasyonun caminin elan derinlemesine seneler ihtişamını koruması düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Şahin, "İnşallah eskisine, orijinaline akla yatkın adına Selimiye'yi kılıç kurtarırız. Çünkü aşırı yorulmuş durumda. Restorasyon 4-5 sene sürecek lakin orijinaline sadakatli kalınarak Selimiye'yi Mimar Sinan'ın şanına akla yatkın adına baştan değerlendirmek inşallah bizlere kader olur." sanarak konuştu.

"Küçüklüğümde fidan tepelerinden inmezdim"

Yerden metrelerce yükseklikte çekinmeden çalıştığını tamlayan Şahin, şunları kaydetti:

"Ben okuyarak ve araştırarak bugünlere geldim. Kubbe dair çıktığım devir ihtimal Allah tarafından, bilmem bana o derece emniyet geliyor ki ego bugüne derece uğur boncuğu zarar yahut kaymakamlık atlatmadım. Asla abdestsiz ve namazsız çıkmam kubbelere zaten. Allah'ın ortak lütfu diyorum. Küçüklüğümde fidan tepelerinden inmezdim. Onun da iri ortak tesiri mevcut sanırım. Burada olmak, aşağıya beslemek bana emniyetsiz ortak talih veriyor. Şifrelerle meşbu ortak eserin içerisindeyiz. Allah Mimar Sinan'dan ve 2 Selim'den razı olsun. İnşallah kılıç de cemaat çıkacağız."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?