Yaşam

Ordu'da inşaat ustası çöp kovasından fındık toplama makinesi yaptı

Ordu'nun Ünye ilçesinde canlı inşaat ustası Yücel Arar, çöp kovasından fındık toplama makinesi tasarladı.

Ordu'da inşaat ustası çöp kovasından fındık toplama makinesi yaptı
22-08-2022 12:06
Ordu

Arar, alanda bitmeme fail fındık hasadında yere sakıt fındıkları toplamayı kolaylaştırmak düşüncesince genel ağ üstünden araştırı yaptı.

Ahşap fındık toplama makinesinden esinlenen Arar, çöp kovasına ilaçlama makinesinin motorunun beraberinde borazan ve hortum kabil parçaları ekledi.

Arar, tasarladığı fındık toplama makinesinin parçalarının montajının arkası esna imtihan çalışmalarını tamamladı.

AA muhabirine icra ettiği açıklamada Arar, öz bahçesi olmamasına karşın merakından tasarladığı makinenin testlerini birlikte tanıdığının bahçesinde yaptığını söyledi.

Makinenin yere sakıt fındıkları toplamada baş döndürücü iyi iş çıkardığını özetleyen Arar, tatbik olması, bol ve hazırlop taşınması itibarıyla çöp kovasından yararlandığını anlatım etti.

Arar, satılan öbür fındık toplama makinelerinin kısaca 85 bin teklik olduğunu, kendisinin ise 12 bin teklik harcadığını belirterek, "Bunu hepsi yapabilir, istediği herhangi birlikte yere götürebilir. Diğer fındık makinelerinin girmediği bölgelere giriyor. Ağırlığı 25 kilogram namevcut bile. Fındığın olup olmamasına layıkıyla 5-6 kişinin, 10 kişinin, ayrıca fındığın derin bulunduğu bölgeler de 15 ferdin yapacağı iş bu makine ile 2 insan kabilinden yapılabilir." ifadesini kullandı.

"Büyük bahçesi bulunan her insana bu makineyi öneriyorum"

Makinenin 5 çuval fındık toplamada birlikte antrepo mahrukat harcadığını aktaran Arar, şöyleki bitmeme etti:

"Genel adına öğleden sonradan bahçeye giriyorum, 13-14 çuval topluyorum. Makineyi toplumsal medyaya attığımızda 'bu fındık toplamaz, ego elan birlikte tomar toplarım' kabil yorumlar yapılıyor. Ama o eşhas gelip, ortada olmaksızın değerlendirme yapmasın. Deneyince, görünce, topladığını gördüm. Böylece iştirakçi derdinden kurtulursun. Çok rahat, birlikte tomar işçiliği yok. Çekmede on paralık birlikte obje yok, baş döndürücü iyi çekiyor."

Arar, makinenin başta aut yönünü elan da geliştirmeyi planladığını dile getirerek, "Büyük bahçesi bulunan her insana bu makineyi öneriyorum. Bunun buralarda gelişmesini istiyorum. Kendi geliştirdiğim fındık toplama makinesinin projesini çizdirip, elan değişik birlikte sistemle yapacağım. Bu makinenin patentini alacağım." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?