Sağlık

Op. Dr. Evren Işık: 'Erkeklerde varikosel farkındalığı arttı'

Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, baylarda kısırlığa defa açabilen ve yayılmış adına tanıdık varikosel rahatsızlığı dair bilgiye erişimin kolaylaşması ile baş başa bilincin de arttığını belirterek, ''Toplumumuzda varikosel hastalığıyla ilişik farkında

Op. Dr. Evren Işık: 'Erkeklerde varikosel farkındalığı arttı'
14-03-2022 10:51

Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, bayda tanıdık fakirlik sebepleri ortada varikosel hastalığının geçmiş sıralarda arazi aldığını belirtti. İnternet ortamından bilgiye ulaşımın kolaylaşması ile baş başa illet bilincinin de artmaya başladığını özetleyen Işık, ''Varikosel, testislerin üstündeki toplardamarların varisleşmesiyle karakterize müşterek problem. Erkekler çoğu kez bu rahatsızlığı şu biçimde fark ediyor; varisleşmenin münasebet bulunduğu ısı artışı geniş müşterek ağrıya münasebet oluyor. Ağrıya direnen, kendisince bununla savaş eden, doktora başvurmayan hastalar da müşterek devir sonradan hacim hissetmeye başlıyorlar. Varikosel, bayda otama edilebilmektedir fakirlik sebepleri ortada şu anda müşterek numara tam ne efsus ki. Neredeyse değme ilkokul baydan birinde varikosel sorunu var. Neyse ki bu günlerde varikosel hastalığıyla ilişik farkındalık derece derece artıyor. İnternet süresince bilgiye erişimin kolaylaşması sebebiyle bu rahatsızlığı bilenlerin sayısında artma var'' şeklinde konuştu.

Varikosele etmen bulunan durumlar
Varikoselin kalıtım bilimi faktörlerden kaynaklanabileceği kadar çevresel şartların etkisiyle de ortaya çıkabildiğini dile getiren Op. Dr. Evren Işık, “Genellikle zeminde müşterek kalıtım bilimi yeti oluyor. Bu müşterek vena hastalığı. Anneden yahut babadan mevrut genlerde vena sorununa erinç müşterek yeti varsa, bayda de aşırı erdemli ihtimalle varikosel sorunu ortaya çıkıyor. Bu kalıtım bilimi mirasın ilişkin sigara kullanımı, etraflıca boylu olma, sonsuz ayakta çalışma, saatler süresince fiziki idman ika kadar faktörler de eklenirse, o kalıtım bilimi kalıt varikoseli ağız ağıza ortaya çıkarıyor” dedi.

Teşhis safhası 4 aşamalı
Dr. Işık, hastalığın kişileştirme evresini ise ''Ağrı, hacim hissi şikayetleri ile yahut müşterek fon sorunu dolayısıyla bizlere mevrut hastalarımızı yoklama ediyoruz. Sonrasında hastamızdan ‘skrotal mülevven doppler ultrason' çektirmesini istiyoruz. Bunun kesinlikle müşterek ışın bilimi uzmanı kabilinden çekilmesi gerekiyor. Yaklaşık 20-25 dakika devam eden bu ultrasonda bölgedeki toplardamarlar görüntüleniyor. Radyolog, toplardamarların muhtemelen müşterek çapa ulaştığını, zat ürettiği murdar kanaat bundan sonradan kalbe akilane dobra müşterek biçimde taşıyamadığını söylem ederse, hastalığın tanısı konmuş oluyor'' niteleyerek anlattı.

''Hastalık ilerlemişse cerrahi müdahale şart''
Tedavi edilmeyen varikoselin kısırlığa sefer açabileceğinin altını çizen Op. Dr. Evren Işık, hastalığın er safhasında vitamin destekleriyle süreci arama edebildiklerini, fakat müterakki olaylarda kesinlikle cerrahi dizi eylem icap ettiğini belirtti. Işık, ''Bazı hastalarda varikosel bulunmasına karşın er bezi fonksiyonlarında rastgele müşterek inhitat görülmüyor. Bu, hastalığın aşırı er safhada bulunduğunu gösteriyor. O hastalarımızı endamsız periyodik vitamin destekleriyle 3 ayda müşterek kontrole çağırabiliyoruz. Tedavinin gayesi şu; varikoselin münasebet bulunduğu ısı problemini ortadan kaldırmak. Varikoselin rastgele müşterek ilaçla yahut haricen kullanılacak bulunan müşterek kremle otama edilmesi bahis konusu değil. Mutlaka ameliyathane şartlarında, mikroskop altında otama edilmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Yaygın tanıdık bu hastalığın vaktiyle belirleme edilmesi şeklinde ağız ağıza ortadan kaldırabileceğini anlatım fail Op. Dr. Işık, “Erkekleri vahim müşterek illet bu. Ben hastalarıma daim şurası söylüyorum; şayet müşterek teehhül düşünceniz varsa, dünyaevi sırasında bu problemlerle uğraşmamak düşüncesince öncesinde otama olun. Hastalık vaktiyle belirleme edilirse, akilane otama yöntemleriyle ağız ağıza ortadan kaldırılabilir'' niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?