Sağlık

Omicron varyantı averaj 5-7 günde vücuttan temizleniyor

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının averaj 5-7 günde vücuttan temizlendiğini fakat bazısı olgularda sürenin uzayabileceğini belirtti.

Omicron varyantı averaj 5-7 günde vücuttan temizleniyor
27-01-2022 12:07
Ankara

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizlendiğini fakat birtakım olgularda sürenin uzayabileceğini belirterek, "Hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa caba başkalarının yanındayken 5 çağ hâlâ yüze güzel oturan maskeler takmaları önemli." dedi.

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı da bulunan Polatlı, AA muhabirine, Omicron'un Delta'ya uyarınca beraberinde tomar hâlâ bulaşan bulunmasına rağmen hastaneye, dip bakıma yatırılma oranlarının hâlâ düşüt görüldüğünü söyledi.

Mevcut bulgulara göre, Omicron'un ilk önce yukarı teneffüs yollarında çoğaldığını, eskiden varyantlara nazaran akciğerlere hâlâ az dokunca verdiğini ve hâlâ az kişilerde ağır hastalığa niçin bulunduğunu özetleyen Polatlı, şöyleki konuştu:

"Omicron'la hastalığın şiddetinin azaldığının beraberinde göstergesi, melez insanların Delta'ya uyarınca Omicron ile hastaneye yatırılma olasılığının hâlâ düşüt görünmesidir. Ancak Omicron'un hâlâ ferah çor tablosuna sefer açması, Delta'dan beraberinde tomar hâlâ beraberinde tomar aşılı kişiye bulaşması gerçeğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de birtakım hastalar, ilkin melez yahut muafiyet sistemi cılız olanlar, Omicron enfeksiyonlarından ağır halde hastalanabilirler."

"Kuru öksürük ve geçit ağrısı belirtileri hâlâ ön planda"

Prof. Dr. Polatlı, Kovid-19'un eskiden varyantlarında en derişik ateş, öksürük, geçit ağrısı ve dem darlığını gördüklerini, Omicron'da ise mobilyasız öksürük, geçit ağrısı kabil yukarı teneffüs yolu belirtilerinin ön planda bulunduğunu tabir etti.

Polatlı, başkaca içki alma organı akıntısı yahut tıkanıklık, lezzet yahut içki kaybı, başlangıç ağrısı, halsizlik, gövde ve mafsal ağrıları, işkembe bulantısı, iştahsızlık, cır cır yahut kusmanın da marazlı şikayetleri ortada toprak aldığını dile getirdi.

"Omicron sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizlenebiliyor"

İnsan bedeninde biriken virüs miktarının "viral yük" namına adlandırıldığına ayraç fail Polatlı, şunları kaydetti:

"Alfa ve Delta varyantlarında insanlar, en faziletkâr viral yüklerine enfeksiyondan tahminî 3 çağ sonraları algı eğiliminde olmaktadır ve sayı farkı 6 çağ sonraları virüs tedricen azalarak vücutlarından temizleniyor. Araştırmalara göre, Omicron'da virüs sayı farkı 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon az buçuk hâlâ düşüt viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte insanların semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması yerinde 7 çağ sonraları karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."

"Ek hazırlık namına 5 çağ hâlâ yüze güzel oturan maskeler takılmalı"

Bazı olgularda bu sürenin uzayabileceğine aksan karşıcı Polatlı, "Bununla başlangıç başa rahatsızlığı nâkil insanların başkalarının yanındayken izolasyonlarını sürdürmeleri, ek hazırlık namına 5 çağ hâlâ yüze güzel oturan maskeler takmaları önemli. Semptomların çözülmesine denli güzeşte süre, çor evveliyat riziko faktörlerinin yanı esna iveğen hastalığın ciddiyetine ve hastanın tanımladığı semptomlara ilişkin değişebilir." uyarısında bulundu.

Kovid-19'a yakalanan dört dörtlük aşılanmış hastaların da çıkarlarını behemehâl soyutlama etmesi icap ettiğini aktaran Polatlı, sonuç 24 saatte geçit ağrısı, içki alma organı akıntısı, öksürük, dem darlığı kabil yakınmaların ağız ağıza eskiden olması yerinde insanların 7 çağ sonraları karantinadan çıkabileceğini anımsattı.

"Hastalık sonrası 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir"

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, birtakım hastalarda "uzamış Kovid-19 sendromu" namına tanıdık "Post Kovid" sendromunun da görülebildiğine ayraç ederek, "Uzun devamlı Kovid-19 semptomları ortada beraberinde tomar yorgunluk, akıl yahut dikkat toplaşımı sorunları, dem darlığı, ihtisas çarpıntısı, döş ağrısı, lezzet ve içki değişimleri ile mafsal ve adale ağrısı toprak alıyor." dedi.

Kovid-19 geçirenlerde "beyin sisi" namına bilinen kognitif fonksiyon bozukluğu ve yorgunluğunu da gördüklerini kail Polatlı, şöyleki bitmeme etti:

"Kovid-19 ondan sonra nice sistemin etkilenmesine ilişkin döş ağrısı, anksiyete yahut depresyon, adale ağrıları, ateş, tat-koku kaybı kabil 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir. Bu durumun süresi yahut ne denli sürdüğü mevzusundaki bilgilerimiz hala dört dörtlük namına açık değil.

Fakat şu anki veriler, ferah rahatsızlığı bulunan hastaların ehemmiyetli beraberinde bölümünün, iveğen rahatsızlığı peşi esna beraberinde iki ayak tabanı denli semptomlar yaşayabileceğini gösteriyor. Hastaneye yatan Kovid-19 hastalarının ehemmiyetli beraberinde kısmı ise taburcu olduktan sonraları minimum 2 ay ve üste 12 ayak tabanı denli ilerleyici hâlâ etraflıca sürelerde semptomlar yaşayabiliyor."

"Konsantrasyon ve akıl sorunları 6 hafta bitmeme edebiliyor"

Özellikle Kovid-19 kaynaklı dem darlığı yaşayanların bu sıkıntısının bir çok kez 2-3 ay içinde adım adım düzeldiğini, arada beraberinde de 12 ayak tabanı denli uzadığını özetleyen Polatlı, dikbaşlı öksürüklerin ise sayı farkı 3 ayda sona erdiğini dile getirdi.

Polatlı, "Kovid-19 hastaları ortada göğüste rahatsızlık, dert hissi de yaygındır ve adım adım düzelebilir. Tat ve içki kaybı bir çok hastada 1 ayda dört dörtlük yahut tama benzeyen iyilik göstermekle başlangıç başa hâlâ etraflıca da sürebilir. Bazı Kovid-19 hastalarında hastaneden taburcu olduktan sonraları dikkat toplaşımı ve akıl sorunları 6 hafta yahut hâlâ etraflıca müddet bitmeme etmektedir." niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Polatlı, gözlemsel çalışmalarda anksiyete, bunalım kabil ruhsal semptomların da iveğen Kovid-19 enfeksiyonundan sonraları münteşir görüldüğünü belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?