Yaşam

Öğrenciler "Tohum Kütüphanesi"yle dede tohumlarını geleceğe taşıyor

Konya Beyhekim İmamhatip Ortaokulunda yaşama geçirilen projede, salatalık, domates, biber, mısır, fasulye üzere 29 tür tohumun toprakla buluşturulmasına denli bulunan gelişigüzel evresine öğrenciler de haremlik ediyor.

Öğrenciler
02-07-2022 13:03
Konya

Konya Beyhekim İmamhatip Ortaokulunda 2019'da faaliyete geçirilen "Tohum Kütüphanesi" projesiyle öğrenciler, ağababa tohumlarını geleceğe giymek düşüncesince çalışıyor.

Okul Müdürü Muzaffer Uğur rehberliğinde "Tohum Sandığı" adıyla faaliyete güzeşte projeye, değişik illerden gönderilen veya öğrencilerin ailelerinden gerçekleştirme etmiş olduğu ağababa tohumlarının toplanmasıyla başlandı.

Toplanan salatalık, domates, biber, mısır, fasulye denli 29 cins tohum, cinsine mucibince sınıflandırıldıktan sonraları öğrencilerin de eşliğinde deneyim emek harcamaları gerçekleştirildi.

Uğur, AA muhabirine, değerli bulunan deneyim emek harcamaları hemen sonra makul yanında bölgede öğrencilerle çalışmalarını bitmeme etmek düşüncesince şimdi şümullü hazırladıkları projeyi ilgilendiren kurumlara sunduklarını söyledi.

Proje kapsamında Selçuklu Belediyesinin de destekleriyle okulda "Tohum Kütüphanesi" sahasını hazırladıklarını aktaran Uğur, "Çocuklarımızda genetiği saf tohumlar dair farkındalık oluşsun istedik. Bunun düşüncesince yanında sav söz oluşturduk. 'Bir hapaz ekecek yanında yaşam özgürlük' dedik ve bu yola çıktık. Bu sürece velilerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz dayanaklık etmek oldu."

Tohumların gelişigüzel evresi öğrencilerle izlem edildi

Uğur, kütüphanelerinde nice ilden toplam ekecek bulunduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"Tohumlar, hoca ve öğrencilerimizle toprakla buluşturulduktan sonraları gelişigüzel evresi baş başa izlem edildi. Çocuklarımız öğretmenleriyle tohumların yeşile dönmesini baş başa gözlemledi. Amaçlarımızdan bir tanesi evlatlarımızın yaparak, yaşayarak öğrenmeleriydi. Fen bilimleri dersinde ihtimal nazari detayları öğreniyorlar ancak yaşayarak öğrenmeyi ekecek kütüphanesinde öğreniyorlar. Çocuklarımız o denli duyarlıydı ki bitkilerine sözde çocuk korur denli itinayla baktı, büyüttü. Bitkilere tek dokunca vermedi, bitkilerinin büyümesini itinayla izlem etti."

Okullarda maruz eğitimin hemen teoride kalmaması düşüncesince nazarıitibar gösterdiklerini vurgulayan Uğur, bu kapsamda öğrenciler düşüncesince en iyi projeleri üretmeye bitmeme edeceklerini dile getirdi.

"Öğrenciler, bitkilerin nema süreçlerinin bilincinde olacaklar"

Uğur, projenin, öğrencilerin çevre dair bilinçlenmeleri düşüncesince de ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Öğrenciler, bitkilerin nema süreçlerinin bilincinde olacaklar. Bu projeyle çevrenin ve natürel hayatın korunmasında, farkındalık oluşmasında yanında katkımız bulunduğunu düşünüyoruz. Bu projemizi apayrı okulların da dayanıklı aldığını kıymetlendirmek bizleri bahtiyar ediyor. Tohumlarımızdan 50, 100, 150 salname olanlar da var. Bazı velilerimiz ninelerinin, dedelerinin ektiği tohumları getirdi. İnşallah burada diktiğimiz tohumları çoğaltmayı düşünüyoruz."

"Bitkilere evindeki kardeşlerimizi sever denli candan bakıyoruz"

Öğrencilerden Elif Öner de kütüphanede tohumdan çiçeğe, çiçekten meyveye ilerleyici döngüyü izlediklerini, bunun kendisini baş döndürücü bahtiyar ettiğini söyledi.

Projeye bitmeme edeceklerine yer veren Öner, "Hedefimiz, okulumuzda şimdi şişman yanında bölgede bu emek vermeyi sürdürmek. Bitkilerimize itinayla bakıyoruz, lüzumlu bakımlarını yapıyoruz. Ekip çalışmasıyla yürüttüğümüz bu işi yapmaktan baş döndürücü mutluyuz." dedi.

Ceyda Aksakal da Tohum Kütüphanesi projesinde fariza almaktan büyüklük duyduğunu vurgulayarak, "Bitkilere evindeki kardeşlerimizi sever denli candan bakıyoruz. Ben burada emek vermeyi baş döndürücü seviyorum, bitkilerimizi çocuk denli büyütüyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?