Teknoloji

Öğrenciler mayın belirleme fail drone tasarladı

Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi'nde geliştirilen dron, TEKNOFEST KARADENİZ'de sergilendi.

Öğrenciler mayın belirleme fail drone tasarladı
02-09-2022 17:05
Samsun

TEKNOFEST KARADENİZ'e Konya'dan eklenmiş olan öğrencilerin tasarladığı "MATEVIHA" ile mayınlar endamsız müddette belirleme edilebilecek.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda bitmeme ediyor.

TEKNOFEST'e eklenmiş olan planlar ortada Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi'nden Kerem Kaya ve Baver Akto'nun öğretmenleri Feza Boy danışmanlığında "MATEVIHA" adını verdikleri plan de arazi alıyor. Dronun dibine yerleştirilen dedektör, mayının yerini belirleme ederek, merkeze koordinatları bildiriyor. Bu sayede mayın aramalarında yaşanmış olan dirilik kaybının sıfıra indirilmesi hedefleniyor.

Baver Akto, AA muhabirine, 3 senedir insansız iklim araçları üstüne araştırı yaptıklarını söyledi.

İki senedir TEKNOFEST yarışlarına katıldıklarını dile getiren Akto, "Bu yıl arsıulusal başıboş insansız iklim araçları yarışına katıldık. Projemizin konusu mayın tarama ve tespiti. Askeri personelin bildiğiniz kıl payı mayın detektörleri var. Kendi elleri ile alanları sızırmak durumunda kalıyorlar. Bu hem aheste bununla birlikte baş döndürücü önemsiz birlikte alanın taranmasına bozukluk oluyor." dedi.

Geniş birlikte piyasası baş döndürücü endamsız müddette tarayabileceklerini aktaran Akto, şunları kaydetti:

"Yaptığımız plan ile baş döndürücü endamsız müddette baş döndürücü iri alanları tarıyoruz. Yaklaşık bin metrekarelik birlikte piyasası dü ahit içinde tarıyoruz. Koordinat bilgisine genişliğinde herhangi birlikte çeşitli bilgiyi aktarabiliyoruz. Aynı vakitte bu plan insanoğlu sağlığı açısından önemli. İnsan kaybını da önleyecek. Taramayı insanoğlu yapmadığı düşüncesince insanoğlu hatasından kaynaklı patlama, ve ya dirilik kaybı olmayacak."

Dronun menfi iklim koşullarından etkilenmediğini tamlayan Akto, "Hava şartlarından etkilenmeyen birlikte sistem. Sıfırın altında 10 adım ve ya sıfırın üzerinde 50 adım olsun, yahut yağmurlu, sıkıntı bizim düşüncesince ayırt etmiyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?