Ekonomi

Nikolaus Meyer-Landrut: 'Rusya’ya karşı yaptırımlar daha da güçlendirildi'

AB Büyükelçileri, Türk otomotiv sektöründeki gelişimleri Bursa'da değerlendirdi. Ukrayna'nın yanı sıra el birliği içinde olunması icap ettiğini tamlayan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Rusya'ya karşı yaptırımların daha da gü

Nikolaus Meyer-Landrut: 'Rusya’ya karşı yaptırımlar daha da güçlendirildi'
01-03-2022 11:20

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve AB ülkelerinin Türkiye'de fariza karşıcı büyükelçileri Bursa'da otomotiv piyasası temsilcileriyle müşterek araya geldi Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, Renault ve Fiat müdahale Otomotiv Sanayi Derneği patronaj yerleşmiş üyeleri, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) patronaj yerleşmiş üyeleri, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği patronaj yerleşmiş üyeleri ile gümrük birliği, yeşil tahavvül ve sayısal tahavvül hikayelerinde masaya yatırdı.

Avrupa Birliği ve Türkiye iş birliğinin ele alındığı güruh sonrası açıklamalarda olan Nikolaus Meyer-Landrut, “Mart 2021'deki kararlar çerçevesinde komisyonun koşut kendisine yürütülmesini istediği 2 iş var. Birisi AB kurul içindeki görüşmelerdir. Bu görüşmeler ehemmiyetli ve halen bitmeme etmektedir. İkinci kendisine da Türkiye ile olan gümrük donanması anlaşmasının sorunlarıdır ki, yaz aylarından itibaren proses ilerliyor. Teknik görüşmeler halen bitmeme ediyor. Buradan konkre sonuçlar çıkınca da, AB komisyonu gine uzuv ülkelere dönüp bu konseyde kritik edilmeye açacaktır. Tabi ki bu politik müşterek ağız dalaşı olacak. Siyasi tartışmaların neticesini şimdiden benim nasıl sonuçlanacağını söylemem belkili değil. Ancak ticari bölgede müşterek tekâmül yapılmaksızın kurul elhak komisyonda tartışılmak neredeyse bunu gine uzuv ülkelere götüremeyecektir” dedi.

“Rusya'ya karşı yaptırımlar daha da güçlendirildi”
Rusya-Ukrayna gerilimi ve otomotiv sanayisinde yaşanmış olan sorunlara yer veren Landrut, “Rusya Ukrayna'ya harp açtı. Bu arsıulusal hukukun ihlali ve Avrupa Birliği devletleri buna karşı nice yaptırımlar getirdi. Bunlar enikonu çelimli hesaplı yaptırımlar oldu. Tabi ki, bu çeşit yaptırımların bizim ekonomimizin üstünde de tesiri olacaktır. Ama böylesi müşterek saldırganlığa karşı durmamız gerektiği on paralık şüphesizdir. Ukrayna'nın indinde el donanması içinde olmalıyız. Türk hükümetleri de icra ettiği açıklamayla, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını çelimli müşterek halde kınadı. Artık beraberce durup, arsıulusal değin düşüncesince bu arada kıtal etmemiz gerekiyor. Tabi ki, ekonomilerimizin dayanıklılığı ve mukavemeti de karşılık vermemizi belkili kılacaktır. Ancak rastgele müşterek sakınım almaması bahis konusu olamazdı. Dolayısıyla bu tedbirler askeri eylemin bitmeme etmesi kararında daha da güçlendirildi” halinde konuştu

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro da, “Avrupa Birliği kendisine Rusya'ya karşı daha ilkin aynısı benzeşim yepyeni bazı önlemleri devreye aldık. Aslında Bursa'ya yetişme sonucu da bu işe verdiğimiz önemin müşterek vurgusu. Toplantıda konuştuğumuz hususlar aşırı ehemmiyetli hususlardı. Otomotiv endüstri temsilcileri elhak bunlardan bahsedecektir. Türkiye ile AB ilişkilerinin geleceğinden de bahsettik. Üye iklim temsilcileri kendisine bu ilişkiyi geliştirmeye ve patronaj etmeyi tabir kılmak isteriz. Otomotiv piyasası Türkiye AB arasındaki ilişkilerin uzun boylu ayraç ediyor ve ayrımsız sürede geleceği düşüncesince de müspet emareler veriyor. Bizler müspet müşterek ruzname ihya arzusundayız Yeşil Mutabakat çerçevesinde. Tabi ki Yeşil Mutabakat hem Avrupa hem de Türkiye düşüncesince nice güçlüğü indinde getirecek ve en içten etkileyeceği sektörlerden birisi de otomotiv sanayi. Biz de bu güçlüklerle nite başlangıç edileceğini Türkiye'deki dostlarımızla musahabe realizasyon şansımız oldu” dedi.

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Haydar Yenigün ise, “Toplantıda gümrük donanması konusu, halis muhlis sektörde bulunduğu neredeyse otomotiv dalının sayısal dönüşümü ve yeşil mutabakatla ilgili 3 ehemmiyetli iş ilişkin düşün alışverişinde bulunduk. Bu derece degaje şümullü müşterek ortamı evvel el oluşturduklarını öğrendik. Bizim düşüncesince de Avrupa Birliği temsilcilerinin mevzuya bakışını ve iş ile alakalı bilgelik seviyelerini anlamamız açısından aşırı şişman vesile oldu. Türkiye otomotiv endüstrisi, yüzdelik 80'ini Avrupa'ya ihraç fail ehemmiyetli müşterek sektördür. Bu bu sektörün Avrupa'da da ticari araçlarda ikinci, arabalarda ise dördüncü seviyededir. Aldığımız art bildirimlerden büyükelçilerin de iş kendince enikonu donanımlı bilgelik sahibi olduklarını gördük. Türkiye'nin önümüzdeki çağda otomotiv sanayisinde bulunduğu neredeyse alması müstelzim sakınım ve kavait var” dedi.

Bazen politik ile tekniği ayrıştırmak güç bulunduğunu tabir fail Yenigün, “Biz esasen aşırı dayanıklı ve mukavim ulus ve sektörüz. Gümrük donanması ile ilişik müşterek gün söylemeyeceğim. Ancak Paris anlaşması düşüncesince meclisten 5-6 sene derece bekledik. Tabi bu 5-6 sene müşterek karine değil. Ama bu sektörünün temsilcileri kendisine hükümetle de görüşmeler içerisindeyiz. Gümrük birliğinin güncellenmesinin ve genişletilmesinin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu da açıklama ediyoruz. Onlarda bunun bilincinde ki, müstesna satım Türkiye düşüncesince aşırı önemlidir. Gerek aut açığın kapatılması gerekse de, istihdam düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirtebilirim. Dolayısıyla ihracatın bu öneminin bilincinde ve geçenlerde baştan çalışmaların olacağına inanıyorum. Sadece gümrük donanması düşüncesince değil, üyelik bağlamında da görüşmelerin gine başlayacağına inanıyorum” niteleyerek konuştu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam ise, “Otomotiv kendisine ihracatınızın yüzdelik 70'ini anabolizma fail devletlerin ecnebi uhde şefleriyle müşterek araya doğmak bizim düşüncesince ehemmiyetli müşterek fırsattı. Otomotivi şekillendiren 3 anne öge kendince durumumuzu, beklentilerimizi ve eş yapabileceğimiz projeleri paylaşma fırsatımız oldu. Delegasyon üyelerinin sorularındaki bilgelik seviyesi bizleri aşırı şaşırttı. Bizim düşüncesince de dobra müşterek kılgı oldu. Onların da bizden beklentileri, bizim de yapmamız müstelzim ev ödevleri var. Bunun gerisi doğacak ve tekrarlanacaktır” dedi.

Otomotiv sanayisi düşüncesince yayıncı ki hazırlık zincirlerinin sağlığı aşırı ehemmiyetli bulunduğunu tabir fail Saydam, “Biz otomotiv sanayisinde halis muhlis kararlarımızı verilere mebni kendisine veriyoruz. Ancak tek bilgi, insanoğlu canından ehemmiyetli değildir. Bizim önceliğimiz ilk herşeyden ilk olarak barıştır. Bir makine yahut müşterek otomobil, daha müşterek tomar elde kılmak namına Avrupa'da sulh ve arsıulusal düzenin gine kasılma edilmesinden yanayız. Bu bizim önceliğimizdir” halinde konuştu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik de, “Avrupa Birliği hedefiyle 1995 senesinde gümrük donanmasına girdik. Geldiğimiz noktada güncellenmesi gereksinimi aceleci müşterek halde önümüzde durmaktadır. Gümrük birliğinin 27 salname serüveninde de evren ticaretinde aşırı şişman tadilat oldu. Türkiye ile Avrupa Birliğinin bütünleşme seviyesinin aşırı faziletkâr olmasının değme dü yan düşüncesince de ticari yarar anlamına geleceği bilinciyle uzuv iklim yönetimlerinin güncelleme müzakerelerine çaba vermelerini sağlanması gerekiyor” dedi.

Ali Kamur

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?