Yaşam

Muğla'da 2 caretta caretta ile yeşil derya kaplumbağasının tedavisi tamamlandı

Muğla'da 2 caretta caretta ile yeşil derya kaplumbağasının tedavisi tamamlandı
21-10-2021 23:14
Muğla

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 2 caretta caretta ile yeşil bahir kaplumbağası denize bırakıldı.

Farklı nedenlerle vurulan "Alis" ve "Meyra" ismi sunulan caretta carettalar ile "Güçlü" ismi sunulan yeşil bahir kaplumbağasının tedavileri DEKAMER'de tamamlandı.

Merkez görevlilerince İztuzu sahilinde kabuğu temizlenen 2 caretta carettaya, uydu takip cihazı takıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Muğla Valisi Orhan Tavlı, merkezi dolaşarak kaplumbağaları inceledi, DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska'dan icraat için bilgelik aldı.

Bilgilendirmenin peşi sıra planlı törenle, bahir kaplumbağaları Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir, AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz ve alanda dinlence işleyen turistlerle suya bırakıldı.

Birpınar, himaye altındaki İztuzu plajının caretta carettaların en ehemmiyetli yumurtlama sahası bulunduğunu belirtti.

DEKAMER'de çorlu kaplumbağaların tedavilerinin yapıldığını, ilmî veriler kesbetmek neredeyse hayvanlara kamga takıldığını aktaran Birpınar, çalışmaların doğacak senelerde bitmeme edeceğini söyledi.

Büyükelçi Meyer-Landrut ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çevrenin korunmasına müteveccih faaliyetlerinden çevre teşekkürname ederek, "İş birliğimizin ortak bambaşka boyutunu da esasen burada görmüş olduk." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?