Ekonomi

Motorlu kuryeler "esnaf kurye" modeline "hak garantili sözleşme" istiyor

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Yavuz, Kovid-19 salgını devrinde kalan arzu zımnında ortaya çıkan "esnaf kurye" modelinde şartların toy ortak mevzuatla henüz güzel bir vaziyete getirilmesini istediklerini belirtti.

Motorlu kuryeler
08-02-2022 12:32
Ankara

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz, AA muhabirine, kâffesi dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını zımnında nice bu sektörün devre içi havale sistemine geçtiğini ve ilkin besin sektöründe kuryelere alakanın arttığını söyledi.

Kuryeliğin önemsenmeyen, dikkate alınmayan, şahısların hürmet duymadığı ve genel anlamda gidiş geliş terörü ismi altında, yürütme edenlere "serseri" gözüyle bakılan müşterek manzume namına görüldüğünü korumak için çaba sarfeden Yavuz, müstevli çağında şahısların eve kapanmasıyla kuryelerin öneminin ve sayısının arttığını bildirdi.

Yavuz, 2018'de mesleksel iktidar vesikası oluşturmaya başladıkları bilgisini vererek, "Şu an federasyon namına mesleksel ustalık vesikası veriyoruz. Bu belgenin Türkiye'de de mecburi bir duruma gelmesi gerekiyor. Türkiye'deki ahiret yolculuğu oranlarına baktığınız devir sabık sene 80 bine DOĞRU ilçe olmuş, bunlardan müşterek bölümü ölümle sonuçlanmış, bazısı kuryelerimiz ciddi yaralanmış, birileri ise organ ve şuur kaybı yaşamış. Uluslararası kabulü bulunan bu belge, mesleğe vakıf bireylere veriliyor." niteleyerek konuştu.

Salgın çağında restoranların kapanıp çabucak gel-al ve paket servise bariz bulunduğu devirde garsonlar ve komilerin motor alıp üstünde lüzumlu takım olmaksızın kuryelik oluşturmaya başladıklarına dikkati çekici Yavuz, şu değerlendirmede bulundu:

"Salgın çağında ilkin besin sektöründe görev sağlayan şirketler, 'esnaf kurye' modeline devrolmak düşüncesince erdemli dirimsel vaadiyle ilanlar yayımladılar. Bu devirde arkadaşlarımız maliyet-gider hesabı yapmadan piyasaya girdiler fakat demin erdemli maliyet, yarar azlığı ve erdemli riskler hasebiyle bu modelden vazgeçilmesi düşüncesince aksiyon yapıyorlar. Normalde müşterek kurye günde 30 paket taşırken şu an 60 paket dağıtmaya başladı. Bu modelden müşterek an geçmiş vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun düşüncesince yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz."

"Daha garantili müşterek sözleşme istiyoruz"

"Esnaf kurye" modelinde firmanın tek sorumluluğunun olmadığını, kuryeye az ücretle nakil yaptırdığını vurgulayan Yavuz, "Sektör düşüncesince baş döndürücü gayrisıhhi bulunan bu modelde, motosiklet, sigorta, mahrukat kabil masarif kuryeye ait. Şirket, çabucak nakil başına servet veriyor. Riskli bulunan bu meslekte, kazanılan servet maliyetlere de yetmiyor." ifadelerini kullandı.

İnsanların, kuryeleri az puanlamayla yıldırma ettiklerini dile getiren Yavuz, nice siparişin altında "Çok açma çabuk gelsin", "Evden çıkacağım çabuk gelsin", "Hızlı gelsin aksi taktirde az nokta veririm" kabil mesajların olduğunu, bundan dolayı de kuryelerin hem gayret yaptıklarını bununla birlikte kuralları hiçe saymaları hasebiyle baş döndürücü sayıda ilçe yaşadıklarını bildirdi.

Yavuz, değme şeyden geçmiş kuryelerin ölümle koku alma organı buruna olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Salgın çağında küsurat istem zımnında ortaya çıkan 'esnaf kurye' modelinin koşulları acemi müşterek mevzuatla elan güzel bir duruma getirilmeli. Esnaf kurye ilçe icra ettiği ve ya hastalanılmış bulunduğu devir hata şirkette olmalı. Bu modelle etkin kuryeler düşüncesince elan garantili müşterek sözleşme getirilmesini istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?