Sağlık

'Miyom her 3 kadından birinin sorunu'

Prof. Dr. Ahmet Göçmen, "Rahim miyomları kadın tenasül sisteminde en kesif görülen, rahmin zat DOĞRU adale liflerinden gelişen, dobra kuşkulu (kanser olmayan) tümörlerdir. Çoğunlukla fiziki muayenede kişileştirme edilemeyecek denli küçüktür ve bir yahut çabucak aşırı olabili

'Miyom her 3 kadından birinin sorunu'
19-12-2022 13:14

Medicana Ataşehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, kadın tenasül sisteminde kesif tanıdık miyomlar karşı bilgiler verdi. Göçmen, miyomların ebat ve kelime sıklığı namına da hoşnutluk uyarınca tahavvül göstermekle bu arada menopozla baş başa küçülebileceğini tabir etti. Göçmen, "Rahim miyomları kadın tenasül sisteminde en kesif görülen, rahmin kişi arızasız adale liflerinden gelişen, güzel kuşkulu (kanser olmayan) tümörlerdir. Çoğunlukla fiziki muayenede canlandırma edilemeyecek derece küçüktür ve bir yahut ansızın bir tomar olabilir. Miyomlar her yaşta görülebildiği gibi, çoğunlukla 30-40 gözyaşı arası hanımlarda yaygındır" dedi.

"Belirtiler tümörün sayısı ve boyutuna uyarınca ayrım gösteriyor"
Prof. Dr. Göçmen, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Tümör bir tomar küçükse yahut marazlı nemli dönümü dönemindeyse gösterge gözlenmeyebilir. Miyom belirtileri genelde; skor dönemlerinde yaşanmış olan bir tomar kanamalar, pelvis alanında yahut sırtın madun kısmında mahsus ağrı, idrara çıkmada artış, alışveriş sırasında ağrı, yüklü kalmakta külfet yaşamaktır" dedi.

"Miyom ameliyatında robotik cerrahi konforu"
Prof. Dr. Göçmen, "Cerrah ameliyathanede mevcut operatör konsolunda 3 boyutlu esas kaynak rehberliğinde ameliyatı gerçekleştirir. Hastanın başlangıcında mevcut bir öteki operatör cerrahi müdahale boyunca lüzumlu çalgı aleti yahut malzemeleri ameliyata müdahale ederek konsoldaki cerraha asistan olur. Robotun insanoğlu elinden henüz bir tomar cereyan yeteneğine eş enstrümanları yardımıyla bir tomar ters bölgelerde özgürcesine cereyan edebilen cerrah, ameliyatı iri bir titizce gerçekleştirir. Hastanın döl yatağı alanında oluşturulan ıvır zıvır kesilerden miyomlar (miyomektomi) yahut rahim (histerektomi) çıkarılarak cerrahi müdahale sonlandırılır" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Göçmen, kanserli sıfır rahmin katılması düşüncesince hastanın batın deliğinden yegâne bir ıvır zıvır kesiyle de operasyonun gerçekleştirildiğini belirtti.

Robotik cerrahinin miyom ameliyatına katmış olduğu en ehemmiyetli avantajın miyom büyüklüğü ayırt etmeksizin enstrümanların özgürcesine cereyan ettirilebilmesi bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Göçmen, "Miyom ameliyatlarında robotik cerrahi açıkça cerrahiye ve laparoskopik cerrahiye nazaran henüz sakıncasız bir otama süreci sunar. Hem cerrahi müdahale sırasında bununla müşterek cerrahi müdahale sonra robotik cerrahinin esas avantajları ise şu şekildedir; hastalarda açıkça cerrahiye ve laparoskopik cerrahiye nispeten henüz az dert gözlemlenirken cerrahi müdahale sonra da henüz az istenmeyen durum gözlenir ve bu da henüz çapkın bir iyilik dönemini yanında getirerek hastanede yatış ve taburcu sürelerini kısaltır. Hastaların günce taayyüş art dönmesi bir tomar acele olur. Açık cerrahiye ve laparoskopik cerrahiye uyarınca henüz az dem kaybı olur" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?