Yaşam

Meslek lisesinde matbaacılığı öğrenirken hem kazanıyor hem kazandırıyorlar

Bursa'nın DOĞRU yetişek kurumlarından Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin basımevi teknolojisi dalında üretime katkıda mevcut öğrenciler, hem bilgilerini pratiğe döküyor bununla beraber harçlıklarını çıkarıyorlar.

Meslek lisesinde matbaacılığı öğrenirken hem kazanıyor hem kazandırıyorlar
25-11-2021 12:00
25-11-2021 12:00
Bursa

Kentte basımevi dalında terbiye sağlayan yegâne büyüklenme bulunan bölüm, 30 senedir bu sektörün gerekseme duyduğu kalifiye insanoğlu enerjisini yetiştiriyor.

Son uygulayım bilimi cihazlarla üretimin sürdüğü okulda başta Bursa'daki topu topu amme hastanelerinin marazlı yatış dosyaları, belgelik dosyaları, matbu evrak, risale ve afiş denli gereksinimleri karşılanıyor, terbiye kurumları düşüncesince karneler basılıyor.

Lise çağlarında dünya ekonomisine katkıda bulunmaya süregelen alandaki 168 öğrenciye maaş ifa de yapılıyor.

Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Celal Ulusoy, AA muhabirine, 1946'da oluşturulan lisenin enformatik teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi, araba teknolojisi, basımevi teknolojisi, möble ve iç mekan dizaynı ile donanım ve iklimlendirme teknolojisi sahalarında terbiye verdiğini söyledi.

Üretim ve istihdam odaklı terbiye anlayışıyla işlev verdiklerini, önceliklerinin mezunların sahalarında emek vermesi bulunduğunu tamlayan Ulusoy, "Alanında görmüş geçirmiş öğretmenlerimizin verdiği eğitimler hemen sonra öğrencilerimiz istihsal yapabilen, işinde değerli birer fen öge pozisyonuna geliyor. Bununla bu arada terbiye ve kesim iş birliğini perçinlemek istiyoruz. Sektörün bizlerden beklentilerini elan çabuk gerçekleştirebilmek düşüncesince dalında kurumsallaşmış firmalarla toplantılar yapıyoruz." dedi.

Ulusoy, öğrencilerin okulda hem öğrendiklerini bununla birlikte harçlıklarını çıkardığını dile getirdi.

Kovid-19 sürecinde üretime açıklık vermediklerini aktaran Ulusoy, şu detayları paylaştı:

"Sektörle yaptığımız toplantılarda, mütebeddil uygulayım bilimi dair kendimizi güncelliyoruz. Bursa'daki topu topu amme hastanelerinin marazlı yatış dosyaları, belgelik dosyaları, matbu evrakını, broşürlerini ve afişlerini kılıç üretiyoruz. Bununla bu arada okulların karne gereksinimlerini hepimiz karşılıyoruz. Talep olması yerinde öteki illerimize de bu türden hizmetleri verebiliriz. Bu sene şu anne denli satmış olduğumuz ürünlerden çevre ciromuz 2 milyon liraya ulaştı. Öğrencilerimizin üretime katkılarından çevre konuşu hasılatları da mevcut, maaş geliri 2 bin liraya vasıl öğrencilerimiz var."

Dizgi hatalarını engel temdit etmek düşüncesince yazın öğretmenlerinden dayanaklık etmek alıyorlar

Matbaa Alanı Şefi Alkan Doğanay ise 25 senedir fariza icra ettiği kısımda hem terbiye bununla birlikte istihsal faaliyetinde bulunduklarını belirtti.

Sektöre "aranan eleman" yetiştirdiklerini vurgulayan Doğanay, şöyleki konuştu:

"Grafik tasarım, matbaacılığın önceki adımıdır. Öğrencilerimizi 9. sınıftan sonraları dallara ayırıyoruz. Baskı evveliyat programında öğrencilerimize tasarımları gösteriyoruz. Daha sonraları grafikten mevrut çalışmaların kağıt ilişkin aktarıldığı emek harcamaları öğrencilerimize gösteriyoruz. Baskı hemen sonra da zımbalama, kesme, paketleme denli derslerimizi öğrencilere göstererek bu sektörün gereksinimi doğrultusunda çalışıyoruz. Öğrencilerimiz grafik, matbaa, reklam, safiha endüstrisi denli nice yerde ferah ferah iş bulabiliyor."

Doğanay, öğrencilerin tertip evresinde Türkçeyi akıllıcasına kullanmasını bildirmek ve hataları engel temdit etmek düşüncesince yazın öğretmenlerinden iane aldıklarını bildirdi.

Matbaa öğretmeni Raif Çınar da istihdam düşüncesince kalifiye istihsal işleyen öğrencilerin erişmesi bu şeklinde savaşım verdiklerini, amme kuruluşlarında konuşu ömrünü tamamlamamış makineleri onararak kendilerine istihsal bandı oluşturduklarını anlattı.

Öğrencilerden Fadile Demir de cümle sahibi peyda etmek düşüncesince bu kısmı seçtiğini ve koluna "altın bilezik" kondurmak istediğini anlatım etti.

Feride Demir, okuldaki çalışmalarla hem eş bütçelerine katkıda bulunduklarına bununla birlikte öz gereksinimlerini karşıladıklarına dikkati çekti.

Nisa Çalışkan, kazançlarının bazı bazı minimal tutarı bulduğunu ve amme kuruluşlarının siparişlerini edinmeyi beklediklerini aktardı.

Rabia Tuyli ise basımevi bölümünde bitirdikleri çalışmalarla mesleklerini pekiştirdiklerini ve geleceğe emniyetli adımlarla yürüdüklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?