Yaşam

Meslek liseliler 'Hikaye İstasyonları' projesinin üretiminde fariza aldı

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının "Ülkem İçin Bir Fikrim Var Projesi" kapsamında desteklenen "Hikaye İstasyonları" projesinin prototipini tasarladı.

Meslek liseliler 'Hikaye İstasyonları' projesinin üretiminde fariza aldı
18-12-2021 13:14
Konya

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 2012'de tahsile süregelen lise, eğitimin birlikte 4 atölyesiyle diyar ekonomisine ve üretime yardım sağlamayı sürdürüyor.

Okul, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünce uygulanabilir plan şekilde değerlendirilen ve darülfünun talebesi Elif Karlıtepe'nin fikriyle yaşama geçirilen "Hikaye İstasyonları" projesi düşüncesince kolları sıvadı.

Lisenin müdürü Tayyip Sarı, AA muhabirine, projeyi sahip çıkan TCDD'den mevrut teklifle tahminî birlikte ayda dizaynı tamamlayarak prototipi ürettiklerini söyledi.

Hikaye İstasyonu'nun şahısların saat geçirdiği değişik içtimai bölgelerde da değerlendirilebileceğini tamlayan Sarı, "Arayüz programı bizlere ilişik bulunduğu düşüncesince sudoku, öykü yahut türkü üzere kağıda dökülebilen değme şeyin tasarımını bu kapsamda yapabiliriz. Projenin, türkiye düşüncesince ileriye çevrik baş döndürücü iyi birlikte üstünlük bulunduğunu düşünüyoruz." dedi.

Sarı, projenin yaygınlaştırılması ve hızlı üretimin başlaması düşüncesince hepsi imkanların amade bulunduğunu aktardı.

Termal yazıcıdan baskı tahsil edilen kağıtlar çevreyi kirletmiyor

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri öğretmeni Selçuk Tarhan da projede metal, otomobil ve özişler teknolojileri endüstrisi sarıklı ve öğrencilerinin bu arada fariza yaptığını anlattı.

İnsanların bekleme zamanlarını giranbaha kılma hesabına müfit birlikte çalışmada toprak almaktan bahtiyar olduklarını vurgulayan Tarhan, şu şekilde bitmeme etti:

"İstasyonumuz, şahısların metro, tramvay yahut otobüs durağındaki bekleme zamanlarında telefona bakmaktan çoğalma en azından kıraat alışkanlıklarını yetiştirmek hesabına onlara asistan olmayı hedeflemiştir. Okuma gerçekleştirmek talip insan istasyonumuzun dokunmatik panelinde mevcut butonları kullanarak ne derece sürelik kıraat gerçekleştirmek istiyorsa ona layıkıyla seçme yaparak baskı alabiliyor. İstasyonumuzda birlikte termal kamera, birlikte mini elektronik beyin ve dokunmatik açık oturum var. Termal yazıcıdan baskı tahsil edilen kağıtlar çevreyi kirletmeyen, arka dönüşüme akla yatkın türden seçilmiştir."

Tarhan, "Hikaye İstasyonu"nda hem ünlü aynı zamanda aydın uyartı sistemi bulunduğunu, bu sayede yanından sabık şahısların takdirini çektiğini anlatım etti.

Cihazın yazılımını ekol şekilde yaptıklarını kaydeden Tarhan, "Cihaz derinliğine devamlı kullanıma akla yatkın materyaller seçilerek üretildi. Müzeler, zamanı ve gezinsel yerlerde kullanılabilmesi düşüncesince geliştirmeyi de düşünüyoruz. Umarım cihazımız ülkemize, gençlerimize ve okumayı dost her insana müfit olur." ifadelerini kullandı.

12. derslik talebesi Recep Mırçık da bunun üzere projelerde fariza almanın mesleksel sınama açısından baş döndürücü çıkar sağladığını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?