Ekonomi

Mehmet Atmaca: 'Pandemi bitince yabancı yatırımcı gelecektir'

Türkiye'nin önde mevrut sanayicilerinden Mehmet Atmaca, gündeme bağlı açıklamalarda bulundu. Mehmet Atmaca Elektronik'in Yönetim Kurulu Başkanı bulunan Atmaca, “2022 senesinde ihracatta ehemmiyetli gelişmeler olacaktır. Pandemi bittiğinde de yabancı yatırımcının gelmesini bekli

Mehmet Atmaca: 'Pandemi bitince yabancı yatırımcı gelecektir'
15-02-2022 15:10

Birçok ülkeye meydana getirdiği ihracatla diyar ekonomisine ehemmiyetli müşterek ulama sunan Mehmet Atmaca Elektronik'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atmaca, iktisadi gelişmelerle ilişik açıklamalarda bulundu. Dövizin akıbet devirde çakılı kalmasıyla beraberce belirsizliklerin ortadan kalktığını tabir fail Atmaca, “Firmalar, tutarları neye uyarınca hesaplayacaklarını bilmiyorlardı. Ancak akıbet beş altı aydır çakılı gidiyor ve bu gidiş da piyasalara deşarj getirdi. Bundan sonradan şimdi stabil müşterek paha politikası olacaktır. Bu aşırı güzel müşterek gelişme. En azından hammadde alırken dimağımızda istifham işaretleri kalmıyor” dedi.

Elektrik ve doğalgazda küsurat fiyatların maliyetleri artırdığını da kail Mehmet Atmaca, “Haliyle maliyetler arttı ancak bunu fiyatlara yansıtmıyoruz. Biz kardan fedakarlık ederiz şu anda. Bu gelişmeler eksiksiz dünyada mevcut. Avrupa'da canlılık ve doğalgaz tutarları da arttı. Çok da moralimizi bozmuyoruz bu konuda. Yapacak müşterek nesne yok” açıklamasını yaptı.

Rusya ile Ukrayna'nın savaşın eşiğinde olması üzerine da mütekellim Atmaca, “Bu gidiş herkesi aşırı çirkin etkileyecektir. Biz hakeza müşterek şeyi eyitmek caba istemiyoruz. Böyle müşterek vaziyette bu harp nice yere yayılacaktır” niteleyerek konuştu.

“İhracat dair avantajlıyız”

Dövizin çakılı vaziyette kalmasının satışlara bulaşık ettiğini ve herhangi müşterek anlamda müşterek ağız tadı oluşturduğunu kail Atmaca, “Hem dış satım bununla beraber iç pazarda, bu abra bizi rahatlattı. Kısa müşterek devir bile olsa önümüzü görebiliyoruz ve en azından verim satabiliyoruz. Şu anda gidiş şimdi iyi” dedi.

2022 senesinde Türkiye'nin ihracatta ehemmiyetli müşterek evolüsyon kaydedeceğine inandığını da kail Mehmet Atmaca, “Haliyle bizim iş maliyetlerimiz aşırı düştü. Asgari sevap bana uyarınca tam değil. Vatandaş çetin geçiniyor. Bu vaziyette bizim ihracatımız şimdi da artacaktır. 2022 Türkiye açısından ihracatta ehemmiyetli müşterek sene olacaktır. Rakiplerimize uyarınca şimdi avantajlıyız. Tabii ki bunu aşırı müşterek tomar istemem. İsteriz ki vatandaşın cebine şimdi aşırı kredi girsin. Ancak şerait bu noktaya getirmiştir ve 2022 senesinde dış satım şimdi da artacaktır” ifadelerini kullandı.

“Pandemiden sonradan yabancı yatırımcı behemehâl gelecektir”

Türkiye'nin ilkin geri hizmet manada aşırı ehemmiyetli müşterek noktada bulunduğunun altını çizen Mehmet Atmaca, “Kesinlikle Türkiye şu anda geri hizmet manada aşırı ehemmiyetli müşterek noktada. Çok şen sevkiyat yapabiliyoruz. Kara, kükremek ve iklim taşımacılığı açısından aşırı ehemmiyetli müşterek noktadayız. Maliyetlerimiz de Uzak Doğu'ya uyarınca şimdi makul. Avrupa bizlere aşırı yakın. Uzak Doğu'da maliyetler aşırı fazla. Şu anda Avrupa'ya Türkiye'den müşterek tırı 3-4 bin dolar ortada gönderebiliyorsunuz. Ama Uzak Doğu'dan geldiği devir bu numara 15 bin dolara denli çıkıyor. Navlun tutarları aşırı fazla. Türkiye aşırı avantajlı bu konuda. Ancak pandemiden çevre şirketler da yolculuklarda kısıt olduğundan buraya gelemiyor. Yatırımcılar behemehâl gelecektir. İnanıyorum ki nice müstahsil gelip fabrikalar kuracaktı. Biz de sabredip bekleyeceğiz. İnşallah bu illet sona erer ve hem memleketimiz bununla beraber evren düşüncesince müşterek küşayiş olur. Benim de görüştüğüm yatırımcılar var. Ama gezi edemiyorlar. Gelip noktayı ve piyasayı görmeden, sizinle uygun görüşmeden bunu yapmıyorlar. Bu işler online halde olmuyor. Mutlaka ilişmek ve kıymetlendirmek lazım. Gelirlerse Türkiye'de aşırı şimdi müşterek tomar yatırım olacağını düşünüyorum.

Uzak Doğu'daki taşımalar genel anlamda gemiyle bulunduğu düşüncesince minimum 30 günde geliyor. Burada ise aşırı endamsız müddette Avrupa'ya servet gönderebiliyorsunuz. 2-3 günde ferah ferah eksiksiz Avrupa'ya gönderebiliyorsunuz. Hatta Bulgaristan, Romanya üzere devletlere bire müşterek gündüz sevkiyat yapıyorsunuz. Mesafe kısa, potansiyelimiz yüksek, paha pozitif yanları da var. Fiyatlarımız şu anda aşırı iyi. Avrupa'daki alıcılar bizim ürünlerimizi yeğleme ediyorlar, fiyatlar aşırı makul. Türkiye'nin ürettiği eksiksiz mahsulat kaliteli. Özellikle bizim mallarımızı yeğleme ediyorlar. Uzak Doğu'daki istihsal üzere değil bizimki, hakkıyla nitelikli mahsulat ortaya çıkarıyoruz diyar olarak” niteleyerek bitmeme etti.

“Elektrikli anahtar üreteceğiz”

Elektrikli vasıtalar dair ehemmiyetli müşterek Ar-Ge emek vermesi yaptıklarını da kail Mehmet Atmaca, “Petrol tutarları hala artıyor. 95 dolara denli çıktı. Hele ki Allah korusun, Rusya-Ukrayna mücadelesi çıkarsa, 120-130 doları da geçecektir. Bütün devletlerde maliyetler sonsuz artıyor. Haliyle nice şirket elektrikli araç, scooter, motosiklet üretmeye başladı. Biz de bu mevzuyla ilişik Ar-Ge ünitesi oluşturduk. Şu anda elektrikli scooter ile başladık. Yakında elektrikli motosiklet ve ayrıca mini müşterek anahtar üstünde de çalışmamız var. Yabancı müşterek ortağımızla beraberce bunların üretimine gelmek istiyoruz. Scooter'ların dizi üretimi başladı ancak motosiklet üretimini bu sene böylece başlatacağız. Elektrikli anahtar dair ise önümüzdeki sene dizi üretime devredilmek düşüncesince müşterek düşüncemiz var” dedi.

Bozhan Memiş - Uygar Aydın - Samet Yalçın
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?