Eğitim

MEB’den ders kitaplarının özelliklerini artırmak için inceleme süreçlerine 'dijital' adım

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eskiz ders kitaplarının inceleme ve değerlendirmelerinin hâlâ kalifiye ve aceleci gerçekleştirilmesi için açık oturum süreçlerinin devre içi yapılabilmesine de olanak sağlayıcı sistemi yaşama geçirdi.

MEB’den ders kitaplarının özelliklerini artırmak için inceleme süreçlerine 'dijital' adım
15-11-2021 13:15

Örgün ve yayılmış terbiye kuruluşlarında okutulacak ders kitabı ve öbür terbiye anahtar gereçlerinin niteliklerinin arttırılmasına müteveccih baştan planlı kökler ve esaslar, 14 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Mevzuat düzenlemesinin arkası esna eskiz ders kitaplarının inceleme ve kıymetlendirme işlemlerinin hoca ve meydan uzmanı akademisyenler kabilinden bilimsellik, objektivite ve saydamlık esasına ilgili yapılması neredeyse icraat sürüyor. Bu kapsamda, ders kitaplarının inceleme ve kıymetlendirme sürecinde fariza meydan panelistlerde aranan niteliklerdeki düzenlemeleri yaşama nâkil Millî Eğitim Bakanlığı, inceleme ücretlerinde de iyileştirmeler yaptı.

Yeni manzume başvuruları alınmaya başladı

Ders kitapları inceleme sistemini de yenileyen Milli Eğitim Bakanlığı, panelistlerin inceleme ve kıymetlendirme işlemleri için toy müşterek sistemi de yaşama geçirdi. MEB Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünce altyapısı hazırlanmakta bulunan sistemle bundan sonra ders kitaplarının incelenmesi için lazım açık oturum süreci, beniz yüzenin indinde devir içi ortamlarda da yürütülebilecek. Çevrim içi açık oturum sistemi, Türkiye'deki kâffesi öğretim üyesi ve öğretmenlerin kullanımına açıldı. Panelist adayları, "kitapinceleme.meb.gov.tr" genel ağ adresi üstünden başvurularını yapabilecek. Veri tabanı sistemine yük yaptıran panelist adayları için MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca beniz yüze yahut devir içi ortamlarda eğitimler de düzenlenecek. Kitap inceleme sistemine erişimi bulunan kâffesi hoca ve akademisyenler, bu eğitimlere 7/24 katılabilecek.

Dijital terbiye içerikleri, ders kitaplarına uyarlanacak

Sistem sayesinde, kâffesi kentlerde ayrımlı bölgelerde bilirkişi panelistlerin devir içi ortamlarda da müşterek araya gelmiş olarak ders kitaplarını inceleyip değerlendirmesi sağlanacak. Sistemin devreye girmesiyle ders kitaplarının incelenmesinde hem devir aynı zamanda maliyet tasarrufu elde edilecek. Daha geçmiş aylarca süren, şimdiki verilerin ve bilgilerin ders kitaplarına aktarımı ve sonunda kalifiye yayınların oluşturulması için müstelzim süre, toy sistemle kısalacak. Dijital terbiye içerikleri, ders kitaplarına uyarlanacak. Bunun indinde Bakanlığın toy yönetmeliğinde de arazi verdiği şekliyle devir içi ve beniz yüze açık oturum süreçlerinde, dijital terbiye içeriklerinin ders kitaplarına uyarlanmasının sağlanmasına müteveccih de icraat yapılacak.

Utku Şimşek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?