Ekonomi

Makine ihracatçıları 2022'ye özgüvenle başladı

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Elimizdeki ısmarlama yoğunluğu, AB ve ABD'deki alışveriş payımızın artmaya bitmeme edeceğini gösteriyor. Komşu ülkelerimize ihracatımızda da ehemmiyetli gelişmeler sağlıyoruz." dedi.

Makine ihracatçıları 2022'ye özgüvenle başladı
12-01-2022 13:03
İstanbul

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, evren ekonomisinde toparlanma yılı olmasını bekledikleri 2022'ye erdemli müşterek özgüvenle başladıklarını belirterek, "Bahar aylarında pandeminin tesirinin zayıflayacağı ve kaslı iklim ekonomilerinde sıçrama yaşanacağı beklentisi güçleniyor. Elimizdeki ısmarlama yoğunluğu, AB ve ABD'deki piyasa payımızın artmaya bitmeme edeceğini gösteriyor. Komşu ülkelerimize ihracatımızda da ehemmiyetli gelişmeler sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

MAİB çeşidinden meydana getirilen açıklamaya göre, 2021 yılı böylece Türkiye'nin başıboş yerler dâhil yekûn makine ihracatı 23 bilyon dolar oldu. 2020 sene sonuna gereğince yüzdelik 23,3 ihracat artışı gerçekleşti.

Açıklamada mevzuya dair değerlendirmelerine toprak maruz Karavelioğlu, evren ekonomisinde toparlanma yılı olmasını bekledikleri 2022'ye erdemli müşterek özgüvenle başladıklarını dile getirdi.

Sektörün önündeki fırsatlara yer veren Karavelioğlu, "Biz elde ettiğimiz kazanımları rehavete değil, rekabete dönüştürmeye kararlıyız ve toy sene hamlelerimizi buna gereğince programlıyoruz. Bahar aylarında pandeminin tesirinin zayıflayacağı ve kaslı iklim ekonomilerinde sıçrama yaşanacağı beklentisi güçleniyor. Elimizdeki ısmarlama yoğunluğu, AB ve ABD'deki piyasa payımızın artmaya bitmeme edeceğini gösteriyor. Komşu ülkelerimize ihracatımızda da ehemmiyetli gelişmeler sağlıyoruz. Tedarik zincirlerinde bölgeselcilik eğiliminin belirginleşeceği toy yılda, bir çok aşırı Avrupa ülkesinde bulunduğu kabil Rusya ile de 1 bilyon dolar eşiğini aşacağız. Aylık yekûn makine ihracatında 2 bilyon doları zorluk çekmeden geçerli not bir vaziyete geldik. Bütün gelişmeler, 2022 yılı hedefimizi 27 bilyon doların üstünde belirleyebilmek düşüncesince bizlere emniyet aşılıyor." ifadelerini kullandı.

"Bu yılı aceleci müşterek uyarlama sürecine çevirmeliyiz"

2022'nin yeşil ve sayısal ayaklı koşa inkılap sürecinde önemlice müşterek sene olacağını tamlayan Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"Önümüzde iyi müşterek okazyon penceresi açılmışken bu yılı aceleci müşterek uyarlama sürecine çevirmeliyiz. Karbon emisyonunun ticareti sınırlayacak tesirleri değişik netleşiyor, anne pazarımız AB bizlerden eylem almamızı bekliyor. Kamunun ve sektörel STK’ların mevzuya dobra itinalı yaklaştığını kıvançla görüyoruz. Enerji kaynaklarımızın çeşitliliği ağır müşterek akıntı piyasası yaratıyor ve ülkenin envestisman çekmesi düşüncesince fırsatlar sunuyor. Türkiye'nin makinenin 23 madun sektöründe istihsal yapabilen kaslı müşterek istihsal ekosistemine eş olmasını müşterek avantaja çevirmeliyiz. Hızlı etap atılmasını beklenti ettiğimiz müşterek öbür özellik ise toptan geri hizmet maliyetleri. Genel bakımından ihracatımızın artmasına dayanak bulunan ve bundan sonradan da sürmesini öngördüğümüz bu sorunun, makine talepleri çabucak tırmanan ABD kıtasına ihracatımıza aksi etkilerini giderecek yollar geliştirmeliyiz."

"Artan maliyetler, arsıulusal rakiplik gücümüzü zayıflatmaya yetmez"

Vaka rakamlarındaki artma dolayısıyla salgında toy kapanmaların konuşulmuş bulunduğu müşterek çağda döviz kurlarında yaşanmış bulunan hareketliliğin ihracatçılara tesirini değerlendiren Karavelioğlu, "Reel çağ ihracat üstündeki etkisi, gelişigüzel bu sektörün ithal girdi bağımlılığı ve uygulayım bilimi kuru kabil piyasaya saf unsurlarına bağlıdır. Kur artışlarının ithalata, düzey dalgalanmalarının ise ihracata etkilerini daha görmedik. Tedarik ve kabak öz problemi da madun sektörler üstünde ayrımlı baskılar oluşturmakla baş başa yekûn makine ve takım ihracatında daha müşterek yavaşlamaya etmen olmadı. Bunların tesirleri hanuman ayından itibaren belirginleşebilir fakat ek kıymeti erdemli bu bölgede acıklı sonuçlar beklemiyoruz." açıklamasında bulundu.

Karavelioğlu, yetiştirici ve mahveden fiyatlarındaki artışın maliyetlere tesirini de çözümleme ettiklerini tabir ederek şunları aktardı:

"Makine ve takım istihsal maliyetleri açıklık ayında yüzdelik 13,8 arttı, salname yetiştirici maliyetlerindeki artma da yüzdelik 45,8 namına gerçekleşti. Makine ve takım imalatındaki maliyet artışları, ücret, erke ve öbür değer artışlarıyla ilerleyici aylarda da yükselmeye bitmeme edecek, bu maliyetler mübrem namına makine ve takım fiyatlarına da yansıyacak. Yine de küsurat maliyetlerin, sektörümüzün arsıulusal rakiplik enerjisini zayıflatmaya yetmeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü pandemiyle savaşım ekseninde küsurat toptan likiditenin, hepsi devletler düşüncesince erdemli para şişkinliği getireceği uyarısı, uzmanlar çeşidinden aşırı önceleri yapılmıştı. Şimdi buna yeşil ve sayısal inkılap başlıkları da eklendi. İkiz Dönüşüm ihtiyaçlarının da etkisiyle halis muhlis dünyanın bundan sonradan elan fiyatlı olacağını levent boylu zamandır dile getiriyoruz."

"Kurda balans kadar, aut ticarette dengede kazanmak da dirimlik önemde"

Türkiye’nin akıbet dü yılda dünyanın aşırı üstünde müşterek çabucak sığa büyütmüş bulunmasına dair olarak, 2022 senesinde makine donatı yatırımlarında toy müşterek ivmelenme beklemediklerini tamlayan Karavelioğlu, "Makina donatı yatırımları yukarı fazladan 2 sene yüzdelik 21 ve yüzdelik 30 arttı, Türkiye eskiye gereğince yüzdelik 50’den müşterek tomar istihsal yeteneğine kavuştu. Genel ihracatta bu derece dizi vites yükseltiyor olmanın apayrı çaresi yoktur. Yurt içre makine donatı yatırımlarında yataya dönülmesi bile çelimli müşterek ilginin ifadesi olacaktır. Makine imalatçımız iç pazarda sürecek bu canlılığı ithal ikamesi ile değerlendirmeye bitmeme edecek, üretimini ve ihracatını kadran büyüterek güçlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin akan müşterek tomar vermeye hazırlanırken, 2021 senesinde makine aut tecim açığının az buçuk elan arttığını tabir fail Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"Biz düzeyde balans kadar, aut ticarette dengede olmanın da dirimlik önemde olduğuna inanıyoruz. Makine ithalatı, dolar kurunun koşa haneye geldiği teşrinisani ayında 3 bilyon dolar haddini aşarak zirveye ulaştı. Son 12 ayda 34 bilyon dolarını bu işlemlere ödeyen sanayicimize kurdaki sıçramanın maliyeti de şişman oldu. Oysa aşırı levent boylu zamandır, makine ithalatının getirmiş bulunduğu risklere erinç yerel üretimin gücünden yararlanmanın önemini söylemeye çalışıyoruz. İşletme devri ekonomisi düşüncesince yerel hal ortaklarıyla çalışmanın konforundan bahsediyoruz. Bu çabamız Türkiye makine aut ticaretinden akan müşterek tomar yaratana derece himmet kesmeden bitmeme edecek. Bu natürel sonuca müşterek an önceki ulaşılabilmesi düşüncesince müşterek taraftan istihsal ve ihracatımızı artırırken, öbür taraftan bu sektörün kalitesiz ve dampingli makinaların nahak rekabetinden korunması düşüncesince tedbirler geliştirilmesinde de ısrar eden olacağız. İleri devletlerin makine imalatçıları dehalet lüzumu duyarken, kılıç bu toptan gerçekliğe bigane kalamayız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?