Yaşam

Mağaradan mevrut lezzet: Divle Obruk Peyniri

Bakan Varank, "Türk rokforu" da denilen peynirin üretildiği mağarada araştırmalarda bulundu, diyalekt kalkınmayı terviç projeleri kapsamında, Divle Obruk Peyniri'nin üretiminin arttırılmasına ve hepsi dünyaya tanıtımına dayanaklık etmek verdiklerini bildirdi.

Mağaradan mevrut lezzet: Divle Obruk Peyniri
24-04-2022 11:21
Konya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, lehçe kalkınmayı odağına düzlük projeleri yaşama geçiriyor.

Turizmden tarıma, ulaştırmadan çevreye genişliğinde yaşamın rastgele bölgesine raci projelerden birisi de Karaman’da gerçekleştirildi. Sadece "Obruk" ismi maruz müşterek mağarada imal edilen ve Türk Rokfor’u da denilen peynir, al rengi ve lezzetiyle dünyada ismini duyurmaya başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karaman temasları kapsamında Ayrancı kazasının Divle köyünde, 36 m. derinlikte 250 m. boyunda "Divle Obruk Peyniri Mağarası"nı görüşme etti.

Yetkililerden, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi çeşidinden desteklenen mağaraya ve peynir üretimine müteallik bilim düzlük Varank, burada icra ettiği açıklamada, "Divle Peyniri"nin hoppadak zarfında bulunmuş olduğu mağaradaki bakterilerin etkisiyle oluştuğunu söyledi.

Divle Obruk Peyniri'nin hususi müşterek peynir bulunduğunu tamlayan Varank, "Gitgide hem Türkiye’de tıpkı zamanda dünyada henüz müşterek tomar ünlü olmaya, ruzname olmaya başladı. Biz müteallik kuruluşumuz KOP Bölge Kalkınma İdaremizle esasen Ayrancı bölgesindeki küçükbaş hayvancılığın potansiyelini aşırı başlangıçta keşfetmiştik. İdaremiz 2016 senesinde buradaki efsanevi varlığını yükseltmek kıl payı çalışmalara başladı. Bu sayede 180 binlerde bulunan küçükbaş efsanevi sayısı şu anda 250 binlere geldi." ifadelerini kullandı.

Yılda 60 titrem bulunan istihsal kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Varank, "Ajandalarımızdan birisi de lehçe kalkınmayı desteklemek. Bölgelerin, şehirlerin, ilçelerin konuşu manada en akla yatkın yardım sağlayacak alanlarını bulup oralara envestisman yapmak." dedi.

Fransız ve İtalyanlara rakip

Bakan Varank, alanda küçükbaş hayvanlardan elde edilmiş sütle meydana getirilen bu peynir çeşidinin ek kıymeti erdemli müşterek mahsul olduğuna ilgi çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Burada köylüler, kişi sağdıkları sütlerden anadan görme yöntemle, anadan görme mayayla mayaladıkları peynirleri tulumlara koyuyorlar ve şu anda zarfında bulunduğumuz konkav mağarasına getiriyorlar. Yerin 35 m. altında, daim 4 aşama sıcaklıkta bulunan bu mağaraya getiriyorlar. 4 ay süresince bu mağarada gözleyen peynirler bundan hakeza kıvamına geliyor ve satışa sunuluyor."

"Divle Obruk Peyniri"nin alışılmış peynirlerin 3-4 sert fiyatlara satıldığını özetleyen Varank, "Tabii hakeza özgün ve dimdik müşterek metotla meydana getirilen peynirlerin ek kıymeti de başka peynirlere gereğince aşırı ayrımlı oluyor. Mağaradaki bakteriler bu peynirin hususi müşterek biçimde oluşmasına yardım sağlıyor. Buradaki peynir de hayattaki başka muadilleriyle, İtalyan, Fransız peynirleriyle rakiplik edebilecek müşterek seviyeye geliyor." niteleyerek konuştu.

Varank, mağarada şu anda senede 60 titrem peynir üretimi yapılabilecek müşterek sığa bulunduğunu vurgulayarak, "Bu kapasiteyi ne arttırabiliriz niteleyerek düşünüyor, çevredeki başka mağaralarda tetkikat gerçekleştiriyoruz. Aynı özelliklere, bire müşterek bakteri ortamına cemaat mağaraları devreye sokabilir miyiz, bununla ilişik çalışmalarımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Peynirin kalitesini oluşturabilmek düşüncesince müşterek mandıra kurulmasını KOP adına desteklediklerini tabir fail Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu sayede Karaman Divle peynirini bire müşterek standartlarda üretebilecek biçimde köylülerimize dayanaklık etmek vereceğiz. Bu peyniri Türkiye’ye, dünyaya tanıtmaya bitmeme edeceğiz. Şu anda üşüyoruz. Burada şu anda alkan mülevven bulunan tulumlar, 4 ay sonradan bakteriler dolayısıyla al duruma geliyor. Köylüler al duruma ulaştığında peynirin olgunlaştığını anlıyor."

Varank, KOP İdaresi Başkanlığının, Divle köylülerinin kullanımına sunulacak mandıraya da dayanaklık etmek verdiğini, mandıra tamamlandığında, günde 5 titrem motorin el işi kapasitesine ulaşarak mağarada üretilecek peynirin kalitesini yükselteceklerini, Divle peynirinin evren çapında pazarlanmasına ve tanıtımına dayanaklık etmek olacaklarını bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ajandalarından birinin de lehçe kalkınmayı müzaheret etmek bulunduğunun altını çizen Varank, "Bölgelerin, şehirlerin, ilçelerin konuşu manada en akla yatkın yardım sağlayacak alanlarını bulup oralara envestisman yapıyoruz. Bu manada Karaman Divle peynirinin hem henüz müşterek tomar üretilmesi, henüz kaliteli, henüz ölçün üretilmesi ve henüz dobra tanıtılması düşüncesince gözaltı adına desteklerimizi vermeye bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ünü çabucak yayılıyor

Eski ismi Divle bulunan Üçharman köyünde bulunan müşterek mağara, ünü çabucak yayılan peynire ev sahipliği yapıyor. Köylülerin konkav ismini verdikleri mağara, peynirin oluşumu düşüncesince en akla yatkın ortamı sağlıyor. Koyun ve inatçı sütünden anadan görme yöntemlerle meydana getirilen peynirler, hususi hazırlanmakta bulunan kuzu ve cedi derilerine basılıyor ve 36 m. derinliğinde 250 m. uzunluğundaki bu mağaraya indiriliyor. Yılın rastgele devri 4 aşama sıcaklıkta bulunan mağaradaki peynir tulumları, tahminî 4 ay sonradan mağaradaki müşterek bakteri yardımıyla al rengi alıyor.

Standart getirilecek

KOP İdaresi Başkanlığı, "Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkınıyor Projesi" kapsamında Divle köyünde bulunan zirai kalkınma kooperatifinin işletmesine sunulmak kıl payı kurulacak müşterek mandıraya dayanaklık etmek veriyor. Günde 5 titrem motorin el işi kapasitesi bulunan mandıra yardımıyla hem peynire müşterek ölçün getirilecek tıpkı zamanda peynirin üretimi ve pazarlaması arttırılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?