Ekonomi

Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna mücadelesi tedirginliği sürüyor

Rusya-Ukrayna savaşında, çatışmaların artmasıyla tahripkâr etaplara geçilmiş olduğu endişesi küresel piyasalarda riziko algısının faziletli seyretmesine sebep oluyor.

Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna mücadelesi tedirginliği sürüyor
02-03-2022 09:33
İstanbul

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta, Rus birlikleri şehirlere elan hararetli saldırmaya başlarken, Rus çeşidinden evvel meydana getirilen izahat piyasalarda oynaklığı artırdı.

Rusya'dan evvel meydana getirilen açıklamalarda, operasyonun belirlenen hedeflere ulaşmadan sonlandırılmayacağı belirtilirken, şehirlere meydana getirilen saldırılarda futbolcu ateşlerinin elan derin kullanılmaya başlanması taharri memuru polis dirilik kayıplarının artacağı endişesini güçlendirdi.

Dünya genelinde ise Rus şirketlerine ve ortaklıklarına hakkında tahsil edilen eda güçlenerek bitmeme ederken, evvel dünyanın en iri taşımalık taşımalık firması Maersk, Rusya'ya ve bu ülkeden meydana getirilen teslimatları eğreti yerine askıya alacağını bildirdi.

ABD'li erke firması ExxonMobil, Rusya'daki Sakhalin-1 katıksız saf yel yağı lambası ve yer yağı istihsal sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede gıcır envestisman yapmayacağını bildirirken, Avrupa Merkez Bankası da Sberbank Europe’nın kapatılması emri verdi.

Analistler, savaşın şiddetlenmesiyle beraberce iktisat üstünde tesirinin de arttığını kaydederek, nice dünya malı fiyatlamasında bu etkinin görüldüğünü anlatım etti.

Dün değiştirme piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantısında 50 temel benek nema artıracağına müteveccih fiyatlamalar ortadan kalkarken, çağ bakımından yüzdelik 92 ihtimalle Fed'in 25 temel benek nema artıracağı kestirim ediliyor.

Şubat ayında değiştirme piyasalarında Fed'in 7 nema artışına gideceği öngörülürken, gıcır gelişmeler sonrası tahminler bu yıl 5 nema artışına gidileceği biçiminde güncellendi.

Bugün, Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesinde, Yarıyıllık Para Politikası Raporu'nu sunması planlanan Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ise yatırımcıların odağına yerleşti.

Söz konusu gelişmeler emniyetli liman varlıklara bulunan talebi artırırken, hisse piyasalarında adanmış baskısını baş başa getirdi.

ABD'nin 10 salname değiştirme faizi evvel yüzdelik 1,68'le 14 Ocak'tan buyana en az seviyeye gerilemesinin arkası sıra yüzdelik 1,74 seviyesinde dengelendi.

Artan riziko algısı sonrası evvel yüzdelik 1,86 terfian 1.945 dolara çıkan altının ons fiyatı şu sıralarda 1.934 dolardan muamelat görürken, Brent petrolün varil fiyatı evvel kestirmece 8 dolar artmasının arkası sıra çağ de yüzdelik 3,2 bedel hasılatıyla Temmuz 2014'ten buyana en erdemli düzey bulunan 110 dolar sınırına çıktı.

Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) organ 31 ülke, Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla küresel yer yağı piyasalarında tedbir derdi yaşanmayacağına müteveccih garanti hasretmek gibi aceleci gestalt rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması dair anlaştı.

Analistler, yer yağı fiyatlarının akıbet yılların üstün dereceli seviyelerine çıkmasına rağmen Rusya'nın Ural alanından çıkarttığı petrolde varil başına 18 doları aşan tenzilat yapmasına rağmen müşteri bulamadığını dile getirdi.

Dolar/ruble paritesi ise 119,1 ile hepsi zamanların en erdemli seviyesini görmüş oldu ve haset geçmiş kapanışa layıkıyla yüzdelik 1,5 artarak 109,51 düzeyinden tamamladı.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzdelik 1,55, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,76 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,59 bedel kaybetti. ABD'de dizin vadeli muamelat kontratları gıcır günde ise alış ağırlıklı yan yana ilerleyiş izliyor.

Avrupa hisse piyasalarında da adanmış ağırlıklı ilerleyiş sürerken, çağ AB üyesi devletlerin maliye bakanları videoteyp konuşma yöntemiyle güruh yapacak.

Avrupalı firmalar Rus şirketleriyle ortaklıklarını sonlandırma sonucu almaya bitmeme ederken, Avrupa ülkeleri de Ukrayna'ya tabanca göndermeyi sürdürüyor.

Dün açıklamalarda mevcut ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin, Avrupa Birliği (AB) çeşidinden Rusya'ya müteveccih kararlaştırdığı yaptırımları uyguladığını dile getirdi.

İsviçre merkezli, dünyanın en iri mal şirketlerinden Glencore da Rus şirketleri En+ ve Rosneft'teki hisseleri karışma ülkedeki hepsi ticari faaliyetlerini gözden geçireceğini bildirdi.

Avro/dolar paritesi bu gelişmelerle evvel 1,1090 ile Mayıs 2020'den buyana en az seviyeyi imtihan etmesinin arkası sıra gıcır günde 1,1120'den müşteri buluyor.

Dün, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 3,85, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 3,94 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzdelik 4,14 bedel kaybetti. Avrupa endeksleri çağ vadeli işlemlere ise alengir yan yana seyirle başladı.

Asya tarafında, çağ New York endüstrisine koşut adanmış ağırlıklı yan yana ilerleyiş izleniyor.

Analistler, küsurat mal fiyatlarının başta Çin'in hesaplı toparlanmasını aksi etkileyebileceği endişesiyle hisse piyasalarını baskıladığını kaydederek, Çin'in akışkanlık enjeksiyonları ve ekonomiyi sübvansiyon adımlarının ise hisse piyasalarındaki dun taraflı bakıyı hafiflettiğini anlatım etti.

Kapanışa DOĞRU Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,63, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,39, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 1,40 bedel kaybederken, evvel resmi dinlence dolayısıyla bağlı bulunan Güney Kore piyasasında Kospi endeksi yüzdelik 0,57 yükseldi.

Yurt içinde, evvel BIST 100 endeksi yüzdelik 1,22 bedel kazanarak 1.969,91 puana çıktı. Dün haset yüzdelik 0,44 artışla 13,9019’dan bitiren dolar/TL ise çağ bankalararası sektörün açılışında 13,99 seviyesinde muamelat görüyor.

Bugün, Almanya'da işsizlik, Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD'de ADP hususi dal istihdamı verileri izlem edilecek.

Analistler, uygulayım anlamda BIST 100 endeksinde 1.930 ve 1.870 seviyelerinin destek, 1.980 puanın dayanım konumunda olduğunu söyledi.

Piyasalarda çağ izlem edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere, küçük ay kocaoğlan mesken eder endeksi

11.55 Almanya, küçük ay kocaoğlan işsizlik

13.00 Avro Bölgesi, küçük ay kocaoğlan TÜFE

16.15 ABD, küçük ay kocaoğlan ADP hususi dal istihdamı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?