Ekonomi

Küresel piyasalarda efdal oynaklıkla baş başa alengir tempo sürüyor

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşına müteveccih endişeler yatırımcıların odağında kalmaya bitmeme ederken, 3 yılı fazla sürenin peşi sıra repo artırımına hazırlanmakta olan Fed'in yarınki kararları öncesinde oynaklığın faziletli seyrettiği gözleniyor.

Küresel piyasalarda efdal oynaklıkla baş başa alengir tempo sürüyor
15-03-2022 09:07
İstanbul

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşına müteveccih endişeler yatırımcıların odağında kalmaya bitmeme ederken, 3 yılı çok sürenin peşi sıra repo artırımına hazırlanmakta bulunan Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) yarınki kararları öncesinde oynaklığın erdemli seyrettiği gözleniyor.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ve bu paralelde açıklayan yaptırımların ekonomilere etkisine bağlı endişeler piyasaların yönü üstünde belirleyici olmaya bitmeme etse de Çin'de kalan toy insan koronavirüs (Kovid-19) olay rakamları ve Fed'in yakın repo kararının fiyatlamalara engelleme edilmesiyle piyasalarda oynaklık ehemmiyetli boyutlara ulaştı.

Rusya ile Ukrayna ortada meydana gelen müzakerelere müteveccih iyimserliğin çoğalması ve Çin'de kalan olay sayılarının talebi zayıflatacağı endişeleri mal fiyatlarındaki art çekilmeyi yanında getirirken, Brent petrolün varil fiyatı geçmiş yüzdelik 5,7 azalışla 104,2 dolara derece gerilemesinin peşi sıra ahit de dü haftanın en ceninisakıt seviyesi bulunan 98,2 doları gördü.

Diğer taraftan Rusya-Ukrayna savaşına değgin kalan nikbinlik ve Fed'in yarınki toplantısında repo artırımlarına başlayacağına kesme gözüyle bakılmasıyla tağyir piyasalarından da depar belgesi hızlandı. Bu durum, ilkin uygulayım bilimi ve neşvünema hisseleri üstündeki satı baskısını da artırırken, ABD'nin 10 salname tağyir faizi yüzdelik 2,17 ile Haziran 2019'dan ahir en erdemli seviyeyi imtihan etti.

Piyasalarda oynaklığın artmasıyla New York borsasında geçmiş güne yükselişle süregelen endeksler, kapanışa yakın kazanımlarını art verdi. S&P 500 endeksi yüzdelik 0,74 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 2,04 geriledi, Dow Jones endeksi ise geçmiş kapanış düzeyinin doğrudan üstünden haset tamamladı. Dolar endeksi geçmiş ufki seyirle 99,1 seviyelerinden kapanmasının peşi sıra ahit 98,9'a geriledi.

Avrupa tarafında, geçmiş ortak araya mevrut Avrupa Birliği (AB) devletleri Rusya'ya dirlik toy müeyyide paketini onaylarken, yer yağı fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle hisse piyasalarında alıcılı ortak tempo izlendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,53, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 2,21 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,75 bedel kazandı. Avro/dolar paritesi 1,09-1,10 ters bandındaki hareketini sürdürürken, ahit İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın liderliğinde düzenlenecek NATO'nun Ortak Sefer Gücü Zirvesi'ne bağlı salık akışı izlem edilecek.

Küresel çapta kalan oynaklığın bu sabahleyin Asya borsaları ile toy güne de taşınması dikkati çekerken, Alibaba ve Tencent hisselerinde geçmiş yüzdelik 10'a vasıl düşüşün ahit genele yayılması ile Hong Kong borsasında açılışın peşi sıra zayiat yüzdelik 7'ye ulaştı. Öte taraftan ahit açıklayan verilere layıkıyla Çin'de gücük ay ayında salname bazda uran üretimi yüzdelik 7,5 ve dağınık satışlar yüzdelik 6,7 artarak beklentilerin ince üstünde geldi. Pozitif verilere karşın, Çin'de kalan olay sayıları, Rusya-Ukrayna savaşına değgin belirsizliklerin sürmesi ve Fed'in repo tasarruf periyodunun ne biçimde bitmeme edeceğine değgin yapacağı yönlendirmelerin beklenmesi ile kapanışa yakın Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 3,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,3 geriledi, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzdelik 0,1 yükseldi.

Yurt ortamında ise Borsa İstanbul'da toptan hisse piyasalarından zait ayrışmaya bitmeme fail BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 1,69 artışla 2.088,48 puandan tamamladı. Dolar/TL ise geçmiş yüzdelik 0,09 artışla 14,7804'ten kapanmasının peşi sıra ahit bankalararası bu piyasanın açılışında 14,83 seviyelerinden prosedür görüyor.

Analistler, toptan piyasalarda hepsi zamanların en erdemli seviyelerinde seyreden enflasyon, jeopolitik gerilimler ve yakın Fed'in repo sonucu öncesinde oynaklığın arttığını söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına değgin nikbinlik artsa da elan konkre ortak evolüsyon kaydedilmediğine dikkati çekici analistler, mevzuya bağlı salık akışının gündemin odağında kalmaya bitmeme ettiğini vurguladı.

Analistler, ahit iklim ortamında ikametgâh satı istatistikleri, iklim haricinde ise Avro Bölgesi’nde uran üretimi, Almanya’da ZEW Ekonomik Beklentiler Endeksi ve ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin izleneceğini belirterek, fen anlamda BIST 100 endeksi düşüncesince 1.950 puanın destek, 2.090 ve 2.130 seviyelerinin dayanım konumunda olduğunu bildirdi.

Piyasalarda ahit izlem edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, gücük ay kocaoğlan ikametgâh satışları

10.00 İngiltere, hanuman kocaoğlan aylakçılık oranı

11.00 Türkiye, gücük ay kocaoğlan bütçe dengesi

13.00 Avro Bölgesi, hanuman kocaoğlan uran üretimi

13.00 Almanya, mart kocaoğlan ZEW Ekonomik Beklentiler Endeksi

15.30 ABD, gücük ay kocaoğlan ÜFE

15.30 ABD, mart kocaoğlan New York Fed Sanayi Endeksi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?