Ekonomi

Küresel piyasalarda alengir ilerleyiş sürüyor

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşının getirmiş olduğu belirsizlikler ve bağan riziko iştahıyla alengir müşterek ilerleyiş izleniyor.

Küresel piyasalarda alengir ilerleyiş sürüyor
01-03-2022 09:29
İstanbul

Rusya ile Ukrayna arasındaki harp servet tutarları üstünde belirleyici olmaya bitmeme ediyor. Dün, dü diyar yetkilileri Ukrayna'nın Belarus sınırında görüşürken, görüşmeden daha müspet birlikte kâr alınamadı.

Dünya genelinden Ukrayna'ya meydana getirilen tabanca yardımlarına Avustralya'da katılırken, nice şeriklik ise Rusya'daki yatırımlarından çıkacak sonucu aldı.

Analistler, küresel bazda Rus şirketlerine için tahsil edilen tavrın enine boyuna yıkmacı olabileceğini hatırlatarak, Rusya'nın MSCI büyümekte bulunan devletler endeksinden çıkarılabileceğine bağlı haberlerin de dikkatleri bu noktaya yönelttiğini kaydetti.

Öte yandan, Rusya Merkez Bankası esbak siyaset faizini yüzdelik 9,5'ten yüzdelik 20'ye çıkartırken, Moskova borsasının da hafta süresince bağlı kalacağını duyurdu.

Dolar/ruble paritesi ise 114 ile tamamı zamanların en faziletli seviyesini görmüş oldu ve haset geçmiş kapanışa layıkıyla yüzdelik 29 artarak 107,8 düzeyinden tamamladı. Parite, dünkü güne 105 seviyelerinden başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden aut namus borcu vermeleri ve diyar dışındaki kasacı hesaplarına döviz yatırmaları yasaklandı.

ABD'de ise Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'da "uçuşa haram bölge" kurmasının Rusya ile direkt çatışmaya dönüşmek anlamına geleceğini ve hakeza birlikte şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

Analistler, küresel piyasalarda belirsizliğin servet tutarları üstünde tesirini sürdürdüğünü kaydederek, emin liman varlıklara alakanın hala faziletli bulunduğunu tabir etti.

Söz konusu gelişmelerle esbak yüzdelik 1,15 yükselen altının ons fiyatı, dakika Asya piyasalarında ufki seyirle 1.907 dolardan müşteri bulurken, Brent petrolün varil fiyatı ise geçmiş kapanışın yüzdelik 0,8 üstünde 98,5 dolar seviyesinde muamele görüyor. ABD'nin 10 salname değiştirme faizi ise esbak 13 temel benek gerileyerek yüzdelik 1,83'e inmesinin peşi sıra yüzdelik 1,86 seviyesinde dengelendi.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzdelik 0,24 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 0,49 bedel kaybederken, Nasdaq endeksi yüzdelik 0,41 bedel kazandı. ABD'de dizin vadeli muamele kontratları dünkü günde de alengir birlikte ilerleyiş izliyor.

Avrupa hisse piyasalarında Rusya ile Ukrayna arasındaki harp nedeniyle adanmış ağırlıklı ilerleyiş sürüyor. Avrupalı firmalar Rus şirketleriyle ortaklıklarını sonlandırma sonucu almaya bitmeme ederken, bu şirketlere akıbet adına Shell katıldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise, Rusya'nın en iri bankası Sberbank'ın kimi Avrupalı ​​yan müesseselerinin gurup noktasında yahut çökme olasılığının faziletli bulunduğunun değerlendirildiğini duyurdu.

Avro/dolar paritesi bu gelişmelerle dünkü günde geçmiş kapanışın yüzdelik 0,1 altında 1,1200'den müşteri buluyor.

Dün, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 0,73, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,42, Fransa'da CAC 40 endeksi ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzdelik 1,39 bedel kaybetti. Avrupa endeksleri dakika vadeli işlemlere de adanmış ağırlıklı birlikte seyirle başladı.

Asya tarafında, dakika açıklayan verilere layıkıyla Japonya'da imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 52,7'ye düşerken, Çin'de imalat endüstri PMI 50,2'ye, görev piyasası PMI ise 51,6'ya çıktı.

Bölgede dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) salgınında hadise rakamları diyalekt adına farklılıklar gösterirken, Japonya, Kovid-19 salgını kaynaklı uyguladığı hudut önlemlerini aşamalı adına hafifletmeye başladı.

Çin'in akışkanlık enjeksiyonları ve ekonomiyi sübvansiyon adımları ise hisse piyasalarını desteklemeye bitmeme ediyor.

Kapanışa andıran Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,2, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,3 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,49 bedel kaybetti.

Yurt içinde, esbak BIST 100 endeksi yüzdelik 0,32 bedel kaybederek 1.946,19 puana geriledi. Dün haset yüzdelik 0,33 artışla 13,8415’ten mütemmim dolar/TL ise dakika bankalararası bu piyasanın açılışında 13,82 seviyesinde muamele görüyor.

Dün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın peşi sıra açıklamalarda mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki sefine trafiği dair ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek halde istimal kararındayız. Hep söylediğimiz üzere tığ Ukrayna'nın egemenliğine, siyasal donanmasına ve arazi bütünlüğüne hürmet gösterilmesinden yanayız. Rusya'nın Ukrayna topraklarına müteveccih saldırısını benimseme edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi ölçüm ediyoruz." dedi.

Bugün gayrimenkul zarfında ve evren genelinde imalat endüstri PMI ile gayrimenkul haricinde başkaca Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD'de ISM imalat endeksi verileri izlem edilecek.

Analistler, uran anlamda BIST 100 endeksinde 1.930 ve 1.870 seviyelerinin destek, 1.980 puanın dayanım konumunda bulunduğunu söyledi.

Piyasalarda dakika izlem edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, gücük ay kocaoğlan imalat endüstri PMI

11.55 Almanya, gücük ay kocaoğlan imalat endüstri PMI

12.00 İngiltere, gücük ay kocaoğlan imalat endüstri PMI

16.00 Almanya, gücük ay kocaoğlan TÜFE

17.45 ABD, gücük ay kocaoğlan imalat endüstri PMI

18.00 ABD, hanuman kocaoğlan yapım masrafları

18.00 ABD, gücük ay kocaoğlan ISM imalat endeksi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?