Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in güruh tutanaklarını bekliyor

Küresel piyasalarda, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi yıpratıcı açıklamaların peşi sıra riziko iştahının arttığı ve mal fiyatlarında azalma yaşandığı görülürken, yatırımcılar ahit Fed'in hanuman ayına bağlı güruh tutanaklarına odaklandı.

Küresel piyasalar Fed'in güruh tutanaklarını bekliyor
16-02-2022 09:03
İstanbul

Rusya Savunma Bakanlığı, cemaziyelevvel tatbikatlar kapsamında görevlerini bitiren birtakım askeri birliklerin değgin bulundukları üslere dönmeye başladıklarını duyururken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Avrupa'da harp istemediklerini, mütalaa süreciyle ait tekliflerde bulunduklarını söyledi. Amerika Başkanı Joe Biden ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması yerinde ABD'nin kaba cevap vereceğini, krizin çözülmesi düşüncesince diplomasiye rastgele ayrışık şansın verilmesi icap ettiğini tabir etti.

Yapılan açıklamaların dü iklim arasındaki tansiyonu azda olsa yatıştırmasıyla toptan çapta riziko iştahı artarken, hisse piyasalarında alımlar, giranbaha ve yer yağı ilkin edinmek kıl payı mal fiyatlarında ise art incizap hızlandı.

Jeopolitik risklerdeki artışla 94,7 dolarla Ekim 2014'ten beri görmüş olduğu en faziletkâr seviyelerde mevcut Brent petrolün varil fiyatı, bilgi akışının peşi sıra cemaziyelevvel 90,7 dolar seviyelerine derece geriledi. Dün 1.880 dolarla tahminî 8 ayın en faziletkâr seviyesini imtihan fail altının ons fiyatı ise 1.845 doların dibine inerken, bugün 1.853 dolar seviyelerinden muamele görüyor. Öte taraftan Avrupa'da saf patırtı yağı lambası yağı tutarları vadeli işlemlerde cemaziyelevvel 80 ekü seviyelerinden 67 avroya derece gerilerken, bugün 70 ekü seviyesinde dengelendi.

Makroekonomik data kısmına bakıldığında, cemaziyelevvel ABD'de açıklayan verilere layıkıyla Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ocakta maaş yüzdelik 1 ve salname yüzdelik 9,7 ile beklentilerin üstünden artma kaydetti. Açıklanan veriler, paha baskılarının faziletkâr seyretmeye bitmeme ettiğini ortaya koyarken, eksilen jeopolitik riziko algısı ile bugün açıklanacak Amerika Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) hanuman kocaoğlan güruh tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.

Bu gelişmelerle cemaziyelevvel New York borsasında alış ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlendi. Dow Jones endeksi yüzdelik 1,22, S&P 500 endeksi yüzdelik 1,58 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 2,53 bedel kazanırken, dolar endeksi cemaziyelevvel yüzdelik 0,4'lük azalışla 96 sınırının doğrudan altından kapanmasının peşi sıra bugün ufki seyrediyor. Dün yüzdelik 2,05 seviyelerinden yüzdelik 1,97'ye derece gerileyici ABD'nin 10 salname tağyir faizi ise bugün yüzdelik 2,03 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa'da Ukrayna gerilimine değgin bilgi akışı ve bu paralelde erke fiyatlarındaki çabukluk gündemin odağında kalmaya bitmeme ederken, yükselen mal şişkinliği baskıları karşısında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önce nema artırımını ne devir gerçekleştireceğine değgin lafla yönlendirmeler de yakından izleniyor. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, cemaziyelevvel meydana getirdiği açıklamada, bankanın bu senenin üçüncü çeyreğine derece kupkuru dünya malı alımlarını sonlandırabileceğini, bundan endamsız müşterek müddet sonradan da nema artırımı yapabileceğini söyledi.

Siyasi gerilimin azalmasıyla cemaziyelevvel Rusya'da RTS endeksi cemaziyelevvel yüzdelik 5,1 artarak 1.498 puandan kapandı. Avro Bölgesi'nde çoğalma verisinin 2021 yılının 4. çeyreğinde salname yüzdelik 4,6 ile beklentileri karşılaması sonrası İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,03, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 1,98 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,86 bedel kazandı. Avro/dolar paritesi cemaziyelevvel yüzdelik 0,6'lık artışla 1,1358'den haset tamamlamasının peşi sıra bugün ufki seyrediyor.

Asya tarafında ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ), toptan çapta normalleşme amacında adımlar atan biçim bankalarının tersine hareketsiz servet politikası duruşunu müdafaasının kazançlı etkilerine müteveccih tartışmalar bitmeme ediyor. BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, baş döndürücü hareketsiz servet politikasından vazgeçmesinin bankanın elinde tuttuğu devasa büyüklükteki varlıklara iare dokunca verebileceğini söyledi. Bu ihtimalin delik arkası edilemeyeceğini tamlayan Kuroda, bunun stabil namına gerçekleşeceğinin de söylenemeyeceğini tabir etti.

Öte taraftan Çin'de bugün açıklayan verilere göre, ocakta sabık senenin ayrımsız ayına nazaran ÜFE yüzdelik 9,1 ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzdelik 0,9 ile beklentilerin altında artma kaydetti. Bu gelişmelerle dünkü günün Asya hisse piyasaları tarafında fazlalık başladığı dikkati çekerken, kapanışa andıran Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,2 ve Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,7 yükseldi.

Yurt zarfında ise cemaziyelevvel Borsa İstanbul'da güne düşüşle başlamış olan ve jeopolitik gerilimi yıpratan açıklamalarla yükselişe sabık BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 1,81 bedel hasılatıyla 2.038,16 puandan tamamladı. Dolar/TL paritesi ise cemaziyelevvel 13,56-13,69 bandında akıntı etmesinin peşi sıra bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,5970 seviyelerinde muamele görüyor.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime değgin bilgi akışının yakından izlenmeye bitmeme edileceğini, tansiyonun azalsa da risklerin hala masada bulunduğunu belirterek, yatırımcıların davranışlarında ölçülü akıntı etmesi icap ettiğini kaydetti.

Bugün Fed'in hanuman ayına değgin güruh tutanaklarının yatırımcıların odağında bulunduğunu aktaran analistler, tutanaklarda bankanın nema tasarruf hızı ve zamanlamasına değgin verilecek ipuçlarının hisse piyasalarının bundan ahir yönü açısından ehemmiyetli olacağını söyledi.

Analistler, bugün başkaca gayrimenkul zarfında ev paha endeksi, gayrimenkul haricinde ise İngiltere'de enflasyon, Avro Bölgesi ve ABD'de uran üretimi verilerinin izleme edileceğini tabir ederek, fen manada BIST 100 endeksinde 1.990 puanın destek, 2.090 düzeyinin dayanım konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere, hanuman kocaoğlan TÜFE

10.00 Türkiye, ara kocaoğlan hususi piyasanın gayrimenkul dışından sağlamış olduğu güven borcu

13.00 Avro Bölgesi, ara kocaoğlan uran üretimi

14.30 Türkiye, ara kocaoğlan ev paha endeksi

16.30 ABD, hanuman kocaoğlan perişan satışlar

17.15 ABD, hanuman kocaoğlan uran üretimi ve sığa yararlanma oranı

22.00 FOMC güruh tutanakları

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?