Ekonomi

Küresel gaz piyasalarında 'arz stresi' beş altı sene hâlâ sürebilir

Küresel gaz piyasalarında talebi düşürecek çelimli politikalar uygulanmaması biçiminde bildirme eksikliğinin ılımlı vadede düşünce yaratabileceği öngörülüyor.

Küresel gaz piyasalarında 'arz stresi' beş altı sene hâlâ sürebilir
31-01-2022 09:40
İstanbul

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Doğal Gaz Piyasası- 2022 İlk Çeyrek Raporu'na göre, güzeşte sene müstevli kısıtlamaları sonrası ekonomilerdeki çabuk iyilik ve çok iklim vakaları kararı global gaz tüketimi müşterek geçmiş yıla layıkıyla yüzdelik 4,6 artarak 4,1 bilyon metreküpe ulaştı.

Doğal gaz arzının talepteki büyümeye yetişememesi kararında Avrupa'da ışıltı gaz tutarları 2020'ye layıkıyla 5 kat, ABD'de 2 kıvrım ve Asya'da ışıltı sıvılaştırılmış gaz (LNG) tutarları 4 kıvrım arttı.

Yüksek gaz tutarları ilkin uran tüketicilerinin seçenek yakıtlara geçmesine, üretimlerini azaltma yahut ağız ağıza durdurmasına tarz açtı.

Artan gaz tüketiminin etkisiyle 2021'de global gaz ticareti müşterek geçmiş yıla layıkıyla yüzdelik 9 artışla (81 bilyon metreküp) üstün dereceli seviyeye ulaştı. Boru hatlarıyla meydana getirilen gaz ticareti bu zamanda yüzdelik 12 büyüdü ve global gaz ticaretindeki artışın yüzdelik 65'ini oluşturdu.

Avrupa'nın borazan hatlarıyla gaz ithalatı yüzdelik 11 artma gösterirken, kıtaya Norveç, Kuzey Afrika ve Azerbaycan'dan borazan hatlarıyla mevrut gaz sırası ile yüzdelik 5, yüzdelik 50 ve yüzdelik 20 yükseldi.

Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatı ise güzeşte sene 2020'ye layıkıyla yüzdelik 4 arttı ve bu ihracatın şişman müşterek bölümü Türkiye üstünden gerçekleşti.

Küresel LNG ticareti güzeşte sene yüzdelik 6 büyürken, Çin Japonya'yı da geride bırakarak önce sefer dünyanın en şişman LNG ithalatçısı oldu.

LNG projelerinin yüzdelik 45'inde gecikme

Geçen sene borazan hattı ve LNG planlarında müstevli kaynaklı takıntılara ilişkin kendisine ortaya çıkan sunma eksikliğinin, global gaz talebini baskılayacak çelimli politikalar uygulanmaması şeklinde mutedil vadede akıl yaratabileceği öngörülüyor.

Özellikle imal etabında bulunan tahminî 190 bilyon metreküplük gaz sıvılaştırma kapasitesinin yüzdelik 45'inin tamamlanmasının sayı farkı 14 ay gecikebileceği hesaplanıyor.

Bu kapsamda, projelerdeki aksamaların doğacak beş altı sene arzı kısıtlayacağı kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?