Ekonomi

Kurban derileri işlendikten sonradan ek kıymeti 5 bilyon TL'ye denli çıkıyor

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Burak Uyguner, "Hayvan derilerinin kestirmece kabak özellik kıymeti 500 milyon TL civarında." dedi.

Kurban derileri işlendikten sonradan ek kıymeti 5 bilyon TL'ye denli çıkıyor
07-07-2022 13:00
Istanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Kurban derileri işlendikten sonradan ekleme kıymeti 5 bilyon TL'ye denli çıkıyor

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Uyguner, Kurban Bayramı'nın dericilik endüstrisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de mevcut hayvanların üçte birinin Kurban Bayramı'nda kesildiğini aktaran Uyguner, "Bayram süreci dericilik endüstrisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli müşterek periyot. Ham bap ihtiyacımızı karşıladığımız müşterek dönem.

Kurbanın akla yatkın kesilmesi ve yüzülmesi gerekiyor. Daha sonradan tuzlama işleminin yapılıp hızlıca tabakhanelere sevkinin yapılması lazım. Kendiniz tuzlayamıyorsanız en çelimsiz müddette tuzlayıp rezerve edebilecek kuruma deriyi ulaştırmanız lazım. Bunu yapmadığımız devir idmansız maddeye dokunca veririz. Naylon torbaya deriyi koyup 3 çağ beklettikten sonradan sevkini gerçekleştirmek ürünü harap eder, kullanılmaz bir vaziyete getirir." diyerek konuştu.

Kurban Bayramı'nda kısaca 1 milyon kocabaş efsanevi kesileceğini öngördüklerini özetleyen Uyguner, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı'nda doğranan efsanevi derilerinin kısaca idmansız bap kıymeti 500 milyon TL civarında. Bunlar işlendikten sonradan ekleme kıymeti 5 bilyon TL'ye denli çıkıyor.

Kurban Bayramı haricinde doğrusu tığ tabakhaneler namına et sanayisinin art dönüşümcüleriyiz. Dünya üstünde günde bin kamyon deri ortaya çıkıyor. Biz bu derileri çevreye hürmetli müşterek şekilde işleyip ekonomiye kazandırıyoruz. Aksi takdirde bunlar ya gömülecek ya yakılacak. Bu da şişman müşterek yer faciasına kere açar."

Uyguner, derilerin tabakhaneye girdikten sonradan nice mekanik ve kimyevi işlemden geçtiğini vurgulayarak, "Önce tüy aktarılan ve sepileme dediğimiz işlemden geçiyor. Daha sonradan ürünün tasarruf adına layıkıyla kalınlığını ayarlayan mekanik müşterek tuşe yapılıyor.

Islak pentür ve kurutma işlemlerinden sonradan yukarı pentür işlemi ile çantacı yahut ayakkabıcının kullanabileceği bir vaziyete dönüştürülüyor. Daha ahir ekleme bedel tekvin işi onların görevi." biçiminde konuştu.

Kurban derilerinin mesabesinde bahseden Uyguner, "Ortalama 500 kiloluk müşterek kocabaş hayvandan tuzlandıktan sonradan 40 kilogram deri çıkar. Bunun da pazar karşılığı şu an 650-700 TL civarıdır. Tabii bu yıl piyasada ne müşterek fiyatlanma olacak onu hâlâ bilmiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?