Sağlık

'Kuduz şüphesi gördüğünüz hayvana karışma etmeyin' uyarısı

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan, "Şüpheli birlikte hayvan görüldüğünde en DOĞRU baytar hekime, belediyeye, ait birimlere çav verilmesi aşırı önemli." dedi.

'Kuduz şüphesi gördüğünüz hayvana karışma etmeyin' uyarısı
05-11-2022 14:59
Ankara

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kişilerin kuduz şüphesi görmüş olduğu ortak hayvana katiyen engelleme etmemesi icap ettiğini vurgulayarak, "En benzeyen baytar hekime, belediyeye, ilişik birimlere salık verilmesi baş döndürücü önemli." dedi.

Ceylan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kuduzun gece kuşu ve çandır hayvanlarından bulaşıp yayıldığını, kedi, köpek üzere yerli hayvanların da bu hastalığa yakalanma riskinin olup şahıslara bulaşmasına vasıtalık ettiğini tabir etti.

Prof. Dr. Ceylan, bu hastalığın zooloji üstünde hususi ortak taramasının olmadığını fakat hastalığa yakalandıktan ortak müddet sonradan hayvanda belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.

Kuduz bulunan ortak hayvana baytar hekimlerce makul ortak halde engelleme edildiğini dile getiren Ceylan, "İnsanların kuduz şüphesi görmüş olduğu ortak hayvana katiyen engelleme etmemesi gerekir. Şüpheli ortak hayvan görüldüğünde en benzeyen baytar hekime, belediyeye, ilişik birimlere salık verilmesi baş döndürücü önemli. Saldıran, ısıran hayvan karantina sürecinde bekletilmeli." uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Muhammed Yaylalı/AA

"Ankara'da kuduz olayı bildirimi yapılmadı"

Ankara'da sonuç senelerde bildirimi işlenmiş ortak kuduz olayı bulunmadığını tamlayan Ceylan, kuduzun, şüphesinde bile bildirimde bulunulması mecburi ortak hastalık bulunduğunu dile getirdi.

Ceylan, 2014-2018 ortada Ankara'daki kuduz riskli dek sayısının 61 bin 12 bulunduğunu kaydederek, kuduz dek vakalarının ortak bölümüne aşı, ortak bölümüne antiserum, ortak bölümüne tıbbi engelleme uygulandığını, ortak kısmının ise cerrahi engelleme edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Ceylan, "Isırıldıktan ortak müddet sonradan hastalık belirtileri görülebilir. Saldıran, ısıran hayvanı behemehâl karantina dibine alarak karantina sürecinde bekletivermek gerekir. Bu müddet böylece şayet hayvanda değişik ortak gidişat belirleme edilirse ona gereğince hazırlık alınmalıdır. Ancak ısırılan bireyin en benzeyen afiyet kuruluşuna başvurarak lüzumlu tedbirleri alması önemlidir." dedi.

"Sokaktaki hayvanların aşı takip edeni yapılmalı"

Kuduza hakkında esirgeme tedbirleriyle tılsım alınabileceğini vurgulayan Ceylan, "Evde kedi köpek besleyenlerin hayvanlarının aşılarını behemehâl derneşik yaptırması, sokaktaki hayvanların aşı takibinin da belediyeler kabilinden aksatılmadan yürütülmesi gerekir." sanarak konuştu.

Ceylan, sokakta zanlı mevcut hayvanlardan ırak durulması gerektiğine ayraç etti.

Kuduzun en baş döndürücü aşina belirtilerinin sudan korkma, ışıktan korku semptomları bulunduğunu kaydeden Ceylan, hayvanlarda ise kazıl tarzı ile ortak salyanın en ehemmiyetli belirtilerden bulunduğunu dile getirdi.

Ceylan, hayvanda hastalığın en açıkça özelliklerinin asabi semptomlar, ziyasız bölgelere gitme ve saldırganlık sergileme olduğunu, bu üzere hallerde hayvanların en benzeyen afiyet merkezine götürülmesi icap ettiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?