Sağlık

Kovid-19 'tüp bebek' tedavilerini aksi etkileyebiliyor

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, 'Tüp bebek tedavisine başlamadan geçmiş Kovid-19 nâkil hastalarda, hanımlarda husye sonucunda azalma, oğulcuk gelişiminde yavaşlama, aşılanma ve gebeliğin tutunmasında şimdi ceninisakıt oranlar görülmeye başladı.' dedi.

Kovid-19 'tüp bebek' tedavilerini aksi etkileyebiliyor
17-11-2021 11:24
Ankara

Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavilerinde Kovid-19 nâkil hanımefendilerin er bezi sonucunda azalma, oğulcuk gelişiminde yavaşlama, eş hastaların ise meni sayılarında açıkça miktarda tedenni görüldüğünü bildirdi.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı da bulunan Prof. Dr. Pabuçcu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Kovid-19'un tedavi ile bebek sahibi olmak isteyen kişiler üzerindeki etkilerine bağlı elde edilmiş acemi bulguları paylaştı.

Bu konunun, arsıulusal ve millî çapta dalında bilirkişi 154 ilmî konuşmacının katılımıyla çelimsiz müddet ilkin Antalya'da planlı 8. Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Kongresi'nde etraflıca biçimde ele alındığını bildiren Pabuçcu, kongredeki bilgi insanlarının Kovid-19'un doğurganlık üzerinde aksi etkilerinin bulunduğuna müteveccih düşün donanmasına vardığını vurguladı.

Prof. Dr. Pabuçcu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Tüp bebek tedavisine başlamadan ilkin Kovid-19 nâkil hastalarda, hanımlarda er bezi sonucunda azalma, oğulcuk gelişiminde yavaşlama, fertilizasyon dediğimiz ilkah ve gebeliğin tutunmasında hâlâ bağan oranlar görülmeye başladı. Kovid-19 nâkil eş hastaların ise meni sayılarında açıkça miktarda tedenni görüldü. Bunun düşüncesince doğacak çalışmalara gerekseme mevcut fakat önceki gözlemler bu şekilde. Bu sebeple tüp bebek tedavi programına başlamış olacak topu topu çiftlerin en evvela Kovid-19 aşılarını olması iri ehemmiyet taşıyor."

Kesin bulgular düşüncesince kontrollü çalışmalara gerekseme var

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavilerini yürüttükleri merkezde de bu yönde bulgulara ulaşıldığını aktararak, "Bizim de klinik gözlemlerimize göre, ilkin Kovid-19 nâkil adamların meni sayılarında emniyetsiz bayağılık oluyor. Hem aynı aynı zamanda akım anlamında." dedi.

Kesin bulgular düşüncesince kontrollü çalışmalara gerekseme bulunduğunun altını çizen Pabuçcu, şunları kaydetti:

"Örneğin, hanuman ayında tedaviye başladığımız müşterek çift, küçük ay yahut mart ayında Kovid-19 geçiriyor. Nekahet döneminden sonradan haziran, orak ayı kocaoğlan kabil gene tedavi düşüncesince geldiklerinde yaptığımız kontrollerde ilkin eş spermlerinde bağan sayılar belirleme ediyoruz. Tabii ki bu kanıtlama edilmiş müşterek bilinçlilik değil, ihtimal de beş altı ay sonradan düzelecek. Fakat er gözlemlerimiz bu yönde. Oran hasretmek düşüncesince baş döndürücü er fakat örneğin kadının yaşı 40'ın üzerinde değilse tüp bebek tedavisine müşterek müddet bekledikten sonradan doğmak hâlâ akıllıcasına geliyor."

Papuçcu, Kovid-19'u ferah yahut ağırbaşlı geçirmenin yarattığı etkilere yönelik, "Ağır geçirenlerde oluşan sistemik rahatsızlıklardan tenasül organları ve hücreleri de nasibini alıyor." ifadesini kullandı.

"Hamilelerin Kovid-19'a erinç kesinlikle aşılanmaları gerekiyor"

Kovid-19'un aşılama sıfır hamilelerde başlıca komplikasyonlara sebep olabildiğini anımsatan Pabuçcu, hastalığın er veladet riskini 7-10 katı artırdığını, ana yahut bebek ölümlerine kere açabildiğini anlattı.

Pabuçcu, "Gebe artmış ve daha aşısını olgunlaşmamış şahısların de gebeliğin 12. haftasından sonradan Kovid-19'a erinç kesinlikle aşılanması gerekiyor. Biz tedbiren 12. hafta deriz fakat İngiltere'de meydana getirilen müşterek çalışmaya göre, gebeliğin önceki 12 haftasında da aşılama olmalarının tek taraf tesiri yok." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?