Sağlık

Kovid-19 aşısı gök ana adaylarına Omicron uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru, gebelerde Kovid-19'a yakalanma oranının arttığını belirterek "Bunun sebebi aşının taraf etkilere, kendilerine ve bebeğe dokuncalı olacağını sanmaları. Bunlar gerçeğe çerden çöpten inanışlar" dedi.

Kovid-19 aşısı gök ana adaylarına Omicron uyarısı
13-01-2022 10:29
İstanbul

Hamilelerde de koronavirüs testi pozitifliğinin gelişigüzel sabık gündüz arttığına ayraç fail Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, gebelerin, aşısız olmaları, hamilelikten ötürü bağışıklıklarının baskılanması ve ilkin de gelecek haftalarda akciğer kapasitelerinin azalması üzere nedenlerle rahatsızlığı ağırbaşlı geçirebildiğini vurguladı.

Buyru, "Maalesef, eski dönemlere uyarınca maraz da gebelerde hastalığa yakalanma payı da arttı. Bunun sebebi gebelerin aşılanmaktan korkmaları, aşının taraf etkilere ne olacağı, kendilerine yahut bebeğe dokuncalı olacağını sanmaları. Bunlar ağız ağıza gerçeğe çerden çöpten inanışlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Aşısız olanlar yahut aşısını mükemmel yaptırmayanlar rahatsızlığı ağırbaşlı geçirebiliyor"

Prof. Dr. Buyru, Omicron'un aşırı havadan bulaştığının altını çizerek, şu detayları verdi:

"Omicron varyantının eski suşlardan farkı odada çelimsiz yanında müddet kalmayla bile bulaşabilmesidir. Yani sakat bulunan biriyle çelimsiz yanında dek sonrası sonuç etap havadan bulaşabiliyor. Omicron'un toplumda şimdi bol seyrettiğini biliyoruz. Daha aşırı fevk teneffüs yolu enfeksiyonu üzere seyrediyor. Bu gidiş aşının koruyan etkisinden de kaynaklanıyor. Aşısızlarda o genişliğinde bol seyretmediğini, tedaviye başlayan fazlalık hastaların çoğunun aşısız yahut aşısı natamam kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Hamileler düşüncesince de bu geçerli. Aşıları mükemmel olanlar yeteri kadar dehalet sağlıyor, ya hastalanmıyorlar ve ya rahatsızlığı sonuç etap bol fevk teneffüs yolu enfeksiyonu şeklinde ayakta atlatabiliyorlar. Ama aşısız olanlar yahut aşısını mükemmel yaptırmayanlar rahatsızlığı ağırbaşlı geçirebiliyorlar."

"Hamilelerin ½ si aşısız"

Toplumda hamilelerin tozlaşma oranının bağan bulunduğunu tamlayan Buyru, şunları aktardı:

"Şimdi maşer genelinde yüzdelik 70 yöresinde yanında aşılanmadan lakırtı kılmak mümkün. Gebelerdeki tozlaşma payı söylenti gelişi ABD Birleşik Devletleri'ndeki sayıları biliyorum, topluluğun ½ si kadar. Bu aşıdan korkmanın ve ya aşıyı gebelikten sonraları yaptırırım şeklinde hata inanışlar kararında ortaya çıkan şeyler. Fakat aşılama yaptırılmaması ve tehir hem gebenin hem bebeğin negatif etkilenmesine sefer açabiliyor. Gebelik sırasında maraz geçirdiğinde avrat negatif etkileniyor. Solunum problemleri ortaya çıkabiliyor. Hastaneye yatış, dip bakıma gerekseme artıyor. Hastalık şimdi ölümsek seyrediyor. Bebek negatif etkilenebiliyor. Erken doğum, evolüsyon geriliği riski koronavirüs enfeksiyonu nâkil annelerin çocuklarında şimdi fazla. Yoğun hizmet gereksinimi da... O sebepten anneyi ve bebeği arkalamak düşüncesince tarihi mevrut gelişigüzel gebenin aşılanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Omicron'dan korunmanın yanında tane yolunun kâffesi önlemleri almaktan geçtiğini vurgulayan Buyru, hastaneye yatma oranının aşısız ve aşılama dozlarını mükemmel yaptırmayanlarda şimdi faziletkâr bulunduğunu bildirdi.

Buyru, "Hastalık ne olsa şen geçiyor, aşılama yaptırmayayım şeklinde yanında inanış sonuç etap aldatıcı olur. Her koşulda hem aşılama olmaları aynı zamanda başka himaye önlemlerine ilgi etmeleri şart. Buna ek namına mesafeye ilgi edilmeli, usulüne makul peçe kullanılmalı. Oda havalandırılmalı, canlı ortamlardan muhtemel olduğunca ırak durulmalı. El hijyenine ilgi edilmeli. Bu önlemlerin hepsini beraberce almamız gerekiyor. Yani birtanesini gerçekleştirmek kurtarıcı, kifayetli olmuyor." uyarısında bulundu.

"Virüs, hem avrat aynı zamanda adamın tenasül fonksiyonunun negatif etkiliyor"

MRNA aşılarının gebeliğin gelişigüzel devrinde güven içinde yapılabileceğini aktaran Buyru, aşının, hamilelik devrinde de aylı kalmaya etkin hanımlarda da sonuç etap güvenli namına kullanılabileceğini anlattı.

Buyru, "İlk zamanlarda aşının hem hanımlarda aynı zamanda beylerde fakirlik olumlu tesiri mevcut şeklinde yanında hata inanış ortaya atıldı. Fakat tulum çocuk tedavisi gören hem avrat hem beylerde meydana getirilen çalışmalarda aşının rastgele yanında negatif tesirinin bulunmadığı görüldü. Yine tulum çocuk emekleri ve gebelerde meydana getirilen icraat hamilelik sırasında ve ya doğumdan sonraları bebeğe negatif yanında etkisinin, bebekte sapaklık olumlu yanında tesirinin bulunmadığı beniz binlerce aylı üstünde meydana getirilen icraat kararında ortaya çıktı. O sebeple sonuç etap şen namına kâffesi gebelerin, aylı kalmaya etkin hanımefendilerin aşıyı yaptırmasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmaların koronavirüsün hem hanımefendilerin aynı zamanda adamların tenasül fonksiyonlarını negatif etkilediğinin ortaya çıktığını tamlayan Buyru, aşılama yapılmaması ve hastalığa yakalanılması şeklinde doğurganlığın negatif etkilenebileceğini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?