Sağlık

Kovid-19 aşısı düşüncesince anımsatma dozu uyarısı

Ankara kent Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş, Kovid-19'a bağlı anımsatma dozu uyarısı yaparak, "Herkes düşüncesince şayet akıbet icra ettikleri aşılama üstünden asgari 3, 4 ay geçmişse ortak anımsatma dozu yapmalarını öneriyoruz." dedi.

Kovid-19 aşısı düşüncesince anımsatma dozu uyarısı
26-07-2022 15:05
Ankara

AA muhabirine Kovid-19 marazlı ve fenomen sayısındaki meyve boyut ile TURKOVAC aşısıyla ait icraat kendisince izah önleyen Doç. Dr. Ateş, dünyada bulunduğu üzere Türkiye'de de fenomen sayılarında katlanarak artma gözlemlenmeye başladığına ayraç etti.

Ankara kent Hastanesinde tahminî ortak ay öncesinde 50'ye derece sakıt fenomen sayısının şu anda 1500'e derece çıktığını tamlayan Ateş, bu vakaların tahminî yüzdelik 50'ye yakınının da bundan sonra zait saptandığını kaydetti.

"Bu da bizlere bu sayıların şimdi da artacağını ve bulaşın çabuk ortak halde yayılacağını gösteriyor." diyen Ateş, bundan ötürü aşılamada iri ortak başarım gösterilmesi icap ettiğini vurgulayarak şu halde bitmeme etti:

"Çünkü ilkah rakamları da enfeksiyon olayları üzere düşmüştü. Pandeminin en münteşir bulunduğu zamanlarda günce 7, 8 bin telkih yaparken, bu ilkah rakamları 100 rakamlarına derece düşmüştü. Bu meyve fenomen artışıyla baş başa tozlaşma sayılarında da ağırbaşlı ortak artma oldu. Aşılanma oranlarına baktığımızda şu anda BioNTech şimdi ortak tomar sayıda yapılıyor. Ama bundan sonra Türkiye'de, dünyada ve mütekâmil devletlerde tozlaşma aşırı ortak tomar sayıda yapıldı. Bize mevrut vatandaşın iri ortak bölümü 4. ve 5. düze aşılamayı önleyen kişiler. Bundan çevre 'hangi aşıyı yaptıralım?' sorusunu aşırı ortak tomar alıyoruz. Benim kanaatim şimdi geçmiş enfeksiyon geçirmiş ve aşılanmış bulunan insanlarda en emniyetli aralıkta kalmakta kâr var. Bu da, 'inaktif aşıları anahtar rahatlığıyla yapabiliriz' oluyor. Yani yurttaşlarımız 3. ve 4. dozlarını BioNTech yapabilecekleri üzere amma velakin CoronaVac ve TURKOVAC yapabilirler."

"Gönül rahatlığıyla yerel aşımızı yapmalarını öneriyoruz"

Doç. Dr. Ateş, TURKOVAC ile ait bitmeme fail icraat bulunduğunu belirterek, tamamlanan çalışmalara değindi. Ateş, "Totalde 8 bine DOĞRU vatandaşta kılıç bu aşıyı emek vermek düzleminde yaptık. Bu aşımızın gayrı ortak inaktif telkih bulunan CoronaVac derece emniyetli bulunduğu ve aktiflik noktasında ondan şimdi dobra bulunduğunu gözlemledik." dedi.

Ateş, Türkiye'de şu anda acele yararlanma onayıyla baş başa TURKOVAC aşısının hepsi şehirlerde yapıldığını kaydederek, şunları aktardı:

"Daha geçmiş tek enfeksiyon geçirmeyen ve rastgele ortak aşıyı yapmayan ve eş düze TURKOVAC aşısı önleyen tahminî 10 bin 200 vatandaşımızı takibe aldık. Bunları 14 devir ile 168 devir ortada izleme ettik. Bu proses içerisinde bu vatandaşlardan elden 93'ünün enfeksiyona yakalandığını resmi kendisine belirleme ettik ve bunların içinden ise ortak vatandaşımızın hastaneye yatmış bulunduğu ve akabinde taburcu bulunduğunu gözlemledik. Bu meyve bizlere şurası gösteriyor TURKOVAC aşısı gerçekte Kovid-19 enfeksiyonunda sansasyonel ortak aşı. Ondan çevre kılıç yurttaşlarımıza anahtar rahatlığıyla emniyetli ve sansasyonel bulunan yerel aşımızı da yapmalarını öneriyoruz."

İhsan Ateş aşıların yeğleme edilme oranına ilişkin, "Hastanede gözlemlediğimiz Sinovac aşısından şimdi efdal oranda, minimum 3-4 kıvrım şimdi efdal miktarda TURKOVAC aşısı yeğleme ediliyor. Ama yurttaşlarımızın aşırı bilgisi bulunmadığı düşüncesince çoğu kez BioNTech aşısı yeğleme ediliyor, yabancı, Alman aşısı diye. Ama bundan sonra 4. ve 5. dozları yapıyoruz. Artık anımsatma dozlarını yaptığımız düşüncesince emniyetli bulunan yerel aşımızı da sakıncasız ortak halde yaptırabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

TURKOVAC'da şimdi geçmiş tek tozlaşma yapılmayan gönüllülerde safha 1 ve safha 2 emekleri ile Ankara kent Hastanesinin zarfında bulunduğu safha 3 çalışmasının tamamlandığını tamlayan Ateş, şu andaysa 2 düze BioNTech meydana getirilen ve şimdi geçmiş Kovid-19 enfeksiyonu geçirmeyen gönüllülerde TURKOVAC anımsatma düze çalışmasını yaptıklarını söyledi.

Doç. Dr. Ateş, bu çalışmanın da çelimsiz müddet içerisinde sonuçlanacağını anlatım etti.

"Hatırlatma dozlarının kesinlikle yapılmasını istiyoruz"

Vatandaşlara anımsatma dozunu yaptırmalarını öneren Ateş, laflarını şu halde sürdürdü:

"Daha geçmiş Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş yahut geçirmemiş bulunan şu anda her insanın telkih yaptırdığını biliyoruz. Aşı yaptırmayan aşırı azınlıkta yahut bu şahıslar filhakika Kovid-19 enfeksiyonu geçirmişler. Şu anda Türkiye'de ve dünyada fenomen rakamları artıştayken bu hastalıktan, bu virüsün maraz olumlu etkisinden korunmanın en dobra yolunun telkih bulunduğunu tamamımız biliyoruz. Dolayısıyla anımsatma dozlarının kesinlikle yapılmasını istiyoruz. Öncelikle riziko grubunda, gelecek yaşta ve muafiyet sistemi eneze bulunan yahut zevcelik fail ağırbaşlı rahatsızlıkları olanların da tek bugün kaybetmeden aşılarının yapılmasını öneriyoruz. Herkes düşüncesince şayet meyve icra ettikleri telkih üstünden minimal 3, 4 ay geçmişse ortak anımsatma dozu yapmalarını öneriyoruz."

TURKOVAC'ın sonuçlarına bakılınca tek vatandaşta ağırbaşlı alerjik tepkime gözlemlenmediğini tamlayan Doç. Dr. Ateş, sözlerini, "Alerjisi olanlarda TURKOVAC gerçekleştirmek oldukça emniyetli ortak yaklaşım. BioNTech'e dirlik şimdi ağırbaşlı alerjik reaksiyonlar gözlemlediğimiz düşüncesince ağırbaşlı alerjisi bulunan insanlarda şimdi az alerjik tepkime gerçekleştiren inaktif aşıların yapılmasını öneriyoruz. Ben emniyetli tarafta kalmaya baştan sona dikkat gösteriyorum. Ciddi ortak riziko faktörü yoksa, bu enfeksiyona yakalandığı devir koyu bakıma haz üzere ortak boyut gözlemlemiyorsam çoğu kez hastalarıma inaktif telkih yapmalarını öneriyorum." diyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?