Yaşam

Konservatuvar mezunu âmâ Abdullah, bağlamasıyla gönüllere dokunuyor

Antalya'da kendisi kabilinden gözsüz babasından öğrendiği putrel çalmayı çocukluğundan buyana sürdüren konservatuvar mezunu Abdullah Tiryaki, musiki hevesi ve taayyüş sevinciyle etrafına dayanıklı oluyor.

Konservatuvar mezunu âmâ Abdullah, bağlamasıyla gönüllere dokunuyor
25-01-2023 15:07
Antalya

Korkuteli ilçesinde canlı ve gözlerinde yüzdelik 60 görme kaybı mevcut 24 yaşındaki Tiryaki, kendisi kabil görmez putrel sanatçısı babası Mehmet Tiryaki'ye özenerek çocukluk çağında bu enstrümana alçalma sardı.

Bir müddet geçmiş yaşamını kaybeden babasının ıvır zıvır yaşlarda bağış etmiş olduğu mektepli bağlamasıyla çalgı aleti çalmayı öğrenen Tiryaki, dobra sanatlar lisesinin peşi sıra Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarını bitirdi. Tiryaki, ilçesinde kurulan Istanaz Sanat Merkezinde bağlamaya dikkat duyan bebek ve gençlere öğüt vermeye başladı.

Müzik öğretmeni peyda etmek düşüncesince sınavlara hazırlanmakta bulunan Tiryaki, elinden on paralık düşürmediği bağlamasıyla yaylalarda, köylerde dolaşarak türküler söylüyor. Müziğe tutkusuyla maruf ve görme engeli hasebiyle etrafında "Aşık Veysel"e müşebbeh Tiryaki, taayyüş sevinciyle de kendisi kabil engellilere kip oluyor.

"Engelimi kendim düşüncesince artıya dönüştürdüm"

Tiryaki, AA muhabirine, gözlerindeki yüzdelik 60'lık görme kaybı hasebiyle baş döndürücü az görebildiğini söyledi.

Görme kaybının musiki tutkusuna tek devir engel olmadığını anlatım fail Tiryaki, yaşamı ve en şişman sevdası yerine nitelendirdiği müziği toy nesle aşılamaya çalıştığını anlatım etti.

Tiryaki, musiki olmaksızın yapamadığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Günde 4-5 vakit putrel çalıyorum. Bağlama benim dirilik yoldaşım. Onsuz müşterek günüm yok. Onu müşterek çağ elime almayayım adeta bana küsüyor ve öbür çağ içimli çalamıyorum. Görme engelim var ama elleme müşterek musiki kulağım da var. Benim durumumda bulunan ayrıca henüz biçimsiz bulunan kişilere da bu engellerini yaşamlarında artıya dönüştürmelerini başvuru ediyorum."

İyi müşterek pedagog olmayı hayalet ettiğini dile getiren Tiryaki, "Bu enstrümanı bellemek isteyenlere herhangi müşterek devir asistan olacağım. Bir hayalim de Erdal Erzincan kabil üstatla müşterek sahneye çıkıp türküler çalıp, söylemek. Her tün değişik üstatları dinleyip, onların putrel sesiyle uyurum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?