Yaşam

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor

Konya'nın kadın muhtarlarından Özlem Çelik, Emirgazi kazasının rustik mahallesindeki hanımları toplumsal ve konuşu yaşama engelleme kılmak düşüncesince kurduğu kooperatifle bahçelerdeki üzümden ürettikleri 3 titrem pekmezi sektöre sürüyor.

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor
17-10-2021 12:44
Konya

Konya'nın Emirgazi ilçesine müteallik Öbektaş mahallesinin muhtarı Özlem Çelik, yöre mahallelerdeki bayanların içtimai ve iktisadi yaşama katılmaları düşüncesince kurduğu kooperatifle ürettikleri yöresel lezzetleri, tüketiciyle buluşturuyor.

Konya'nın Karapınar, Ereğli ve Emirgazi ilçelerinin kesiştiği Karacadağ eteklerinde yerleşmiş ve Büyükşehir Belediyesi Yasası'ndan evvel karye statüsündeki mahallelerde canlı bayanların hayatı, Özlem Çelik'in muhtar seçilmesiyle değişmeye başladı.

İki bebek ve ortak torun sahibi 46 yaşındaki Çelik, 100 sözü geçen Öbektaş Mahallesi'nde 2019'daki seçimde muhtar oldu.

Önceki fasıl yavuklu bulunan eşinin 1 oyla kaybetmiş olduğu muhtarlık yarışını 11 oyla ele geçiren Özlem Çelik, bayanlardan görmüş olduğu destekle kolları sıvadı.

Girişimci maraba kadınlar, kooperatifle ürünlerini ilişik değere dönüştürüyor

Karacadağ'ın "Özlem muhtarı", ev işleriyle ilgilenen, ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan bayanların iktisadi yaşama müdahale olmaları düşüncesince birleşke kurmaya değişmeyen verdi.

Köylerdeki 42 hanımla yola çıkan muhtar Özlem Çelik, gıda, yapı ve el sanatlarıyla istihsal yaparak, bölük halkında iktisadi kalkınmayı hedefliyor.

Kadınların teşebbüs ruhu rustik mahallede ekonomiye çelim veriyor

Bölgede istihlak düşüncesince yetiştirilen üzümü ekonomiye kazandırmayı hedefleyen kadınlar, ürettikleri 3 titrem pekmezi "Köyözü" markasıyla tüketiciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Kadın girişimciler, kestirmece 1 maaş derin çalışmanın peşi sıra üretilen, aroması ve tadıyla da beğenilir tabii pekmezden, kestirmece 200 bin teklik sağlık elde etmeyi bekliyor.

"Kadınlar ne denli güçlü, talimli ve şuurlu olursa maşer o denli çelimli ve bahtiyar olur"

Muhtar Özlem Çelik, AA muhabirine, tarzı kazanmasıyla mahallede hizmetlere aceleci başladığını söyledi.

Mahallede enfrastrüktür emek harcamaları ve iktisadi sağlık getirici planlara yoğunlaştıklarını özetleyen Çelik, "Koyun yetiştiriciliği ve bal üretimine müteallik planlar yaşama geçirildi. Şu anda köyde hacısı hocası bal üretiyor, 'ballı köy' olalım diyorlar. Geçen sene FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) kabilinden köyde 10 insana bigünah verildi. Biz de bu çalışmalara bitmeme ediyoruz." diyerek konuştu.

Çelik, Karacadağ eteğindeki rustik mahallelerden Öbektaş, Ekizli, Karaören ve Gölören'de faaliyetine süregelen Emirgazi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurduklarını belirterek, şu şekilde konuştu:

"Kadınlar aşırı enerjik ve ekonomiye ulama bildirmek istiyor. Evde ürettiklerini pazarlayamıyorlar. Emeklerini değerlendiremiyorlar, baştan sona boşa gidiyor. Bu kooperatifle o denli heyecanlandılar ki aralıksız çalışıyorlar. Evde imal edilen değme şeyin giderek satışını planlıyoruz. Şimdi pekmez sezonundayız, üretimi satışa hazırlayacağız. 'Kadınlar ne denli güçlü, talimli ve şuurlu olursa maşer o denli çelimli ve bahtiyar olur.' diyerek düşünüyorum. Kadın donanması gerekiyordu. Bu hanımlar o denli eski ki değme çeşitli kızgın işi yapıyor. Buna el çarpmak düşüncesince bu kooperatifi kurduk. İnşallah başaracağız da, iyi dönüşler var. Onlardaki coşku beni hâlâ da bahtiyar ediyor."

42 hanımla başladılar, hedefte bakliyat üretimi var

Kooperatifin kuruluşunda ve mamüllerin ruhsatlandırılmasında evcil yönetimlerden dayanaklık etmek aldıklarına ayraç fail Çelik, "Bu tabii pekmezi cıncık şişelerde marketlerde satışa sunmayı planlıyoruz. Üye sayımız 42 fakat eklenmek talip hanımlarımızı da bekliyoruz. Bakliyat üretimini de önümüzdeki sene planlayacağız. Ekimini alanda yapacağımız uzvi bakliyatı da satışa sunmayı hedefliyoruz." diyerek konuştu.

Çelik, muhtar seçilmesiyle alanda bayanların yaşamın değme durumunda olmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kadınların içtimai yaşama atılmasını istiyoruz. Kırsal mahalle ve iktisadi anlamda emekli ortak bölge. Burada bayanların alım satım merkezine gitme kabilinden olanakları yok. Bu kooperatifle sosyalleşmelerini de bildirmek istiyoruz. Kadını değme yerde kullanmak istiyoruz. Kooperatifimiz bayanların eğitimini, içtimai yaşantısı ve iktisadi özgürlüğünü amaçlıyor. Muhtarlığımla beraberce aşırı ortak tomar obje gündeme geldi. Bunun da ehemmiyetli görevi var. Önümüzdeki seçimde mahallelerimizde kadın muhtar adaylarımız çokça olacak."

Eğitimci Büşra da müteşebbis hanımlar arasında

Kooperatifin reis bey yardımcısı bulunan aritmetik öğretmeni Büşra Erdem ise kadın girişimini desteklediği düşüncesince kooperatifte toprak aldığını belirterek, "Bu civarda bayanların geride kaldığını ve bu kooperatifle ilerleyebileceğini düşündüğüm düşüncesince katıldım. Eğitimciyim, bilgilerimi onlarla paylaşmaya hazırım. Başkan kadın olmadığında hanımlarla ilgileniyorum." diyerek konuştu.

Bahçelerden topladıkları üzümleri ortak kol işlemden nâkil bayanlardan Güllü Erdem ise "Ayaklarımızın üstünde duracağız. Evimize iktisadi ulama sağlayacağız. Çok seviniyoruz. Diğer köylerdeki hanımlara da bunu öğretiyoruz. Onlar da ortak araya gelsin, bu işi yapsınlar." değerlendirmesinde bulundu.

Cemile Alan da 1 aydır pekmez üretimini sürdürdüklerini kaydederek, "Eşlerimize, 'Kendi ayaklarımızın üstünde durmaya çalışıyoruz.' diyoruz. Ürünlerimiz satılınca mülk gelecek, devletimizden beklemeyeceğiz. Kendimiz çalışıp kendimiz yiyeceğiz. Bizim de lakırtı hakkımız olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?