Yaşam

Kedileri 'Vasili' ile Ukrayna'dan ayrılan ikiz Türkiye'ye sığındı

Savaş dolayısıyla ülkelerinden ayrılarak Aydın'ın Kuşadası ilçesine mevrut Ukraynalılardan Tatyana ve Alexander Samonenko, savaşın üzüntüsünü yaşarken, yanlarında getirebildikleri kedileri "Vasili" ile zaman geçiriyor.

Kedileri 'Vasili' ile Ukrayna'dan ayrılan ikiz Türkiye'ye sığındı
11-03-2022 13:53
Aydın

Kuşadası Belediyesi ve taharri memuru polis maşer kurumlarının desteği ile otellere yerleştirilen 97 Ukraynalı ortada arazi meydan Tatyana (60) ve Alexander Samonenko (63) çifti, henüz önceki dinlence düşüncesince geldikleri ilçede, bu defa ülkelerine güven içinde dönebilmelerini sağlayacak sulh haberini bekliyor.

Kiev civarlarında oturdukları apartmana 26 Şubat'ta sadme fail bombanın sesinden ürküp hayatını kaybettiğini söyledikleri köpekleri "Richard"ın fotoğrafını yataklarının başucundan ayırmayan çiftin en iri tesellisi, kedileri "Vasili"yi de yanlarına alarak Türkiye'ye gelebilmek oldu.

Tatyana Samonenko, AA muhabirine, saldırıların başladığı günlerde evden dışarıya çıkamadıklarını, bombaların durduğu esnada ise hariç çıkıp alım satım yaptıklarını ve doğrudan eve döndüklerini söyledi.

Evlerine esenlemek mecburiyetinde kaldıkları anın tek aklından çıkmadığını tabir fail Samonenko, yaşadıklarını şu laflarla anlattı:

"Tam kapıdan çıkıyorduk, kapıyı kapattım ve o an biçim korkusu geldi aklıma. Otobüse bindiğimiz devir senelerce süresince yaşadığım ev aklıma geldi. Dışarı çıktığımızda yapının ortak kısmının bulunmayan bulunduğunu gördüm. Döndüğümde ağız ağıza bombalanmış olsa da o evime baştan tahavvül geçirmek istiyorum. O evde hayatımı berhayat olmak ve kan kabul geçirmek istiyorum. Dönünce inanıyorum ki komşularımız ve sevdiklerimiz hala yaşamda olacaktır. Bunun düşüncesince afsun ediyorum.

Ukrayna'da bizim oturduğumuz apartmanda Rus, Ukraynalı, Polonyalı vardı gücün kılıç tamamımız Ukraynalı olduk zira savaş vardı ve birleştik Rus ordusuna karşı. Hayatımız aşırı iyiydi, ortak iş yoktu. Devletten kimisi mutlu kimisi değildi gücün hepsi hayatında mutluydu. Farklı ortak devletin bizi kurtarmasına lüzum yoktu. Rus devleti neymiş hakkıyla halis muhlis Ukrayna'yı ve vatandaşları duman geçirmek istiyor."

Ukraynalıların barışçıl insanoğlu bulunduğunu kaydeden Samonenko, savaşın bitmesinin peşi sıra ülkelerine dönerek değme şeyi baştan nesir edeceklerine inandığını dile getirdi.

"Ne olursa olsun onu bırakamazdım"

Samonenko, köpeklerine aşırı üzüldüğünü fakat kediyi yanlarında getirdikleri düşüncesince şükrettiğini belirtti.

Ülkeden ayrılmadan önceki en iri endişesinin kedisini yanına alamamak bulunduğunu vurgulayan Samonenko, "Bombanın geldiği anda ne işe yaradığını anlamadık. Büyük ortak gürültüydü. Ne yapacağımızı şaşırdık. Sonra ortak baktık ki köpeğimiz ölmüş. Sadece kedimiz kalmıştı. Kızımız, Polonya'da gezim sektöründe çalışıyor, ısrarla ülkeyi ayrılma etmemizi istedi. Ülkeden ayrılınca araştırdık ve kedi düşüncesince de müsaade aldık. Ondan sonraları yola çıktık. Eğer kediye müsaade vermeselerdi gelmeyecektim. Kedimiz 10 yaşında. O bizim bundan sonraları çocuğumuz. Ne olursa olsun onu bırakamazdım." niteleyerek konuştu.

"Türkiye bambaşka"

Türkiye'ye nice defa tatile geldiğini özetleyen Samonenko, şunları kaydetti:

"O devir da aşırı beğenmiştik. Türk halkı hakkıyla aşırı ısıdam ve iyi. Buraya geldiğimde de ortak dükkana girdim. Kedi kumu alacaktım. Oradan güzeşte ortak Türk, az buçuk Rusça biliyordu. Benim sanırım Ukrayna'dan geldiğimi ayırt etti. Geldi ve benim masrafımı ödedi. 'Ne istiyorsanız yanınızda olacağız.' dedi. Tatile geldiğimiz zamanlarda düpedüz bu derece özen etmemiştim gücün buraya geldiğimizden bu yana o derece aşırı insanoğlu desteğe geldi ki hepsi ayağa kalktı. Bize gerekseme sıralaması soruyorlar. Sanki kişi ailemizin yanına geldik gibi. Türkiye bambaşka."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?