Ekonomi

KDK görme mânialı öğrencilerle ilgilendiren MEB'e tavsiye kararı verdi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), görme kaybı mevcut mektepli velisinin denk şartlardan yararlanabilmesi düşüncesince kızına şişman puntolu basılmış kitapların verilmesi yönündeki başvurusunda, Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı verilmesini kararlaştırdı.

KDK görme mânialı öğrencilerle ilgilendiren MEB'e tavsiye kararı verdi
13-10-2021 11:09
Ankara

Bir veli, yüzdelik 90 görme kaybı mevcut kızının akranlarıyla denk koşullarda terbiye alabilmesi, kısaca müşterek sene sonradan gireceği sınavda da mağdurluk yaşamaması düşüncesince "büyük puntolu" öğüt kitaplarının basılarak kendilerine verilmesini arzu etti.

Veli, bunun gibi olmaması halinde, harici bellekle kitapların kendilerine verilmesini, başkaca maddesel vaziyeti dobra olmaması nedeniyle kızının derslerine asistan olabilecek müşterek elektronik beyin realizasyon edilmesini istedi.

İlçe ulusal terbiye müdürlüğünce talebine müspet yanıt verilmesine karşın kitapların kendilerine ulaşmadığını tamlayan veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) şikayette bulundu.

KDK başvurusunda, taleplerinin karşılanmasını, gibi değilse de kızının alışılagelen öğüt kitaplarını okurken zorlanmaması düşüncesince kullanabileceği müşterek elektronik büyütecin taraflarına verilmesini talip veli, mevzuyla bağlılık dikkatsizliği yahut kusuru bulunanlar karşı muamele yapılmasını da arzu etti.

Başvuruyu değerlendiren KDK, Milli Eğitim Bakanlığının bilgisine başvurdu. Bakanlık kabilinden gönderilen yanıt yazılarında, "büyük puntolu yapıt basımı yapılmadığı, öğüt kitaplarının bakanlığın açıktan terbiye kapsamındaki genel ağ sitesinden realizasyon edilerek bastırılabileceği" belirtildi. Ayrıca, görme kaybı mevcut öğrenciler düşüncesince sınavlarda birtakım kolaylıkların sağlandığı tabir edildi.

KDK, incelemesi sonrası mevzuyla bağlılık Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı verilmesini kararlaştırdı.

Tavsiye kararında, yasalı tensikat kapsamında her insanın vesile eşitliği hakkına cemaat yer aldığı ve Milli Eğitim Bakanlığının görevleri arasında, tahsile erişimi kolaylaştırma, gelişigüzel vatandaşın terbiye imkanlarından denk derecede yararlanabilmesini sağlamaya müteveccih icraat yapmanın bulunmuş yer aldığı belirtildi.

Kararda, Bakanlık kabilinden hazırlanmakta olan Görme Yetersizliği Olan Bireyler Aileler İçin Rehberlik Kitapçığı'nda da "çocuğun görme kuru ve bilimsel niteliği olan özelliklerine uyarınca birtakım uyarlamaların yapılması"nın toprak aldığına ayraç edildi.

Başvurucu velinin taleplerinin hâlâ evvel karşılanmadığının belirleme edildiği, bu şartların öğrencinin akranları ile denk koşullarda sınava hazırlanmasına bariyer oluşturduğu vurgulanan kararda, "Kurumumuzca meydana getirilen kıymetlendirme neticesinde, görme mânialı öğrencilerin öbür öğrencilerle denk koşullarda terbiye alabilmesinin sağlanması ve bu mevzuda lüzumlu tedbirleri kabul etme fariza ve sorumluluğunun idareye ilişik yer aldığı dikkate alındığında, oluşacak mağduriyetlerin giderilmesi düşüncesince hazırlık katılması hususunda idareye tavsiyede bulunulması gerektiği akıbet ve kanaatine varılmıştır." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?