Ekonomi

Kardemir, domestik ve ulusal tren tekerini rayına oturttu

Türkiye'nin önceki ağırbaşlı endüstri fabrikası KARDEMİR, yerel ve ulusal kendisine ürettiği tren tekerinde ihracata odaklandı.

Kardemir, domestik ve ulusal tren tekerini rayına oturttu
16-11-2021 11:05
16-11-2021 11:05
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Fabrikalar kuran fabrika" namına anılan KARDEMİR'in tren tekeri istihsal tesisini görüşme etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Varank'a ziyaretinde, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ile Niyazi Güneş, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti İl Başkanı İsmail Altınöz, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdal Erdem, Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Ali Oflaz ve Genel Müdürü Necdet Utkanlar zevcelik etti.

Varank, KARDEMİR'deki incelemelerinin arkası sıra icra ettiği açıklamada, "KARDEMİR, Türkiye'de kuvvetli polat endüstrisinin başladığı, medarıiftiharımız bulunan müşterek şirketimiz. KARDEMİR ziyaretimiz çerçevesinde de derinlemesine senelerdir konuşulan ve bundan böyle nihayete ermiş bu devasa tren tekeri istihsal tesisini görüşme ettik, imalat karşı bilim aldık." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Türkiye'de ekleme altın üretimle kalkınmanın değme devir destekçisi müşterek hükümet namına cereyan ettiklerini belirterek, "Tren tekerleri, alışılagelen kuvvetli polat üretimini ekleme altın duruma getiren müşterek proses. Türkiye'nin senede 40 bin tren tekeri ithalatı var. Burada gördüğümüz tesis, 200 bin adetlere derece aşırı ayrımlı kategorilerde tren tekeri üretebilen müşterek yer. Raylı erişim sistemleri, dünyada standartların aşırı koyu halde uygulanmış bulunduğu müşterek sektör. Bu tesiste imal edilen tren tekerleri de aşırı ayrımlı vagonlarda, raylı sistemlerde kullanılabiliyor, aşırı ayrımlı modeller burada üretilebiliyor. Yük vagonu tekerlerinden Marmaray'da kullanılabilen tekerlere derece bu tesiste istihsal ika yeteneği var." bilgisini verdi.

"Ülkemizi üretimle kalkındırmanın derdindeyiz"

Yaklaşık 170-180 milyon dolarlık yatırımla bu tesisin yaşama geçirildiğine dikkati çekici Varank, şunları kaydetti:

"Burada Türkiye'nin ihtiyacını karşılamanın indinde inşallah önümüzdeki çağda bu tekerlerin lazım sertifikasyonları peyderpey almasıyla baş başa ağırbaşlı müşterek dış satım yapılacak. Peki buradaki ekleme bedel nedir? diyerek sorarsak alışılagelen koşullarda müşterek yapım demirinin tonu 700 dolarken buradaki tren tekerleri işlenip üretildikten sonraları tonu 1800 dolarlara derece çıkabiliyor. Aradaki ekleme bedel de vatanımızda eksik oluyor. Avrupa'da biraz ülkenin başarabildiği müşterek işi Türkiye'de Karabük'te başarmak, emekçilerin, mühendislerin bu tekerleri üretmesi sevinme verici. Türkiye'de ekleme altın üretimi desteklemeye bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, domestik yahut ecnebi yatırımcıları destekleyerek ülkemizi üretimle kalkındırmanın derdinde olmaya bitmeme edeceğiz."

Burada imal edilen tekerlerin müşterek kısmının halihazırda Türkiye'de kullanıldığını ve önceki el ihracatının gerçekleştirildiğini tamlayan Varank, "Avrupa'ya buradaki tren tekerleri ihraç edilebiliyor. İstanbul'daki vatandaşlarımız, bu domestik ve ulusal tekerlerle etkin Marmaray'da yolculuk ediyorlar. Buranın en ehemmiyetli yeteneklerinden müşterek tanesi kendilerine doğrulama edilen değme çeşitli modeli öz kalıplarıyla geliştirip bunları üretebilmeleri. Türkiye'de ne sınıfta müşterek teker gereksinimi var ise bundan sonraları Karabük'te bunu karşılayabileceğiz ve bunun ihracatını yapabileceğiz. Türkiye'de önceki bulunduğu denli Avrupa'da da biraz ülkeden müşterek tanesiyiz. Uzun senelerdir esasta konuşulan müşterek mevzudan bahsediyoruz. 5-6 sene ilkin bu işin yatırımı başladı. 2018'de önceki üretimlerden sonraları lazım sertifikasyonların alınmasıyla baş başa bu tekerler de hem Türkiye'de hem iklim haricinde kullanılabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

İhtiyacın 5 katını karşılayabiliyor

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdem de "2004'te süregelen tren rayı üretimi, Cumhurbaşkanı'mızın gösterimi hesabına başlatılan çalışmalarla 2006'da yaşama geçirildi. İkinci görünüm namına da tren tekeri dair adımlar atıldı. Şu anda ülkemizin ihtiyacının 5 sert büyüklüğünde müşterek istihsal tesisine sahibiz." bilgisini verdi.

Asıl amaçlarının dış satım bulunduğunu vurgulayan Erdem, "Avrupa'daki halis muhlis sertifikalarda tarz alındı. İhracatımız bu sene zarfında başlamış bulunuyor. Önümüzdeki senelerde Avrupa'da ve dünyada tren tekerleği dair iddialı müşterek yapı olacağız. Yerli mühendislerimizin vizyonuyla tarz alıyoruz. Hem hükümetimize hem Sayın Bakan'ımıza katkılarından çevre teşekkürname ediyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?