Yaşam

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın acıklı yalnızlığı

"Bursa'nın Karagözü" meddah Hüseyin Bağlar'ın geçirdiği ihtisas krizi kararı vefatının üzüntüsünü canlı "Hacivat" karakterini canlandıran Bülent Akay, 15 sene aşırı sayıda gösteride beraberce fariza almış olduğu arkadaşının peşi sıra sahnesinde bekâr kaldı.

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın acıklı yalnızlığı
21-10-2021 16:09
Bursa

Bülent Akay'ın (62), çocukluğunda radyodan dinlediği temsillerle tanımış olduğu Hacivat ve Karagöz'e merakı hâlâ sonradan iri ortak tutkuya dönüştü. Dinlediği oyunları ezberleyen, mahallelerde gerelti kurarak arkadaşlarına hayalet oyunu sunan Akay, arkası sıra Hacivat ve Karagöz'ün tasvirlerini de yaparak bu ahacık kendisini geliştirdi.

Hazırladığı tasvirleri Bursa'ya satmaya mevrut Akay, şehirde tanıştığı hayali ustası Tayfun Özeren ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırarak türlü etkinliklerde oyunluk aldı.

Özeren'in hayali namına bitmeme ika sonucunda alması hesabına yolu, Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan mütekait namı öteki "Bursa'nın Karagözü" Hüseyin Bağlar ile kesişen Akay, tahminî 15 sene süresince Hacivat ve Karagöz'ü baş başa canlandırdı.

Hacivat ve Karagöz'ü emlak içre ve haricinde nice organizasyonda asimilasyon fail ikili, kentteki nice etkinlikte bitirdikleri atışmalarla halkın sevgisini kazandı.

"Bursa'nın Karagözü" Bağlar'ın, sabık ay geçirdiği his krizi sonucunda yaşamını kaybetmesi sonucunda bekâr küsurat "Hacivat" Bülent Akay, sahnesine de acemi ortak Karagöz yetiştirinceye ve arkadaşının acısı hafifleyinceye denli ara ödeme sonucunda aldı.

Arkadaşından yadigar küsurat Karagöz kostümüne sarılarak ona bulunan özlemini özetleyen Akay, yoğun pıtrak Bağlar'ın mezarına tedricen afsun ediyor.

"Küçükken Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum"

Bülent Akay, AA muhabirine, küçüklüğünde TRT İstanbul Radyosu'nda piyasaya sürülen Karagöz temsillerini on paralık kaçırmadığını söyledi.

TRT Radyosu'nda izlence önleyen "Hayali Küçük Ali" namına aşina Muhittin Sevilen'i cankulağı dinlediğini ve onu imitasyon etmeye çalıştığını tabir fail Akay, "Hatta mahallede ufaklıklara Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum. Çocukluk ve çaylaklık yıllarında Hacivat ve Karagöz tasvirleri yapıyordum." dedi.

Bağlar'la 2006'da Bursa'nın Orhaneli ilçesinde planlı Karagöz Festivali'nde Hacivat ve Karagöz'ü canlandırmaya başladıklarını aktaran Akay, "Festivalde bizi baş döndürücü beğendiler ondan sonradan tahminî 15 sene Hüseyin Bağlar ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırdık." sanarak konuştu.

Bursa Valiliğinin kendilerine eş çıktığını ve resmi programlara götürdüğünü aktaran Akay, tahminî 15 kat emlak dışına çıktıklarını, Çin, Dubai, Bahreyn, Almanya, Fransa ve Avusturya'da türlü şenlik ve fuarlarda Hacivat-Karagöz'ü canlandırarak Bursa'yı asimilasyon ettiklerini dile getirdi.

"Kalp krizi denen kırıklık Karagözümü bizlerden ayırdı"

Çok sevilmiş olduğu altın dostu "Bursa'nın Karagözü'nü tahminî 40 güneş geçmiş toprağa verdiklerini anımsatan Akay, şöyleki konuştu:

"Ölmeden ortak güneş geçmiş Gemlik Zeytin Festivali'nde tanıtım gösterisi yapmıştık. Çok dobra anılarımız olmuştu festivalde. Hiç beklemiyorduk. Ani ölümü bizleri hakkıyla üzüntüye saldı. Kalp krizi denen kırıklık maatteessüf Karagözümü de buldu ve onu bizlerden ayırdı. Üzgünüz fakat biz yaşamda olduğumuz sürece kadim arkadaşım Karagöz Hüseyin Bağlar'ı çocuklara, büyüklere söylemeye bitmeme edeceğiz. O bizim kalbimizde daima yaşayacak. Fani dünya.

Karagözüm yaşasaydı bu hayattaki eğlencelerin, ufaklıklara verilecek dobra mesajların devamını isterdi. Bundan baş döndürücü eminim. Üzülmekle bu arada Karagözümün bıraktığı yerden acemi Karagözlerle, Hacivat ve Karagözü yaşatmaya, asimilasyon etmeye bitmeme edeceğiz. Onu baş döndürücü özlüyorum. Hala öldüğüne inanamıyorum. Zaman devir 'Beni niçin aramadı?' sanarak kendime soruyorum. Sonra Karagözümün terk-i emlak eylediğini hatırlıyorum ve baş döndürücü üzülüyorum. Yerini tüplemek hakkıyla hazırlop değil. Ömrümün sonuna denli onun hatıraları benimle bu arada yaşayacak. Ona ortak namus borcu bildiğim gösterilerin bitmeme etmesi düşüncesince de elimden mevrut çabayı sarfiyat edeceğim."

Bağlar'ın duruşu, mimikleri, nağme tonu ve karakteriyle Karagöz'ü baş döndürücü elleme asimilasyon ettiğine dikkati çekici Akay, "Hüseyin Bağlar'ın en iri pozitif yanları tipinin, karakterinin ve yüzünün Karagöz'e baş döndürücü benzemesiydi. Saçlarının olmaması da nazarıitibar çekiciydi. Karagöz'ü baş döndürücü dobra tabir fail ortak beniz yapısı vardı. Allah yağmur eylesin." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?