Ekonomi

Karadeniz'de hamsi bereketi

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde denize oluşturulan balıkçılar limana tonlarca hamsiyle döndü.

Karadeniz'de hamsi bereketi
02-11-2021 18:24
Kastamonu

Palamut sezonundan umduğunu bulamayan balıkçıların yüzünü hamsi bereketi güldürüyor.

İnebolu ilçesi açıklarında sabaha denli avlanan balıkçılar sabahın er saatlerinden itibaren Evrenye Balıkçı Barınağı'na gelmeye başladı. İskeleye yanaşan teknelerdeki hamsinin gerekseme fazlası, balık fabrikalarına atıf yapılmak neredeyse kamyonlara yüklendi.

Balıkçıların bol oranda hamsi avlaması tezgahlara da müspet yansıdı. İnebolu'da hamsinin kilosu 10 liraya denli düştü.

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Turan Akın, AA muhabirine, şeb süresince avlanan balıkçıların gelmesiyle limanda kocaman ortak bulanıklık yaşandığını söyledi.

Balıkçı barınağına 50-60 balıkçı teknesinin antre yaptığını tamlayan Akın, "Bu sene pelit olmadı. Hamsiden balıkçılarımızın yüzü güldü. Bugün alçak üst bin tonun üstünde hamsi sevkiyatı yaptık. Görüyorsunuz esnafımız sebepleniyor, balıkçılarımız sebepleniyor. Şu anda İğneada'dan Hopa'ya denli hamsi var. Gırgırlarımız, mutedil su trollerimiz bu hamsiyi tutuyor şu anda. Hamsiden hakkıyla iklim ekonomisine elleme katkılarda bulunuldu." dedi.

Hamsinin gerekseme dahası bulunduğu düşüncesince Sinop ve Samsun'daki balık fabrikalarına atıf edildiğini tabir fail Akın, "Bunlar oyun fabrikalarında işleniyor, taşınmazlar dışına dış satım yapılıyor. Ülkemize ağır getirisi oluyor." ifadelerini kullandı.

Samsun'da çalışkanlık yayınlayan Sürsan Balık Unu Fabrikası Müdürü Erkan Altuntaş ise şunları dile getirdi:

"Şu anda hamsi sezonu baş döndürücü dobra gidiyor. Piyasa doyduğu için, ortak tomar bulunduğu düşüncesince hamsiyi oyun fabrikalarına gönderiyorlar. Fazla tonaj bulunduğu için. Biz bunu balık unu, balık düşman yapıyoruz. Balık unundan da balık yemi yapmış olup ekin balıklarına veriyoruz. Türkiye ekonomisine yardım sağlıyoruz. Hamsi sabık sene zayıftı lakin bu sene baş döndürücü bol. Karadeniz ekonomisine de en kocaman yardım sağlayıcı da aktarılan hamsi. Hamsicilik elan dünkü başladı. İnşallah ayın sonuna akla yatkın havalar bozsun, hamsicilik bitmeme edecek. Hopa'dan Ereğli'ye denli hamsi var. Şu anda balığın en dip bulunduğu arazi İnebolu, elan sonraları Ereğli ve Hopa."

Samsunlu balıkçı Bünyamin Aydın ise hamsi sezonundan baş döndürücü mutlu olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Sezon elleme gidiyor. Hamsi avcılığı şeb 22.00 derece başlıyor sabaha erinç vakit 4.00-5.00 derece sona eriyor. Kayık başı 50 ton, 100 titrem balık var. Her kayığa uyarınca değişiyor. Burada 60-70 ekip kayık vardır. Hepsi kocaman hamsi. Piyasaya da gidiyor, balık fabrikalarına da gidiyor, bire ortak balık. Ama kişilerin işine elan elleme geldiği düşüncesince dökmeye gidiyor. Geçen sene aktarılan balığın kilosu 2 liraydı, bu sene ne kabil daha ortak izah yok. Daha mevsim dünkü başladı, önümüzde şita var. Allah kader ederse ortak şeyler olacak. Kışı bekliyoruz, kar suyu kulağına kaçacak, ondan sonraları da bitmeme edeceğiz inşallah."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?