Yaşam

Karaciğeri kestirmece 6 kıvrım büyüyen hastaya 'hayat kurtaran' operasyon

Karın bölgesindeki şişkin zımnında günce işlerini yapması imkansız bir duruma mevrut 49 yaşındaki Özlem Günaydın'ın tahminî 6 kıvrım büyüyerek 8,5 litre hacme vasıl karaciğerindeki kist ameliyatla alındı.

Karaciğeri kestirmece 6 kıvrım büyüyen hastaya 'hayat kurtaran' operasyon
29-09-2021 16:40
Ankara

Özlem Günaydın, AA muhabirine, polikistik karaciğer hastası olduğunu, ameliyat kazanmak düşüncesince Elazığ'dan Ankara'ya geldiğini söyledi.

Hastalığı zımnında karaciğerinde kistler oluştuğunu tabir fail Günaydın, "Yaklaşık 2,5 senedir ağırbaşlı açıdan rahim şişliğim vardı. Artık zatî ihtiyaçlarımı karşılayamıyordum ve beni aşırı erinçsiz ediyordu. Bunun dışında kemirmek yiyemiyordum, aşırı ağırbaşlı kilogram kaybım vardı. Karaciğerim organlarıma edisyon meydana getirdiği düşüncesince ağrılarım oluyordu, hab düzensizliğim vardı." dedi.

Günaydın, ameliyat olmasının üzerinden 4 çağ geçtiğini ve kendini aşırı güzel hissettiğini dile getirerek, şu halde konuştu:

"Ameliyatın peşi sıra kendimde emniyetsiz derecede yeğnilik hissediyorum, rahim şişliğimin olmaması beni aşırı şaşırttı. Yoğun bakımdayken elimi karnıma koyduğumda birlikte nesne hissetmedim ve 'Acaba narkozdan çevre karnımı hissedemiyor muyum?' sanarak düşündüm. Çünkü bu derece küçülme beklemiyordum. Daha sonraları hemşireden karnıma dokunmasını istedim ve o dokunduğunda esas bulunduğunu anladım. Şu an aşırı mutluyum, rahatım ve hafifim."

"Karnının içi ağız ağıza şişman birlikte karaciğerle dolmuştu"

Ameliyata bağlı bilgelik sağlayan Lokman Hekim Akay Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Can, Günaydın'ın, hastanelerine başvurduğunda rahim bölgesinin ince haleldar ve vakfe pozisyonunun haleldar bulunduğunu belirterek, "Hastamızın yürümesi, oturması ve kalkması sıkıntılıydı. Karnının içi ağız ağıza şişman birlikte karaciğer çeşidinden dolgulu ve hariç akıllıca itilmiş durumdaydı." dedi.

Polikistik karaciğer hastalığının kalıtım bilimi müteaddi bulunduğunu ve bulunmaz görüldüğünü özetleyen Can, "Hastalık zımnında karaciğerin gelişigüzel tarafında kistler oluşuyor. Bu kistler büyürken karaciğerin kendisini de büyütüyor. Bu vaziyete karaciğer büyümesi ismini veriyoruz. Hastamızda bu anca birlikte boyuta ulaşmıştı ki bundan böyle karnın içre gayrı organlara on paralık arazi kalmamıştı. Karaciğer dun derece inerek lüzum kesesine ve etraflı bağırsaklara edisyon uygulayacak seviyeye gelmişti." ifadelerini kullandı.

"1,5 litre olması müstelzim karaciğer tahminî 8,5 litreye ulaşmıştı"

Prof. Dr. Can, erişkinlerde karaciğerin alışılagelen boyutunun 15 santimetre ve kütlesinin 1,5 litre bulunduğunu belirterek, "Normalde kütlesinin 1,5 litre olması müstelzim karaciğer, hastamızda tahminî 8,5 litreye ulaşmıştı. Uzunluk yerine da 15 santimetre olması müstelzim karaciğer 45 santime ulaşmıştı. Yani dev birlikte karaciğer bulunuyordu." bilgisini paylaştı.

Ameliyatla hastanın karaciğer dokusunun ve karaciğerindeki kistlerin birlikte yönünü aldıklarını özetleyen Can, şunları kaydetti:

"Ameliyat tahminî 4,5 vakit sürdü. Kistlerle devasa bir vaziyete mevrut karaciğerin tahminî yarısını aldık. Sağlıklı karaciğer dokusunun hoppadak ıvır zıvır birlikte yönünü aldık. Aldığımız kısmın aşırı şişman bölümü kistlerden oluşuyordu. Bu halde ameliyatımızı tamamladık. Hastamız ameliyattan sonraları birlikte geceleyin koyu bakımda kaldı, 8 vakit sonraları önce kere kalktı ve yürüdü."

Prof. Dr. Fatih Can, hastanın ağızdan beslenmeye başladığını ve afiyet durumunun güzel bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?