Sağlık

Kanser tedavisinde ‘Robotik Cerrahiler’ uzmanlara avantaj sağlıyor

Robotik Cerrahi tekniği sebebiyle uzmanlar, ameliyatları vücutta şişman ortak kesi oluşturmadan konforlu ortak düzelme süreci ile sağlayarak hastanın dirim standardını arttırıyor.

Kanser tedavisinde ‘Robotik Cerrahiler’ uzmanlara avantaj sağlıyor
01-12-2021 14:45

Jinekolojik cerrahide; dokunmabana ameliyatları, rahmin çıkarılması, şişman yetenekli miyomların alınması, genital sarkmaların düzeltilmesi, mestur tüperin açılması kabilinden akıbet basamak ağır jinekolojik ameliyatların aşırı şişman kısmı robotik cerrahi sistemle yapılıyor. Medicana Ataşehir Hastanesi Kadın Doğum Ve Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, “Biz, avrat doğumda Türkiye'de önce robotik cerrahi karşıcı ekibiz. Robotik cerrahiyi en kesif tercih ettiğimiz alanlar, jinekolojik kanserler dediğimiz kanserler arasında rahim ağzı kanseri, rahim ve ya endometrium kanserinde, er mertebe mebiz kanserlerinde aşırı sıkı namına kullanıyoruz.” dedi.

Da Vinci Robotik Cerrahi, gayrı adıyla robot teknolojisi, tababet dünyasında cerrahinin eriştiği en encam uygulayım bilimi durumuna geldi. cerrahların robot teknolojisi sebebiyle gerçekleştirdiği ameliyatlar vücutta kesi oluşturmadan konforlu ortak düzelme süreci oluşturmakta ve hastanın dirim kalitesi arttırmakta Jinekolojik cerrahide; dokunmabana ameliyatları, rahmin çıkarılması, şişman yetenekli miyomların alınması, genital sarkmaların düzeltilmesi, mestur tüplerin açılması kabilinden akıbet basamak ağır jinekolojik ameliyatların aşırı şişman kısmı robotik cerrahi sistemle yapılıyor. Robot teknolojisi, rahim ortamında konforlu ortak biçimde terzilik atabilme ve ayrıca aletleri bileğin dönemeyeceği genişliğinde döndürerek cerraha şişman kolay sağlıyor.

“Robotik cerrahiyi en kesif tercih ettiğimiz alanlardan birincisi, genital kanserler”
Konu üzerine mütekellim Kadın Doğum Ve Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, “ Dünyada robotik cerrahinin kullanılması 1990'lı yılların böylece başladı. Temel namına hâlâ er ancak gerçek bizim şu anda Da vinci sistemi dediğimiz sistem, 1999 senesinde düzene girdi ve kullanılmaya başladı. 2005 senesinde da jinekolojik hastalıklarda, dişi hastalıkları dalında FDA onayı alındı. Ondan sonradan da lazım Amerika'da, gerekse Avrupa'da aşırı aceleci ortak tasarruf piyasası bulmaya başladı. Biz, avrat doğumda Türkiye'de önce robotik cerrahi karşıcı ekibiz. 2008 senesinde başladık ve aşırı ağır ortak serimiz oldu. Hangi bölgelerde kullanıyoruz, En kesif tercih ettiğimiz alanlar birincisi, genital kanserler, jinekolojik kanserler dediğimiz bu kanserler arasında rahim ağzı kanseri, rahim ve ya endometrium kanseri, yumurtalıkların er çevrim kanserleri aşırı sıkı kullanabileceğimiz alanlardan, ortak ötekisi endometrisi dediğimiz ilkin hanımlarda adetlerde aşırı ağır sancı, ilişkide sancı, sayı çağında makata vuran ağrı, idrarda yanma, idrarda nezif kabilinden kendini mahsus fail endometriozis ki ilkin sıkı endometriyozi diyoruz. Bu olaylarda robotik cerrahi aşırı yayılmış namına kullandık ve kullanıyoruz. Bir apayrı kesif tercih ettiğimiz düzlük miyomlar. Kadında en kesif gördüğümüz dobra kuşkulu tümörler içerisindedir miyomlar ilkin bebek umudu bulunan kişilerde, rahimi destek olmak üzere miyomların katılması robotik cerrahiyle aşırı kırılan ortak biçimde ortadan kaldırıp gine aşırı kırılan neymiş ortak mikroskop altında dikiyormuş kabilinden rahim duvarını dikerek gebelikte ve tevellüt sırasında riski en organ indirecek biçimde cerrahi uyguluyoruz. Bu da robotik cerrahinin aşırı kesif kullanıldığı alanlardan biri” dedi.

“Riskli bulunan olaylarda robotik cerrahi işlemi yaparak hastalarımıza araştırma görevlisi oluyoruz”
Prof. Dr. Göçmen, “Genital sarkmalarda da roboik cerrahiyi kesif kullanıyoruz. Özellikle güçlü doğumlara ilişkin karşımıza çıkan rahim sarkması, vajinal sarkmalar gine bizim aşırı yayılmış namına robotik cerrahi tercih ettiğimiz alanlardan ortak tanesi. Bunun haricinde gine ilkin tekrarlayan hamilelik kayıplarında rahim ağzı yetmezliği varsa bunlarda rahim ağzına abdominal duyurum dediğimiz ortak terzilik atarak gebelikte er tevellüt riskini ve ya düşüt riskini ortadan kaldırmaya müteveccih ortak cerrahi uyguluyoruz.

Bunun haricinde elbette gayrı alanlar da var. Özellikle karmaşa dediğimiz ve ya çetin rahimi kabul etme ameliyatlarında aşırı yayılmış namına dünyada da bizde de geçer not robotik cerrahiyi ehemmiyetli ortak alternatif namına hastalarımıza sunuyoruz. “ niteleyerek konuştu.

“Robotik cerrahilerle cerrahi müdahale yaptığımız hastalar ameliyattan sonradan dört - ilkokul saatte ayağa kalkmış oluyor”
Prof. Dr. Ahmet Göçmen, robotik cerrahinin avantajlarını sıraladı “Niye robotik cerrahi kullanıyoruz? Birkaç nedeni var. Bunlardan birincisi kırılan kesiler ve dikişlerle işlemlerimizi yapmış oluyoruz. İkincisi dokuyu aşırı yakından görerek işlemi gerçekleştiriyoruz. Neredeyse on santimlik ortak mesafeden dokuya yaklaşıyoruz. Sanki tığ mikroskop altında cerrahi müdahale yapıyormuş kabilinden ameliyatlarımızı yapıyoruz. Dolayısıyla hem hastaya hâlâ kırılan ortak cerrahi müdahale yapmış oluyoruz. Hem hâlâ çelimsiz müddet hastanede kalmasını sağlıyoruz. Daha çelimsiz müddette toplumsal yaşama ve şayet çalışıyor ise işine dönmesini sağlıyoruz. Bir apayrı pozitif yanları da bariz cerrahi ile kıyasladığımızda hâlâ estetik, hâlâ ıvır zıvır deliklerden bariz cerrahiyle yapacağımız cerrahileri yapmış oluyoruz. Özellikle ur olaylarında tığ batın altı batın üstü kesilerle cerrahimizi yapıyoruz. Halbuki robotik cerrahiler ile yaptığımızda 5 delikten yahut arada sırada 4 delikten bu cerrahiyi tamamlamış ve yapmış oluyoruz. Dolayısıyla ameliyattan ahir dördüncü, beşinci saatte hastamız ayağa kalkmış oluyor. Erken devirde hareketli oluyor, er devirde hastaneden çıkıyor ve hastamızı er devirde toplumsal yaşama kazandırmış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?