Ekonomi

Kamu ihalelerine bağlı yönetmeliklerde düzenlemeye gidildi

Mal ve fariza alımı ile imal işleri ihalelerinin baş döndürücü az öneri belirleme ve kıymetlendirme işlemleri yapılmadan en az öneri üstünde bırakılmasına müsaade verici bulunan tensikat yürürlükten kaldırıldı.

Kamu ihalelerine bağlı yönetmeliklerde düzenlemeye gidildi
30-11-2021 13:49
Ankara

Kamu İhale Kurumu (KİK), para ve görev alımı, imal işleri ve elektronik ihale infaz yönetmeliklerinde tensikat yaptı.

Kurumun söve anlaşma, müşavirlik görev alımı, görev alımı, para alımı, imal işleri ihaleleri ile elektronik ihale infaz yönetmeliklerinde ayrım yapılmasına ilişikli yönetmelikler ve İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ ve Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına ilişikli Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan değişikliklerle, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararları üzerine, para ve görev alımı ile imal işleri ihalelerinin çok düşüt öneri belirleme ve kıymetlendirme işlemleri yapılmadan en düşüt öneri üstünde bırakılmasına müsaade verici bulunan tensikat yürürlükten kaldırıldı.

Buna göre, yönetmeliklerde planlı akçasal limitlerin altında artan ihalelerde, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, çok düşüt öneri açıklaması istenilmesi yahut çok düşüt öneri uç değerinin altında öneri sunan isteklilerin tekliflerinin izah istenmeksizin reddedilmesi yoluyla ihale işlemlerine bitmeme edilmesi gerekecek.

Aşırı düşüt öneri sorgulaması meydana getirilen elektronik ihalelerde isteklilere ilişik yükümlülüklerin namına getirilmemesi şeklinde gerçekleştirilecek işlemler ve ihale komisyonlarının öneri değerlendirmesine bağlı öteki işlemleri de açığa kavuşturuldu.

Bu çerçevede, çok düşüt öneri açıklamasının isteneceği ihalelerde, yeterlilik detayları tablosunda bildirme edilen bilim ve belgeleri belgeleme edici belgeleri yahut çok düşüt öneri açıklamasını sunmayan isteklilerin teklifleri kıymetlendirme dışı bırakılacak, ilgililer üzerine başkaca müşterek müeyyide uygulanmayacak.

Öte taraftan ihale sürecinde tahsil edilen türlü kararların bildirilmesine müteveccih ölçün formlarda toprak meydan müracaat sürelerinin giriş tarihlerine bağlı kodifikasyon de yapıldı. Söz konusu süreler, ihbarname tarihini izleyen günden itibaren başlayacak. Böylece pratikte karşılaşılan tereddütler ortadan kaldırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?