Ekonomi

Kadınlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor

Anadolu'nun yerel el dikimi ten ayakkabısı yemeni, ten el işi ustası 7 hanımının kurduğu kooperatifin, 6 metrekarelik atölyesinde imal edilen toy tasarımlarıyla dış satım pazarına açıldı.

Kadınlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor
08-03-2022 15:09
Ankara

Ankara'da 7 kadın, anadan görme yemenileri çağcıl tasarımla birleştirerek doğallığını bozmadan üretmek, taşınmazlar içre ve taşınmazlar haricinde tanıtımını gerçekleştirmek ve eş istihdamına ulama arz kılmak üzere 11 Kasım 2021'de İlknur Ünal öncülüğünde, "Yemenia Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"ni kurdu.

Altındağ ilçesindeki zamanı Hamamarkası'nda, birleşke içerisinde kurulan 6 metrekarelik atölyede, ağız ağıza cilt ve tabii malzemeler kullanılarak el işçiliğiyle meydana getirilen yemenilerin beraberinde çanta, cüzdan, tümsekli ve kolye kabil mahsulat de üretiliyor.

Atölyedeki tasarımlarda, Geleneksel El Sanatları Bölümü mezunu yahut cilt sanatına anahtar vermiş hanımlar çalışıyor.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'nde toprak düzlük anadan görme pabuççuluk dalında istihsal önleyen kadınlar, genel ağ üstünden ve telefonla aldıkları siparişleri, ABD'nin California eyaletindeki San Francisco şehri ile Brezilya'ya da gönderiyor.

Elde ettikleri gelirlerle familya bütçelerine ve yemeni sanatının yaşatılmasına ulama sunan müteşebbis kadınlar, üretimde toprak kabul kılmak talip hanımlara eğitimler vererek, istihsal zincirine katılmalarına da olanak sağlıyor.

"Amacımız eş istihdamını, hars ve zanaat değerleriyle buluşturmak"

Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı zahmetli bankacı İlknur Ünal, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, eş istihdamını, hars ve zanaat değerleriyle buluşturmak üzere kooperatifi kurduğunu söyledi.

Yemeninin bellik şekilde tescillendiğini tamlayan Ünal, "Yurt dışına da mahsul satmaya başladık. ABD'de San Francisco ve Brezilya'ya satışlarımız oldu. Esas şekilde cilt ayakkabılar üstüne çalışıyoruz. Çünkü bunun bulunmayan olmaya beniz tutmuş zanaatlar arasına girdiğini biliyoruz. Kadınlarımız, atölyemizde içtimai birlikte müstevi da bulmuş oluyorlar. Sohbetlerimiz, yemeni markasını ne millî birlikte bellik şekilde evren pazarlarında tanıtabiliriz ve gelişigüzel güzeşte güneş gerçekte elan birlikte tomar hanımı bu zanaatla buluşturmak üstüne oluyor." dedi.

60 salname küçümseyici birlikte ustadan yemeni eğitimi

İlknur Ünal, birleşke üyesi cilt el işi zanaatkarı kadınların, Ankara Kalkınma Ajansı'ndan tahsil edilen bağış ile işe başladığını ve 60 salname küçümseyici birlikte ustadan yemeni eğitimi aldığını anlattı.

Zamanla, yemeninin beraberinde Türk kültürüne alakadar "bodrum sandaletleri" ve "körüklü çizmeler" kabil ayakkabıların da üretimini muktedir olmak düşüncesince çalıştıklarını tamlayan Ünal, bu sanatla ilgilenen ve aralarına eklenmek talip tamamı hanımları atölyeye çağırma etti.

İlknur Ünal, "Her hanımımız ürettiğinin karşılığını birlikte 'emek listesi' karşılığında alır. Kadınlara şu biçimde birlikte çağrımız var, şayet cilt ve ayakkabıyla ilgililerse yada en azından gelip çalışmalarımızı da gitmek ve lakırtı kılmak istiyorlarsa buyursunlar gelsinler. Onları bekliyoruz. Onlara yemeni ve cilt zanaatıyla alakadar gelişigüzel çeşitli eğitimi vermeye hazırız." diyerek konuştu.

Atölyede mamüllerin tasarımına ulama sunan Gazi Üniversitesi El Sanatları Bölümü mezunu Buse Çakır da 3 sene ilk İstanbul'daki birlikte yemeni projesinde, birleşke başkanı İlknur Ünal ile yollarının kesiştiğini söyledi. Kooperatif kurulmadan ilk planlı yemeni düşün yarışmasında birincilik ödülü aldığını tamlayan Ünal, "Birincilik ödülüyle kendime çocuklarımın adı bulunan birlikte yüzük oyunu oyunu yaptırdım. Her yüzüğe baktığımda hem çocuklarımı hatırlıyorum aynı zamanda onun haricinde kişi fikirim ile birincilik ödülü aldığım parayı elleme birlikte biçimde değerlendirdim." diyerek konuştu.

"Kadınlar çıkmak düşüncesince dünyaya mevrut varlıklardır"

İlahiyat Fakültesi mezunu dü bebek anası Zeynep Altıntaş ise el sanatlarıyla ilgilendiğini, uğraşı kurslarına gittiğini aktardı.

Deri sanatının 7 yıl, yemeninin ise 1 sene ilk yaşamına girdiğini kail Altıntaş, "Kadınlar çıkmak düşüncesince dünyaya mevrut varlıklardır. Tanıdığımız nice eş performanslarının ve kişi potansiyellerinin bilincinde değil. Kadınların ürettikleri şeyi ekonomiye eklemek gerekiyor. Burada bu kooperatife de o sebepten dolayı geldim. Kazandığım tutarı gene bu sanatı geliştirmeye harcıyorum." dedi.

"Burası bana baş döndürücü elleme geldi"

Deri sanatına 7 yıl, yemeni üretimine de 6 ay ilk süregelen 4 bebek anası Pakize Ağralı, en iri hayalinin, kişi kazanılmış olduğu mal ile eğitimlerine bitmeme fail çocuklarına cep harçlığı özgülemek bulunduğunu belirtti.

Eşinin zahmetli olduğunu, kendisinin de ailesine kazançlı ulama sağlamaya çalıştığını anlatım fail Ağralı, 6 ay ilk annesini keybettiğini, atölyenin namına ruhsal şekilde da elleme geldiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?