Ekonomi

JLL Türkiye, 2021 yılı raporunu yayınladı

JLL Türkiye, 2021 sene sonuna ilişkin, Türkiye'nin Makroekonomik ve Gayrimenkul Piyasası verilerini açıkladı. Perakende, şube ve geri hizmet sektörüne bağlı öngörülerin, 2021 yılı verilerinin ve 2022 yılı beklentilerinin toprak almış olduğu raporda sansasyonel bilgiler toprak

JLL Türkiye, 2021 yılı raporunu yayınladı
02-03-2022 17:30

Ticari taşınmazlar dalında meraklı hizmetler sağlayan ve envestisman yönetimi danışmanlığı sunan JLL Türkiye'nin tutanağına göre, perişan isticar faaliyetlerindeki toparlanma dolayısıyla ilkin Ekim 2021'de alım satım merkezi açılışları mücahede kazanmıştır ve toy açılışlarla beraberce güzeşte senenin akıbet çeyreğinde 163 m2 namına kaydedilen perişan yoğunluğu 2021 yılı akıbet çeyreğinde bin adam başına 167 m2 namına kaydedildi.

Rakamlar senenin ikinci yarısında ehemmiyetli eş toparlanma bulunduğunu gösteriyor
Türkiye'nin Makroekonomik ve Gayrimenkul Piyasası verilerine bağlı raporu değerlendiren JLL Türkiye Eş CEO'su Dora Şahintürk, “Rapora layıkıyla Covid-19 ile ait kısıtlamaların hafiflemesi ve ekonominin canlanmasıyla hem perakendeciler bununla beraber yatırımcılar senenin ikinci yarısına elleme eş baş yaptı. Bu düzelme ilkin Temmuz ayında perakendeci talebinin fevk taraflı ivmelenmesiyle alaka çeken oldu. Müşterilerin mütebeddil beklentileri nedeniyle, perakendecilerin şimdi çok deneyimsel mağazalar geliştirmeye odaklandığını gözlemliyoruz.

Klasik alım satım deneyimine ek olarak, kuma düzentileme alanları, gösteriş ve hizmet merkezleri, kreşler, konuşma kursları ve spor tesisleri kabil fazladan hizmetleri de içinde barındıran konseptler yükseliş trendindedir” dedi. 2021 yılı verilerine layıkıyla elektronik, ev eşyası -mobilya - aksesuarlar, güzellik, kozmetik ve spor giysi kategorileri en elleme performansı yayınlayan kategoriler oldu.

2020 senesinde yaygınlaşan melez ve açıktan düzentileme modelinin 2021 senesinde da bitmeme ettiğine yer veren JLL Türkiye Eş CEO'su Tarkan Ander ise şube sektörüyle ait değerlendirmesinde şunları belirtti, “Şirketler, çalışanların da tercihleri doğrultusunda açıktan çalışmayı, Covid-19'a üzerine iare eş hal namına sürekli bir duruma getirmenin yollarına odaklanmaya başladı. Fleks ofisler isticar sözleşmelerinde şimdi elastik şerait sunması ve şimdi bağan envestisman maliyetleri gerektirmesi dolayısıyla çeşitlenen kategoriden firmalar ve kullanıcılar kabilinden erdemli arzu görmeye bitmeme etti. İstanbul'da bulunan A Sınıfı şube arzı 2021 yılı sonu bakımından 5,8 milyon m2 seviyesine yükselirken, yapım halindeki şube arzı tahminî 1,6 milyon m ve 2023 sonu bakımından toplanmış A sınıfı şube arzının 7,4 milyon m seviyesini aşmasını bekliyoruz. 2021 yılı verilerine baktığımızda toplamda 87.351 m2 şube isticar işlemi gerçekleştiğini görüyoruz ki bu enikonu elleme eş rakam. Kiralama işlemleri bakımından öne çıkan madun pazarlar ise Asya yakasında Ataşehir, MİA'da ise Levent yerleri oldu.”

Lojistik endüstrisi önlenemez ivmesiyle 2022 yılının da yıldızı olacak
Türkiye geri hizmet pazarı, izlemsel namına ehemmiyetli pozisyona erbap eş geri hizmet tarz olması dolayısıyla global hazırlık zincirinde yaşanmış bulunan aksaklıklardan minimumda etkilendi ve enerjisini korudu. İstanbul ve Kocaeli madun pazarlarını havi Marmara bölgesindeki toplanmış geri hizmet arzı 2021 yılı sonu bakımından 10,55 milyon m2 seviyesine yükseldi. Yükselen öğrenci karşın, nitelikli ve çağcıl geri hizmet antrepo arzı kısıtlanmış kaldı. Önümüzdeki günlerde perişan ve e-ticaret sektörlerinin öncülüğüyle geri hizmet depolara bulunan ilginin tedricen artmasını ve lojistikteki çelimli büyümenin 2022'de de ivmelenerek bitmeme etmesi bekleniyor.

Türkiye nüfusunun %30'u denli ecnebi 2021 yılı içinde ülkemizi görüşme etti
2021 yılı içinde Türkiye'yi 24,7 milyon ecnebi gezmen görüşme etti. 4 milyon ziyaretçiyle Ağustos ayı, ziyaretçi sayısının en erdemli bulunduğu ay namına kaydedildi. Yabancı ziyaretçi sayısı pandemi evveliyat zamanın %45,2 altında kalsa da eş eski yıla nazaran %94,1 artım göstermesi bu sektörün yüzünü güldürdü. Yaz sezonunda kaydedilen canlanmayla Türkiye'de 2021 yılı gezim gelirleri eş eski yıla layıkıyla tahminî dü kıvrım arttı. 2020 yılına layıkıyla Türkiye'de %45,1 artım yayınlayan otel doluluk payı 2021 yılı sonu bakımından %52,1 namına kaydedildi. Özellikle Türkiye'nin Antalya, Bodrum, Muğla kabil periferi kesimlerindeki toparlanma alaka çeken oldu. Bunda yolculuk engellemelerinin kalkması ve uçuşların baştan açılmasının tesiri büyük. 2022 senesinde eski devre nazaran şimdi mücehhez bulunan sektördeki, hareketlenmenin 2022'de de atarak bitmeme etmesi öngörülüyor.
Covid-19 pandemisinin arama dibine alınmasıyla taşınmazlar envestisman pazarından dobra duyum gelmeye başladı.

Aşılama programı, olay sayılarının düşmesi ve kısıtlamaların kaldırılması 2021 yılının ikinci yarısında taşınmazlar envestisman pazarında hem müşteriler bununla beraber satıcılar tarafında şimdi neşeli eş zamanın yaşanmasına bozukluk oldu. Teslimat platformları, e-ticaret ve şehir lojistiğinin yükselmesiyle hem antrepo olmaya müsait arsalara bununla beraber nitelikli geri hizmet antrepo binalarına müteveccih envestisman talebi yükselişe geçti. Ofis pazarında ise erdemli nitelikli binalara bulunan arzu B ve C sınıfı binalara nazaran artışta. Lojistikte kalan ivmenin yanı sıra, mesken satışlarının üstün dereceli seviyelere kavuşması ile beraberce mesken projesine akıllıca arsalar da yatırımcılar kabilinden iri alaka gördü. Aynı sürede 2021 yılının ikinci yarısında yatırımcıların iri ölçekli otel yatırımı arayışında bulunduğu saptanırken, 2022 senesinde da hem otel bununla beraber mesken yatırımlarında kemiksiz eş artışın olması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?