Yaşam

İztuzu sahilinde caretta caretta yuvası ve süt kuzusu çıkışında artış

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu sahilinde, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların oluşturduğu 735 analıkızlı dalında 42 bin bebek çıkışı gerçekleşti.

İztuzu sahilinde caretta caretta yuvası ve süt kuzusu çıkışında artış
30-09-2021 13:40
Muğla

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalında, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların oluşturduğu 735 analıkızlı dalında 42 bin bebek çıkışıyla üstün dereceli sayıya ulaşıldığı bildirildi.

İztuzu Plajı'nda mayıs ve haziran ayında başlamış olan kısır fasit daire sonrası yumurtadan çıkan bebek ceratta carettaların tüm denizle buluştu.

Caretta carettaların en ehemmiyetli yumurtlama alanları ortada arazi meydan plajda, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezince (DEKAMER) ayrışık önlemler alınırken, görevliler de sahili nezaret altında tutuyor.

DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, bu sene İztuzu sahilinde bebek çıkışında iri artma gerçekleştiğini söyledi.

İztuzu kumsalında 33 senedir yuvaların kafeslenerek korunmasını sağladıkları düşüncesince 25 yılda büyüyen yavruların ana kendisine art gelmeye başladığını tamlayan Kaska, "Son 10 yılda ilkin yuva sayılarımızda artma meydana geldi ve 500'lü rakamlardan 700'lü sayılara denli çıktık. Bu anlama gelir ki popülasyonda geçmiş gönderdiğimiz yavrular ana kendisine bu kumsala yuva gerçekleştirmek düşüncesince art gelmeye başladılar. Bu yuvaların da 200, 250 ana kabilinden yapıldığını biliyoruz." dedi.

Kaska, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle popülasyonda dü katına çıkan ortak siper emek harcaması sağlandığını kaydetti.

"42 bin bebek değerli ortak halde denizle buluştu"

Dün bakımından yuvaların tümünü kazarak eksiksiz istatistiksel detayları tamamladıklarına ayraç fail Kaska, "Tabii ki bozulan yuvalar, çıkamayan yavrular yada tilki ve pörsümüş kabilinden yenen yumurtalar da oluyor. Yüzde 20 yöresinde da hakeza zayiatımız gır konusu. Bu zaman bakımından İztuzu kumsalında 735 yuvamız belirleme edildi ve 42 bin yöresinde yavrumuzu değerli ortak halde denizle buluşturmuş olduk." ifadelerini kullandı.

Yakup Kaska, sonuç 5 yılda yuva sayısının 300 ile 600 ortada değiştiğini ve 30 binden çok yavrunun denizle buluştuğunu aktararak, sonuç dü yılda ise yuva sayısının 700'ü geçtiğini kaydetti.

Kaska, güzeşte sene 36 bin 746, bu sene da 42 bin yavrunun gökçe sularla buluştuğunu belirterek, bu artışın devlet donör oluğunu bildirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?