Yaşam

İstanbul'un en genç erkek ve en genç kadın muhtarı performanslarıyla ön yargıları kırdı

İstanbul'un en genç erkek muhtarı 24 yaşındaki Muharrem Polat ile en genç kadın muhtarı 25 yaşındaki Edanur Menteş mahallelinin ön yargılarını deneyimsizlik enerjileri ve düzentileme azimleriyle aşmayı başardı.

İstanbul'un en genç erkek ve en genç kadın muhtarı performanslarıyla ön yargıları kırdı
19-10-2021 12:49
İstanbul

Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir Mahallesi'nde fariza karşılayıcı İstanbul'un en genç erkek muhtarı 24 yaşındaki Muharrem Polat ile Zeytinburnu Telsiz Mahallesi'nde vazifeli en genç kadın muhtar 25 yaşındaki Edanur Menteş, muhtarlığa namzet oldukları devir karşılaştıkları zorlukları ve seçimleri kazandıktan sonraları yaşadıklarını anlattı.

Muhtarlar Günü zımnında beraberinde araya mevrut Polat ile Menteş, İstanbul'un en genç erkek ve kadın muhtarları yerine dikkati çekiyor.

En andıran rakibine tahminî 2 bin oy ayırt atarak 23 yaşlarında Zeytinburnu Telsiz Mahallesi muhtarı bulunan Menteş ile en andıran rakibini 3 bin oy farkla geçerek 21 yaşlarında Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir Mahallesi muhtarı bulunan Polat, genç yaşlarına karşın 10 ve 15 salname mahalle muhtarlarına rakip olmaktan çekinmedi.

Seçim çalışmalarını derin beraberinde gidişatta yürüterek elde eden muhtarlar Polat ile Menteş, İstanbul'un en genç muhtarları olmanın alım çalım ve mutluluğunu yaşıyor.

"Gençlerin kalburüstü olabileceğini beraberinde el elan ispatladık"

Muharrem Polat, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, İstanbul'un en genç muhtarı olmasının kendisi düşüncesince tarifi beklenen sıfır beraberinde ihtisas bulunduğunu söyledi.

Muhtar adaylığına müracaat fikrinin, mahallesindeki spor kulübünün önceki gencelme ve taraftarlar cemiyeti başkanlığını meydana getirdiği çağda dostlarıyla meydana getirdiği sohbetlerde ortaya çıktığını dile getiren Polat, "Burada danışma ediyorduk, 'Kendimizi nite geliştirebiliriz' derken referandumda seçilme yaşı düştüğünde beraberinde vesile yakaladık ve 'Muhtarlıktan başlayalım' dedik. Elhamdülillah, gençlerin siyasette de deli dolu olabileceği, değme aha bulunduğu kabilinden bu işlerde de kalburüstü olabileceğini beraberinde el elan ispatladık." sanarak konuştu.

Seçim çalışmalarını yürütürken "Çocuktur, yapamaz" kabilinden laflarla karşılaştığını özetleyen Polat, "Kimi devir kahvehanelerde, esnaf ziyaretlerinde bu cins söylemlerle karşılaştık. 'Kazansa babası mı meydana getirecek muhtarlığı?' kabilinden laflar söylendi. Çok saçma söylemlerle huzur karşıya geldik lakin hiçbirine aldırış etmedik. Kapısını çaldığımız her insana 'Biz sizin evladınızız, kardeşiniziz' niteleyerek yolumuza çıktık, tevekkül ettik ve kazandık." dedi.

Polat, Kazım Karabekir Mevlana Spor Kulübü'nün 1992'de kurulması zımnında intihap emek harcamaları kapsamında mahalleye 1992 dikme dikeceklerini aktararak, şu anne derece tahminî 450 dikme diktiklerini ve dikim periyodunu tamamlayacaklarını dile getirdi.

"Bir muhtarın ileti sistemiyle peçe dağıtması Türkiye'de ilk"

Muhtarlık çalışmalarına bağlı bilgelik veren Muhtar Polat, şunları kaydetti:

"Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde hemen ego değil eksiksiz muhtarlarımız cansiperane çalıştı. Muhtarlık yerine mahallemizde 16 bin 500 peçe dağıttık. Mahallemizde yaşayanlara 'Muhtarımdan maske' yazarak verdiğimiz telefon numarasına ileti atmasını istedik. Gelen mesajlardan adreslere maskeleri götürdük. Bir muhtarın ileti sistemiyle peçe dağıtması Türkiye'de ilk. Biz bunu yaptık."

"Çok dobra beraberinde duygu"

Zeytinburnu Telsiz Mahallesi Muhtarı Edanur Menteş de genç yaşta muhtar olmanın alım çalım donör beraberinde ihtisas bulunduğunu söyledi.

Menteş, Telsiz Mahallesi'nin 50 bin sözü geçen olduğunu, mahallenin daima muhaceret aldığına dikkati çekti.

Seçimlerde kendisiyle beraberce 3 adayın yarıştığını ve kendisinin biricik kadın namzet bulunduğunu tabir fail Menteş, mahalledeki önceki kadın muhtarın da kendisi bulunduğunu kaydetti.

Menteş, şunları söyledi:

"İstanbul'da benden elan genç muhtar olabileceğini aşırı düşünmüyordum lakin Türkiye'de ihtimal bulunur sanarak düşünüyordum. Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut ile az buçuk araştırı yaptık. Araştırmalarımız kararında en genç kadın muhtarın benim bulunduğu ortaya çıktı. Bundan aşırı mutluyum, benim düşüncesince aşırı alım çalım donör beraberinde şey. Çünkü İstanbul elhak ayrı ve Türkiye'de en genç (kadın) muhtar peyda etmek aşırı önemli, dobra beraberinde duygu."

23 yaşlarında muhtar seçilen Menteş, seçimlerde en andıran rakibine 2 bin kesir oy ayırt attığını dile getirerek, "Adaylığıma karşıma çıkan yurttaşlar vardı, kimesne benden beklemiyordu, '23 yaşlarında genç kız, göz boncuğu obje yapamaz' düşüncesindelerdi. Mahalledeki mahiyet yapısına göre, değme yöreden azalarımı seçtim. Ardından intihap çalışmasını yürüttüm. Telsiz Mahallesi'nde girmediğim ev yoktur." ifadelerini kullandı.

Muhtar olduğuna inanmayanlara kartını gösteriyor

Vatandaşlarla muhtarlıkta yaşamış bulunduğu anılara yer veren Menteş, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Çok şaşırıyorlar. Muhtarlığa geldiklerinde 'Muhtarla görüşecektim' diyorlar. 'Benim' dediğimde 'Hayır, siz değilsiniz' diyorlar. Muhtar kartımı gösterdiğim aşırı insan olmuştur. İnanmıyorlar lakin aşırı da bahtiyar oluyorlar. Seçim eskiden aşırı tepkilerle karşılaştım aslında. 'Çok gençsin, yapamazsın, nite yapacaksın' kabilinden laflar lakin Fatih Sultan Mehmet nite İstanbul'u fethettiyse ego de 'Gençler yapabilir' dedim. Muhtar olduktan sonraları tepkiler aşırı güzel. Herkes aşırı seviniyor, bahtiyar oluyor. 'Mahallemizde genç beraberinde muhtarımız var' diyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?