Ekonomi

İş dünyası büyüme sayılarından memnun

Türkiye ekonomisi, 2021'de yüzdelik 11 büyüyerek sonuç 10 senenin en çelimli büyümesini gerçekleştirdi. İş dünyası bağlı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerine müteveccih değerlendirmelerde bulundu.

İş dünyası büyüme sayılarından memnun
01-03-2022 12:42
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Dördüncü çeyrek büyüme verisini açıkladı. Buna göre, istihsal yöntemine gereğince dört çevrim toplamıyla elde edilmiş salname GSYH, zincirlenmiş miktar endeksi olarak, 2021 senesinde müşterek geçmiş yıla gereğince yüzdelik 11 arttı.

TÜRKİYE'NİN İTİCİ GÜCÜ İHRACAT

Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme oranlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye ekonomisi 2021 senesinde yüzdelik 11 büyüdü. Net ihracatın büyümeye yardımı 4,9 nokta oldu. 2021 yılı büyümemizin yüzdelik 44.2'si dışarı satım katkısıyla gerçekleşti. Türkiye'nin üretim, istihdam ve kalkınmasının sevimsiz gücü olmaya bitmeme edeceğiz” dedi.

Dünyada pandemi tesirinin ekonomide ve ihracatta içten hissedildiği aylarda Türk ihracatçısının 225 bilyon dolar dışarı satım ile iri müşterek başarıya imza attığını tamlayan TİM Başkanı İsmail Gülle “O günlerde ağır zamanların geçeceğine ve çabuk müşterek toparlanmanın içerisine gireceğimize bulunan inancımızı dile getirmiştik. Bugün gördüğümüz rakamlar Türk ihracatçısına bulunan inancımızda ne derece muhik olduğumuzu bizlere müşterek kat elan gösterdi” dedi.

“Kuruluşumuzun 100. yılına akıllıca giderken ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır”

İsmail Gülle “Türkiye ekonomisini üretimiyle, hizmetleriyle, ihracatlarıyla büyüten tamamı iş insanlarımıza müteşekkiriz. Türkiye ekonomisi dışarı satım öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye bitmeme edecek. Bize sakıt edindiğimiz bu kazanımları, ek kıymetli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir müşterek biçimde yarınlara taşımaktır. Elimize güzeşte fırsatları güzel değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kuruluşumuzun 100. yılına akıllıca giderken ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır” açıklamalarında bulundu.

İSTANBUL SANAYİ ODASI BAŞKANI BAHÇIVAN, BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan değerlendirmesinde büyümenin sürdürülebilirliğine özen çekerek, “Türkiye ekonomisi 2021 senesinde yüzdelik 11 ile akıbet 10 senenin en efdal büyüme performansını gösterdi. Aynı yılda endüstri sektörümüz yüzdelik 16,6 ile ekonominin genelinden artı ayrıştı ve GSYH içerisindeki payını da yüzdelik 22,8'den yüzdelik 26'ya terfi başarısını gösterdi.

Nitekim endüstri istihsal endeksi bizlere ekonominin eş rakamlarda büyüyeceği haberini elan ilkin vermişti. Kuşkusuz bu büyüme rakamları, senelerdir bulunduğu az daha bu sene da sergilemiştir ki sanayi, ekonomimizin dimdik büyüme göstermesine en çelimli ve kıymetli desteği vermeye bitmeme etmektedir. Özellikle sığa tasarruf oranlarının yüzdelik 75'in üzerinde, PMI'ın 50'lerin üstünde seyretmesi, endüstri dalının en ağır koşullarda bile üretiminin sürdürmekte bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Bu süreçte iç pazardan baş döndürücü pandemi sonra toptan pazarlarda yaşanmış bulunan toparlanma periyodunun ve dışarı satımcı sanayimizin de buna ilişkin şekilde ivme kazanmasının tesiri oldu. Pandemi hasebiyle Türkiye'nin Asya'ya seçenek müşterek tedarikçi şekilde öne çıkması ve DOĞRU coğrafyalarla baş döndürücü elan doğurgan münasebat içerisine girmesi ihracata müspet yansıdı. Bu noktada gerçek ehemmiyetli bulunan özellik ekonomimiz açısından büyümenin sürdürülebilirliğidir. Bu büyümede ihracatın ehemmiyetli müşterek yardımı mevcut lakin seviye ve erke maliyetleri kaynaklı yaşanmış bulunan efdal enflasyon, bu büyümenin ağır müşterek taraf tesiri şekilde ortaya çıktı. Dolayısıyla gelecekte en önce enflasyonu düşürerek, büyümeyi temelli ve sürdürülebilir kılarak içtimai refaha yansıtabilmeliyiz” dedi.

'İKMİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI PELİSTER: ÜLKEMİZİN BÜYÜMESİNE EN ÇOK KATKI VEREN İKİNCİ SEKTÖR KİMYA'

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Türkiye ekonomisi 2021 yılı dördüncü çeyrekte yüzdelik 9,1 büyürken, 2021 yılı tamamında ise yüzdelik 11 şekilde eş haneli büyüme gerçekleştirdi. Pandemi sonrası dünkü alışılagelen şekilde isimlendirilen 2021 senesinde ülkemizin çelimli müşterek büyüme gerçekleştirmesini ehemmiyetli buluyor ve sevinme duyuyoruz. Bu büyümede en ehemmiyetli etkenlerden birisi de ihracata mebni büyüme stratejisi. Nitekim kılıç de kimya endüstrisi şekilde ülkemizin ihracatına zımnında büyüme göstermesine en baş döndürücü ulama sağlayıcı ikinci dal olduk.

Kimya sektörümüzün bu başarısından çevre tamamı ihracatçılarımız ile alım çalım duyuyoruz. Ülkemizin büyümesinde mürşit gösteriş oynayan, 16 madun sektörüyle baş başa ekonomide mühim müşterek fariza üstüne alan kimya sektörümüzün 2021 senesinde gerçekleştirdiği dışarı satım 25,4 bilyon dolar ile üstün dereceli kırdı. 2021 senesinde sektörümüz kısaca yüzdelik 40 büyüdü. 2021 yılı 9 maaş devirde Türk kimya sektörümüz toptan kimya endüstrisi ihracatından yüzdelik 0,76 hisse aldı. 2022 yılı dışarı satım amacımız ise 28 bilyon dolara ulaşmak. Diğer taraftan ülkemizi de yakından ait Rusya-Ukrayna krizi erke maliyetlerini ve mal fiyatlarını yükseltmeye bitmeme ediyor. Hammadde bakımından yüzdelik 70 dışa basıcı bulunan kimya endüstrisi şekilde bu gelişimleri yakından izlem ediyoruz. Dünyada yaşanmış bulunan bu ve benzeşim jeopolitik gerginlik ve krizlerin en çelimsiz sürede akıbet bulmasını diliyoruz. Kimya endüstrisi olarak, ihracatımızın ek kıymetini arttırmak düşüncesince üzerimize sakıt sorumluluğun bilinciyle baş başa elan baş döndürücü çalışmaya, elan baş döndürücü üretmeye ve ihracatımızı artırmaya bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DEİK BAŞKANI OPAK: 'GÜÇLÜ 2021 BÜYÜMESİ 2022 İÇİN POZİTİG BİR ALTYAPI DEMEK'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak büyüme oranlarını şöyle değerlendirdi: “OVP'ye gereğince 2021 yılı büyüme tahmini yüzdelik 5,8 idi. Yıl ortasına geldiğimizde, DEİK şekilde çelimli aut arzu ve envestisman faaliyetlerini cezaevi uğrunda bulundurarak, yüzdelik 10 bandında eş haneli müşterek büyüme beklediğimizi açıklamıştık. 2021'in 2. çeyreğindeki yüzdelik 21,9'luk büyümenin peşi esna arsıulusal kuruluşlar da Türkiye düşüncesince büyüme beklentilerini yükselttiler. Bugünkü tabloya baktığımızda, toptan tutum ve ticarette yaşanmış bulunan zorluklara karşın 2021 yılı GSYH büyümesinde yüzdelik 11 ile dünyadan artı ayrışmayı başardık.

Türkiye, 2020 senesinde süregelen müstevli kaynaklı ve baş döndürücü boyutlu müşterek krize rağmen, 2009 toptan krizinden ahir artı büyüme serisine boşluk vermeden bitmeme etti. Ülkemizin 2021 senesinde eş haneli büyümesini görmek, iş dünyamız açısından muştulu ve itimat sağlayan müşterek levha ortaya koyuyor ve iş dünyamızın müstevli çağında yaşananlara karşın sıkıntıları fırsata çevirmeyi başardığını görüyoruz. Tüm dünyada hazırlık zincirlerinde teessürat yaşanırken bilhassa endüstri sektörümüz “İşlerimiz askıya almıyoruz” sloganıyla üretime boşluk vermeden bitmeme etti. Böylece en iri dışarı satım pazarlarımızdan bulunan AB ülkeleri, Uzak Doğu'da yaşanmış bulunan hazırlık sıkıntısını ülkemizden mukabele için gitti. Tedarik Zincirinde elde ettiğimiz bu artı algının devamını iletmek baş döndürücü önemli.

2021 yılı büyüme verilerine gereğince devletler arası kıyas yaptığımızda, 2020 senesinde ekonomilere mütenazır müşterek biçimde hasiyet fail müstevli krizi sonrasında, devletlerin dipten çıkışlarının eş zamanlı ve ayrımsız seviyede olmadığını izliyoruz. Bir bambaşka deyişle, devletler 2021 senesinde tarihî ortalamaların üstünde büyüme kaydetse de simetrisiz neticeler mevcut. Örneğin, AB GSYH'si 2021'in ikinci yarısında müstevli önceleri seviyelerine dönebildi fakat Almanya, İspanya ve öbür kimi AB devletleri hala akse önceleri GSYH seviyelerine ulaşamadı. Aynı şekilde, 2021 senesinde yüzdelik 7,5 büyüyen Birleşik Krallık ve yüzdelik 1,7 büyüyen Japonya da 2019 yılı seviyelerinin altında toprak alıyor. Meksika ise 2021 yılını yüzdelik 5,1 büyüme ile tamamlasa da akıbet çeyrekte uygulayım resesyona girdi. Dolayısıyla böylesine sıkıntılı müşterek süreçte, Türkiye'nin büyüme patikasındaki çelimli tırmanışını kıymetli buluyoruz.
2021 yılı büyümemizin eş haneli olmasının yanı esna büyümenin özelliğine de baktığımızda, iş dünyamız namına ehemmiyetli başlıklar görüyoruz:

Bunlardan ilki; kemiksiz aut arzu ve envestisman kalemlerinin, bu dönemdeki toplanmış GSYH büyümesinin yarısından fazlasını oluşturarak büyümenin arzu bileşenleri bakımından stabil geliştiğine ayraç etmesidir.

Bu noktada, anne ruzname maddemiz bulunan “dış öğrenci mebni büyüme stratejisi” ön plana çıkıyor. Geçmiş zamanlarda ağırlıklı şekilde iç istihlak kaynaklı efdal büyüme sağlandığında, baş başa dışarı alım kanalından aut ticaretin büyümeye olumsuz ulama sağladığına tanık oluyorduk. Bu sene eş haneli büyümeye, 225 bilyon dolarlık Cumhuriyet zamanı dışarı satım rakamlarıyla erişmek önemli.

Bugünkü verilere baktığımızda, 2020 senesinde ilkin anne dışarı satım pazarımız AB kazanmak az daha toptan ekonomideki küçülmenin etkisiyle kısaca yüzdelik 15 daralan dışarı satım kaleminin, 2021 senesinde büyümesini yüzdelik 24,9'a yükselttiğini görüyoruz. dışalım ise geçmiş yıla gereğince yüzdelik 2 genişlemiş ve anlam şekilde kemiksiz aut arzu toplanmış GSYH artışına 4,9 puanlık efdal müşterek katkıda bulunmuş ki akıbet 20 senenin en efdal katkısından gır ediyoruz.

Verinin detaylarında okuduğumuz müşterek bambaşka müspet evolüsyon ise akıbet 2 senedir otomobil donatı yatırımlarının beden büyüme kaydetmesidir.

2021 senesinde envestisman masrafları salname yüzdelik 6,4 arttı ve toplanmış GSYH büyüme göstermesine 1,7 nokta katkıda bulunmuş. Yatırımlar kaleminin detayında, yapım faaliyetleri bu sene yüzdelik 2 küçülmüş. Öte yandan, otomobil ve donatı envestisman masrafları ise salname yüzdelik 20,5 büyüyerek doğacak çevrim istihsal faaliyetleri düşüncesince artı çevir sesi vermeye bitmeme ediyor. Kapasite Kullanım Oranlarının 2022 yılına yüzdelik 78'ler seviyesinde giriş yapmasını ki bu nicelik akıbet 10 salname tarihî ortalamanın üzerindedir, envestisman iştahındaki artışın süreceğine ayraç fail ehemmiyetli müşterek amblem şekilde değerlendiriyoruz. Hükümetin müstevli dönemindeki istihdamı destekleyen duruşu, iç alakanın çalışkan kalmasında belirleyici oldu.

Tüketim harcamaları, 2021 senesinde yüzdelik 15,1 artarak GSYH büyümesinin 8,9 puanlık yönünü oluşturdu. 2020 senesinde müstevli kaynaklı etraflıca devamlı kapanma yaşanması, istihlak masrafları kalemindeki değiş düşüncesince düşüt temel tesiri oluşturmaktaydı. Bu tabloda, ait devirde istihdamın korunması ve mahveden talebinin canlandırılması düşüncesince makbul müzahir politikaların tesiri belirleyici oldu. Bu politikaların müşterek bambaşka yansımasını ise, başıboşluk verileri üstünde gördük. 2021 yılı genelinde sayı farkı başıboşluk oranı geçmiş yıla göre

1,1 nokta iyileşerek yüzdelik 12'ye geriledi.

Türk iş dünyasının “Dünyaya Açılan Penceresi” ve misyonu “Ticari diplomasi” bulunan kuruluşu DEİK olarak, önümüzdeki devirde de Türkiye'nin elan müşterek tomar kalifiye büyümesi, büyümenin tabana stabil yayılması düşüncesince tamamı gücümüzle çalışmaya bitmeme edeceğiz. Ülkemizin toptan ticaretten almış bulunduğu oranı en fevk seviyeye kullanmak düşüncesince dünyanın ciharıyek yanına elan müşterek tomar dokunmaya, aut öğrenci mebni büyüme göstermesine elan müşterek tomar ulama sunmaya bitmeme edeceğiz.

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz akıbet 10 yıldaki en efdal büyüme seviyesine ulaştı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Ekonomimiz akıbet 10 yıldaki en efdal büyüme seviyesine ulaştı'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?